Resor berikar

27.01.2017 kl. 11:34
Ledare # 1 ”Far ut pojkar får ni se” sade en i mina ögon gammal gubbe på ca 50 år till de andra ”gubbarna” i min hemby när jag var barn. Han betraktade synbarligen en del grannar som inskränkta och konservativa för att de inte reste och lärde sig.

Den som sett mera än hembyn, visste mera och vågade tänka och skapa nytt. Återvändande emigranter t.ex. förde med sig nya idéer och förnyade och förändrade därmed samhällena. 
Mera än någonsin är vi beroende av vår omvärld. Nästan hälften av allt vi producerar säljs till andra länder, och just nu är importen större än exporten. Handeln med omvärlden ger oss inkomster så att vi har råd med bl.a. pensioner, vård och utbildning. Nya murar och gränshinder mellan länderna skulle vara förödande. De skulle försämra vår ekonomi och därmed sänka levnadsstandarden för oss alla. Samtidigt som vårt beroende av omvärlden ökar på snart sagt alla områden, ser vi en växande opinion, som vill bygga murar, dra gränser, skapa misstänksamhet och obefogad rädsla mot allt som är annorlunda. Deras agerande är till skada både för dem själva och för oss alla andra. Det sämsta vi kan göra är att isolera oss.

För att bättre förstå den omvärld vi är så beroende av, är resor avgörande viktiga. Det som är annorlunda är ofta inte sämre. Kan vi ta de bästa delarna av det som är annorlunda i andra länder och ta med de delarna in i våra egna system, för vi vårt samhälle framåt. Så har faktiskt vårt land alltid utvecklats. Flera av de första industrialisterna och arkitekterna kom från andra länder. Det nationella uppvaknandet var inte en isolerad företeelse hos oss, det var en del av en europeisk idéströmning. Många av våra mest kända nationella konstnärer; målare, författare, musiker – men också militärer - inspirerades av täta resor, kontakter och av utbildning i andra länder. 
Resor kan göras på många sätt. Mest nyttiga är de om man reser med öppna ögon och öron. Så har de rest, som har förändrat vårt land allra mest. Resor ger nya kunskaper och nya tankar, så länge vi är mottagliga för nya intryck. 

Varför är då dagens pensionärer så villiga att resa? Vi har tid och många – men inte alla – har råd, sägs det. Vi vill se ställen vi läst om, vi vill åka till värmen när det mörkt och kallt hos oss, vi vill lära känna andra seder, kulturer, kanske också religioner. Få av oss åker ut med ambitionen att hitta nya, nyttiga idéer, men sådana kan vi få på köpet. 
Måste man då hela tiden försöka vara nyttig och ambitiös som pensionär? Naturligtvis inte. Den som vill äta finländsk mat under resan utomlands, och hittar ställen där sådan säljs, skall göra det. Att fokusera för mycket på produkter från spritbutiken ”Vävypoika” (Mågens spritaffär, finns bl.a. på Rhodos) är inte ovanligt, men ändå inte att rekommendera. Då missar man mycket annat, som gör livet rikare.
Ekonomin, sviktande förmågor och ohälsa begränsar eller hindar många pensionärer från att resa rent fysiskt. Resor kan ändå vara lika stimulerande att göra i fantasin, genom att läsa, se på TV, ha kontakt med släkt och vänner på annat håll.

Resor berikar på många sätt, oberoende av hur de görs. Vi reser med gamla vänner, får nya, ser nya miljöer tillsammans, får nya minnesvärda upplevelser. En lyckad resa ger oss stimulans i vardagen långt efter det vi kommit hem. Förhoppningsvis lär vi oss alla en viktig sak: Att mångfald och olikheter oftast är stimulerande och berikande. Trots kulturella, språkliga, religiösa o.a. skillnader är vi alla mänskor med samma behov av trygghet och omtanke.


Ole Norrback
förbundsordförande

Ole Norrback

ANNONSER