Spik från apoteket

02.06.2020 kl. 10:47
Nyheterna är fulla med coronanyheter. För det mesta är åldersgruppen 70+ beskriven som folk som inte har annat att göra än gå till apoteket och matbutiken och knappt klarar det.


Detta kungöres av regeringen och många andra. Också många kommentarer från pensionärsorganisationer har samma refräng. 
Verkligheten är annorlunda. Gruppen 70+ är mestadels aktiv, sköter sina egna saker och hjälper också yngre generationer. Mycket av det är gratis och utan fysiska personkontakter. Många besöker järnhandeln oftare än apoteket. SPF:s ordförande Ole Norrback har berättat att han gallrar skog. Alldeles utmärkt. Men han får inte sina skogsverktyg från apoteket. Någon annan gör byggnadsreparationer. Spiken får man inte heller från apoteket, inte heller målfärgen eller tomatplantorna. I dagens coronadiskussioner borde sådana aktiviteter tas fram, positivt. Ur coronasynpunkt är de riskfria och hälsosamma. 
Pensionärernas insats räknas oftast inte med i bruttonationalprodukten. Men om pensionärernas insats tar slut gör nån annan det jobbet. Då blir de yngre borta från arbetet och det syns negativt i ekomomin. 
Det är klart att gruppen 70+ har större risk för allvarlig coronasjukdom. Problemet är att minska risken för coronasmitta och det skall inte blandas med passivitet. Det viktiga är handhygien och fysiskt avstånd till andra. Passiviteten har negativ effekt, ju längre dess kraftigare. 
Det är konstigt att samma regering som vill öka pensionsåldern till närmare 70 år inte kan inse att pensionärer är aktiva och att de inte skall hindras att vara aktiva. Man mister inte sina kunskaper och förmågor den natt då man övergår från 69 till 70 år. 
Misstänkliggörandet av gruppen 70+ har lett till att åldersdiskrimineringen har ökat kraftigt. En massa kommentarer i olika mediaprogram talar nedsättande om åldringar (60+ eller så) som man inte behöver bry sig om. Många blir åthutade i affärer bara för att de är lite skrynkliga i ansiktet. 
Pensionärsorganisationer borde göra något åt denna åldersdiskriminering. En bra början kunde vara att få regeringen att vid sina informationstillfällen också tala om aktiva pensionärer och inte endast att mestadels stanna hemma och att vara försiktiga i matbutiker och apotek. 

Arno Wirzenius
Kotka
 

Arno Wirzenius

ANNONSER