Ge pensionärerna samma chans som de unga

19.08.2021 kl. 15:25
Som pensionärer är vi mycket glada över att begränsningarna av barns och ungas fritidsaktiviteter lyfts av. Det är dags att bryta upp de schablonmässiga begränsningarna och öka flexibiliteten samt selektiviteten i koronarestriktionerna.

 Eftersom vi gamla var den överlägset största riskgruppen när covid-19 kom, är vi mycket tacksamma för hur myndigheterna har hindrat smittspridningen. De åtgärderna har räddat mänskoliv!

Nu har emellertid över 90 procent av pensionärerna vaccinerats två gånger. Enligt myndigheterna och experterna har vi därmed ett mycket gott skydd mot viruset. Därför borde nu myndigheterna ändra rekommendationerna så att pensionärer skall kunna mötas i sin egen krets i föreningarna och i andra aktiviteter. 

Ensamheten bland äldre var ett växande problem redan innan covid-19 kom, och den har ökat märkbart under pandemin. Mångas livskvalitet har försämrats märkbart, och på sikt leder utvecklingen till högre kostnader för samhället. Pensionärerna är vanlige laglydiga, vi befolkar inte krogar och karaokebarer på kvällarna och nätterna, och är därmed inte heller aktiva smittspridare. 

Det är dags att ge pensionärerna samma möjligheter till social och annan aktivitet, som barn och unga nu har fått. För båda grupperna handlar det om både hälsa och livskvalitet!

Ole Norrback
Förbundsordförande
Svenska pensionärsförbundet

 

Ole Norrback

ANNONSER