ANNONSER

 

Sommaren som laddar långsamt

09.06.2017 kl. 08:18
It-biten #5 Utomhus är himlen klarblå. Solen skiner, fåglarna sjunger, och det hörs en gräsklippare i fjärran. Träden har försiktigt börjat grönska, och kvicksilvret visar 12° C. Maj månad är inne på sina sista dagar, och den österbottniska våren har känts ovanligt trögstartad. Lite som den där gamla skrivbordsdatorn som står i arbetsrummet och bara används sporadiskt sedan man skaffade en snabb och modern surfplatta istället.

När jag loggar in på Facebook ser jag däremot att sommarsäsongen är i full gång. Studiekamraterna skriver inlägg om sina sommarjobb, det dyker upp foton på båtar som sjösätts och trädgårdsland som planteras, och jag får evenemangsinbjudningar till höger och vänster om loppisrace och säsongsöppningar vid danspaviljonger.
Det där sistnämnda är för övrigt ett mycket praktiskt sätt att hålla reda på sommarens händelser. I skrivande stund håller min sambo, tillsammans med 27 andra hushåll, på att planera ett gemensamt loppisrace i byn. Det innebär att vem som helst kan sätta upp ett bord på sin gårdsplan och sälja saker som man inte längre behöver. Kartor sätts upp i byn och på nätet så att intresserade kunder vet var alla försäljare finns. Den processen hade antagligen krävt betydligt mer tid och koordinering för bara tio-femton år sedan, men nu får alla som vill anmäla sitt deltagande på evenemangets Facebooksida, där de också kan marknadsföra sina gamla prylar med text, bild, och video. I min mening är det ett lysande koncept som uppmuntrar till återanvändning, gemenskap, och att helt enkelt gå ut och röra på sig.

Om det inte ordnas några loppisrace i närheten kan man ändå ta sin mobil och gå ut med barnbarnen. Det varmare vädret har återigen lockat fram den inre Pokémonjägaren i folk, och i år finns det hundra nya fantasifoster att fånga i fjolårets succéapp Pokémon GO. Appen är designad så att man hittar intressanta monster och hjälpsamma prylar vid lokala sevärdheter. Med andra ord kan en Pokémonjakt lätt bli ett intergenerationellt kulturutbyte om barnen lär sig lite lokalhistoria om kyrkor, statyer, och gamla byggnader, samtidigt som du kan förkovra dig i vilka Pokémon som är häftigast och vilka som är helt värdelösa.

Det här är bara ett par exempel på vad man kan göra med sina digitala prylar i sommarvärmen. Om allt regnar bort kan man ändå sitta inne i stugan och titta på Netflix eller Arenan, eller lära sig en ny hobby. Själv kommer jag att använda nätet för att förbättra mina snickarkunskaper i sommar, eftersom min vattensköldpadda behöver en ny inomhusdamm. Internet har varit en ovärderlig resurs för mig. Jag har hittat allt från inspirationella bilder till kompletta ritningar och bästa priset på färdiggjutna dammformar. Även om jag anser mig själv vara en ”tummen-mitt-i-handen”-person tror jag nog att det kommer att gå bra, för jag kan hitta svar på alla praktiska frågor genom Google.

Summan av kardemumman är att man absolut inte behöver sitta inne på rummet och uggla framför datorskärmen för att hålla sina it-kunskaper i form, det går lika bra att kombinera dem med social samvaro eller handarbete. Med dessa avslutande visdomsord vill jag önska dig, kära läsare, en riktigt skön sommar, oavsett hur länge den måste ladda.

Peter Nyman
it-stödperson

Peter Nyman

En radiokanal
för seniorer

TIPS. I november träffade jag Korsholms pensionärer för att tala om nya medier. Sveriges Radios satsning på en webbsänd radiokanal för en mogen publik väckte deras intresse.

P4 Plus redan funnits i mer än ett år och förväntas så småningom nå en miljonpublik. Kanalen kan även höras i Finland, men alltså enbart på webben

– Det finns över två miljoner svenskar som är över 60 och nu ger vi dem det som många av dem önskar. Bra musik från 50-talet och framåt, samt guldkorn från vårt helt otroliga radioarkiv, sade Leif Eriksson, projektledare för den nya kanalen, när den startades.

Lyssna på P4 Plus

Vill du bli
skolfarfar?

I Svenskfinland finns det mer än 100 skolor som har minst en skolfarfar. God Tid skrev i januari om Karl-Erik Nyman, skolfarfar i St Karins svenska skola. Här hjälper han Sara Laitinen med en kärvande såg. Drömmer du om att bli skolfarfar eller  -morfar? Gå in och bekanta dig med vad det handlar om här.

Guldålder
– men inte för alla

Tankesmedjan Magma har i samarbete med Svenska pensionärsförbundet genomfört en ny utredning,Guldålder – men inte för alla. Pensionärsliv år 2024.

Denna framåtblickande omvärldsanalys granskar hur pensionärernas liv och verksamhetsförutsättningar påverkas när lagstiftningen förändras, pensionärernas andel av befolkningen ökar och den offentliga sektorn tvingas spara.

Du hittar den som PDF här.

*****************

Ny spännande digital hälsotjänst till SPF

Svenska pensionärsförbundets styrelse godkände den 14 januari Wellmo, en ny digital hälsotjänst, som nu blir tillgänglig för alla Svenska pensionärsförbundets medlemmar.

Se artikeln på sidan 9 i God Tid 1/2016 eller IT-sidan för mer information. I artikeln förekom fel epost-adress, observera därför att du kan anmäla dig som Wellmo användare genom att skicka e-post till wellmo@spfpension.fi.

Wellmo är tillgängligt för alla Svenska pensionärsförbundets medlemmar som har en smarttelefon.