En mycket annorlunda jul

15.12.2020 kl. 12:16
Uttrycket ”så brukar vi göra” håller inte i år. Få av oss kan fira julen helt som vi brukar.

Jo, vi kan pynta, ta in granen, tända ljusen, äta gott – och för mycket – men den sociala samvaron blir mycket begränsad. Det blev inga julfester, varken i pensionärsföreningen eller i skolan för och kanske med barnbarnen. Det blev inga julkonserter eller teaterbesök heller. Alla våra barn och barnbarn kan kanske inte göra julresan de planerat för att träffa oss. 

För de flesta av oss blir julen mycket annorlunda, men ändå inte för alla. En lång julhelg i ensamhet är ingen nyhet för alltför många av oss gamla. 

Nu blir det många fler, som får uppleva en sådan jul. Om och hur den erfarenheten påverkar oss återstår att se. Kanske vi härefter tydligare ser den ensamhet, som finns omkring oss också i vardagen, men som vi inte noterat tidigare. 

Också det onda kan ha goda följder. En del av stressen inför julen faller ju rimligen bort. Många barnfamiljer kan känna sig nöjda att få vara tillsammans och för sig själva, utan skyldigheter att träffa ”hela kära släkten”. Om vi inte vill, behöver vi inte jaga alla dammtussar, då inga andra än vi själva ser dem. Alla vi som brukar stressa kring julen kan få mera tid för eftertanke, om vi vill använda tiden så, eller så kan vi läsa ännu någon god bok, som vi inte annars hunnit med.

Isoleringen är ju ändå långt ifrån total. Alla de sätt vi använt av och till för att träffas medan covid-19 plågat vår värld, finns ju kvar. Vi kan kontakta gamla vänner, som vi då och då tänkt på, men inte hört av på länge. 

Vi kan gå på julpromenader tillsammans, vi kan sjunga tillsammans ute, vi kan ringa varandra, vi kan umgås över nätet och vi kan till exempel dansa med Affe (Alf Skogster) hemma, om än inte helt bokstavligt. (Dansa med Affe finns på förbundets hemsida.) Bara fantasin ställer gränser.

Kriser kan man hindra om man ser dem och agerar i förväg. Allt kan man ändå inte förutse. Experter har länge sagt att pandemier kommer också i framtiden, men vilka och hur de verkar är svårt eller omöjligt att förutse. 

Kriser ger också nyttiga lärdomar. Nu har nya vacciner utvecklats under bara ett knappt år, när det normalt kan ta många år. Det ger hopp inför kommande pandemier. Igen har vi fått lära oss hur gränslös vår värld är. Virus behöver varken pass eller visum för att korsa gränser. 

Därför behövs också samarbete över alla gränser för att bemöta hoten, men också konkurrens för att till exempel få fram de bästa vaccinen. Konkurrens i sin tur behöver tydliga internationella regler för att fungera väl och gagna alla.

Här är icke jude eller grek, träl eller fri, man eller kvinna, här är alla ett i Kristus, står det i Bibeln. Inte heller det onda, som ett virus, skiljer på fattiga eller rika, vita eller färgade, makthavare eller undersåtar, det kan drabba alla. 

Det är ju trösterikt att se att när vi står inför globala problem eller hot, som ett virus, så inser tillräckligt många, om än inte alla, att samarbete är vägen till framgång. Oftare än vi tror behöver vi alla varandra.

Till det yttre är julen i år mycket annorlunda, men för kristendomen är julens budskap evigt. Julen markerar både Kristi och kristendomens födelse. 

Också de mest sekulariserade borde ha en god anledning att fira julen. Grundvärderingar i kristendomen har nämligen hjälpt oss att bygga vårt välfärdssamhälle med tillit, omtanke och trygghet, som vi lever i. Vi har många anledningar att fira en mycket annorlunda, men ändå en god jul. Ta hand om varandra! 

Ole Norrback

ANNONSER