Smaka på ordet senior

26.09.2022 kl. 07:35
Efter drygt åtta månader som förbundsordförande känner jag ett behov av att skriva om vad jag ser och upplever. Självklart är det så att jag har mycket osett, men jag har hunnit med en hel del. 


Våra föreningsmänniskor gör ett enormt jobb, vart än jag kommer råder det stor aktivitet. Är det inte boule så är det pidro eller sång eller teaterbesök. För att inte tala om alla resor, både inom- och utomlands. 
Glöm inte heller vår viktiga it-verksamhet. Och självklart har vi intressebevakningen som sker på olika nivåer, kommunalt, regionalt och på riksplanet. Och glöm inte vår medlemsförmån: tidningen God Tid! Våra medlemmar (och förstås alla andra) erbjuds en massa aktiviteter – det finns att välja på. 
Nå, varför väljer jag att skriva detta på ledarplats? Jo, för att det är det här som är själen i vårt förbund. Ett förbund utan föreningar, föreningsmänniskor och aktiviteter är inget bra förbund. Och vi vill vara ett bra och aktivt förbund. Förbundsstyrelsen har nyligen träffats i två dagar i Kasnäs för att fundera över förbundets aktiviteter, vår ekonomi och vår verksamhetsplan. 

Jag hoppas på en livlig diskussion om vår verksamhetsplan på höstmötet. Många av våra föreningar firar jubileer i år och nästa år. De tittar bakåt och ser på vad som hänt, men tittar också framåt och funderar på vad vi ska göra i framtiden. Låt mig därför här fundera på det här med vad vi kallar oss. 
Jag möter människor i min egen ålder som säger att de inte känner sig som pensionärer, själv gör jag kanske inte det heller alla dagar. Ändå är det så att vi har blivit äldre och fått några år på nacken. Men också en värdefull livserfarenhet. Jag kallar mig pensionär, men borde vi fundera på att använda ordet senior i stället? 
Jag ställer frågan utan att ha ett bestämt svar. Jag har smakat på ordet och jag tycker att det känns rätt bra. Och nej, jag tycker inte att vi skall ändra namn på förbundet, det är bra som det är. Men vi kan kanske göra något mittemellan, kalla oss seniorer som är medlemmar i Svenska pensionärsförbundet. 

Vi har en utmaning när det gäller att få med yngre pensionärer/seniorer. De är ofta aktiva i många föreningar och  lever ett aktivt liv. Något att fundera på för oss inom förbundet. Självklart räcker det inte med att kalla oss för något annat än pensionärer. Vi måste ha en sådan verksamhet så att vi blir intressanta för fler. Vi får slå våra kloka huvuden ihop och fundera.


 

Ulla-Maj Wideros, förbundsordförande

ANNONSER