Äldreråden vill påverka äldres boende och livsmiljö

15.12.2017 kl. 10:25
Äldreråden i kommunerna kan inte tillräckligt tidigt påverka beredningen av frågor som rör äldre. Enligt en färsk utredning blir äldreråden i huvudsak tillfrågade när det gäller social- och hälsotjänster, mer sällan i frågor som rör stadsplanering, planläggning och boende.

Kommunerna ska inrätta äldreråd för att garantera den äldre befolkningens möjligheter att delta och påverka. I alla kommuner inser man däremot inte att äldreråden har möjlighet att stödja beslutsfattandet.

”En fjärdedel av representanterna för äldreråden anser att äldrerådets påverkansmöjligheter är otillräckliga. Äldreråden bör tas i beaktande i frågor som rör äldre personer, i allt från planeringsskedet till konsekvensbedömningen”, berättar programchef Sari Hosionaho från miljöministeriet.

Till utredningen

Äldreråden har i kommunerna påverkat frågor som är viktiga för att vardagen för de äldre ska vara smidig, t.ex. tillräcklig belysning på olika färdvägar, installation av automatdörrar i ämbetsverk, halkbekämpning på trottoarer och kollektivtrafiktjänster.

Aktivt deltagande ger ökat inflytande

Äldrerådens möjligheter att påverka är starkt kopplade till hur väl kommuninvånarna känner till äldreråden.  Omkring 40 procent av de som besvarade enkäten upplevde att äldrerådet i kommunen är relativt okänt.

”Äldreråden kunde i högre grad etablera kontakt med äldre personer, t.ex. genom de evenemang som pensionärsföreningar och andra föreningar ordnar i kommunen. Efter kommunalvalet är det också viktigt att introducera de nya fullmäktigeledamöterna och kommunens ledande tjänstemän i äldrerådets verksamhet”, konstaterar Jaakko Tuomi, äldrerådets ordförande i Villmanstrand.

Fungerande samarbetsmodeller och god praxis

Äldrerådens ställning och tyngdpunkterna i verksamheten varierar mellan växande stadsregioner och landsbygdsområden som tappar befolkning. Olika förhållanden skapar därför också olika verksamhetskulturer. I flera kommuner är allmän praxis att representanter för äldreråden besöker de olika nämndernas möten för att dela med sig av sina synpunkter. Äldreråden bedriver ofta också samarbete med olika föreningar (t.ex. pensionärs-, närståendevårdar- och byaföreningar) och med församlingar.

”De av äldrerådens verksamhetsmodeller som visat sig vara goda kan ytterligare bearbetas i kommunerna så de lämpar sig för förhållandena i den egna kommunen”, uppmanar forskningschefen Heikki Miettinen vid FCG Konsultering Ab, som genomfört utredningen.

I samband med social- och hälsovårds- och landskapsreformen måste äldrerådens framtida roll och uppgifter ses över. Äldreråden i kommunerna kommer fortsättningsvis att ha många uppgifter, och verksamheten kommer troligen att i allt högre grad vara inriktad på utveckling av boendet och livsmiljön.

Utredningen har beställts av Programmet för att förbättra äldres boende. I utredningen kartlades äldrerådens synpunkter och erfarenheter av verksamheten och verksamhetsmiljön och av utvecklingsbehoven i frågor som rör boende och livsmiljö.

(Pressmeddelande från miljöministeriet 5.4.2017)

Markus West

ANNONSER