Botaniska trädgården i Tartu

Med Kimito Pensionärsförening i Tartu

03.11.2022 kl. 11:33
Efter den långa och tunga coronatiden beslöt vår förening att ordna en resa till Estland. Eftersom Tallinn är välbekant för många, så beslöt vi oss för Tartu! I början var intresset trevande, men småningom blev vi så många, att resan kunde ordnas. Det var en tredagars resa med två övernattningar i Tartu.

 

Tisdagen den 27 september startade Launokorpis buss i ''arla morgonstund'' från Kimito mot Helsingfors med 21 förväntansfulla resenärer. Väl ombord på Eckerö Lines Finlandia fick vi avnjuta ett rikligt morgonmål.

I Tallinn steg vår guide Katrin på bussen och färden mot Tartu började. Under färden mot Tartu berättade Katrin många intressanta saker gällande Estland, även olika platser besågs från bussfönstret. Ungefär halvvägs besökte vi herrgården Roosna-Alliku där vi bjöds på kaffe med tilltugg. Även Esna by (där filmen Helene) filmats besöktes. Väl framme i Tartu, gjordes en liten rundtur, förrän vi checkade in på Hotel Dorpat (riktigt bra hotell). Kvällens trerätters middag avnjöt vi på hotellets restaurang. Maten var god och alla var nöjda!!

Dag två inleddes med en rundvandring i Gamla stan, universitetsområdet med mera. Sedan tog vi bussen och besökte Estlands riksmuseum, som var stort och intressant. Där framkom speciellt, hur svårt Estland hade det under Sovjettiden.

Ett intressant besök gjorde vi även på A. Le Coqs fabrik med bland annat smakprov och inköp. Efter det var det ''ledig tid'', med möjlighet till butiks- och torgbesök.

Kvällens middag avnjöt vi på restaurang Ruutikellari. Maten var bra och platsen värd ett besök. Restaurangen var en intressant upplevelse, med 300-åriga anor. En gammal krut­ och vapenlagerplats inne i kalkstensberget, med plats för cirka 300 gäster.

Den tredje dagen besökte vi Tartus botaniska trädgård, vilken har mycket gamla anor. Där fanns massor av växter och annat intressant. Sedan körde vi mot Tallinn. Förrän incheckning på Finlandia, gjordes en omfattande rundtur i Tallinn.

Vår mycket hjälpsamma guide Katrin, som tillsammans med ansvariga researrangören J&M Launokorpi planerat tiden i Estland, lämnade oss i Tallinn.  Stort tack till vår skickliga och hjälpsamma chaufför Thomas samt J&M Launokorpi. Tack även till deltagarna i resan - utan deltagare ingen resa!

 

 

 

Stig Lundström

ANNONSER