ANNONSER

 

59657.jpg

Boulemästerskapet på Åland avgjord

24.08.2017 kl. 08:14
Onsdagen den 23 augusti gick Svenska pensionärsförbundets första boulemästerskap av stapeln i Mariehamn i strålande solsken.

Mästerskapen samlade 30 lag med sammanlagt 90 spelare från när och fjärran. Pensionärsklubben Milstolpen från Jakobstad deltog med tre lag, Föreningen Oravais Pensionärshem deltog med två lag, Österby Pensionärer från Ekenäs deltog med två lag och Korpo Pensionärer hade också två lag på plats. Från Åland deltog Mariehamn med nio lag, Norra Åland med fem lag, Rose-Boule från Lemland med fem lag och Söderö från Finström hade ett lag med. Svenska pensionärsförbundets styrelse hade också ett lag med som gick under namnet Premiärlaget.

Som värd för boulemästerskapen stod Mariehamns pensionärsförening. Sven-Erik Mattsson, ordförande för föreningens boulesektion fungerade som domare och mästerskapens allt-i-allo.

Efter flera timmars spännande spel avgick Mariehamns pensionärsförenings lag 4 som vinnare. Förbundets vandringspokal stannade således i Mariehamn. Som god tvåa kom Österby pensionärers lag 1. Tredje priset gick till Mariehamns pensionärsförenings lag 3.

Planeringen av nästa års boulemästerskap är redan i gång och vi återkommer senare i höst med närmare information. Förbundet kommer också att ordna någon form av inspirationsdag med information om spelet boule under vårvintern 2018. Boule är en motionsform som är förhållandevis billig att utöva och den kräver ingen märkvärdigare utrustning. Boule passar lika bra för kvinnor som män och det är också en motionsform där alla åldrar kan delta. Genom att spela boule tränar man upp smidighet, balans och psykisk styrka. Man kan spela boule året om, men många föredrar att spela endast under sommaren då man kan spela utomhus. Liksom alla motionsformer har även boule sina egna regler, men grunderna kan man lära sig på 10 minuter och många säger att efter en timme så är man fast!

Svenska pensionärsförbundet tackar alla som på olika sätt hjälpt till att förverkliga Boulemästerskapen 2017!

 

 

Berit Dahlin

En radiokanal
för seniorer

TIPS. I november träffade jag Korsholms pensionärer för att tala om nya medier. Sveriges Radios satsning på en webbsänd radiokanal för en mogen publik väckte deras intresse.

P4 Plus redan funnits i mer än ett år och förväntas så småningom nå en miljonpublik. Kanalen kan även höras i Finland, men alltså enbart på webben

– Det finns över två miljoner svenskar som är över 60 och nu ger vi dem det som många av dem önskar. Bra musik från 50-talet och framåt, samt guldkorn från vårt helt otroliga radioarkiv, sade Leif Eriksson, projektledare för den nya kanalen, när den startades.

Lyssna på P4 Plus

Vill du bli
skolfarfar?

I Svenskfinland finns det mer än 100 skolor som har minst en skolfarfar. God Tid skrev i januari om Karl-Erik Nyman, skolfarfar i St Karins svenska skola. Här hjälper han Sara Laitinen med en kärvande såg. Drömmer du om att bli skolfarfar eller  -morfar? Gå in och bekanta dig med vad det handlar om här.

Guldålder
– men inte för alla

Tankesmedjan Magma har i samarbete med Svenska pensionärsförbundet genomfört en ny utredning,Guldålder – men inte för alla. Pensionärsliv år 2024.

Denna framåtblickande omvärldsanalys granskar hur pensionärernas liv och verksamhetsförutsättningar påverkas när lagstiftningen förändras, pensionärernas andel av befolkningen ökar och den offentliga sektorn tvingas spara.

Du hittar den som PDF här.

*****************

Ny spännande digital hälsotjänst till SPF

Svenska pensionärsförbundets styrelse godkände den 14 januari Wellmo, en ny digital hälsotjänst, som nu blir tillgänglig för alla Svenska pensionärsförbundets medlemmar.

Se artikeln på sidan 9 i God Tid 1/2016 eller IT-sidan för mer information. I artikeln förekom fel epost-adress, observera därför att du kan anmäla dig som Wellmo användare genom att skicka e-post till wellmo@spfpension.fi.

Wellmo är tillgängligt för alla Svenska pensionärsförbundets medlemmar som har en smarttelefon.