Kampen mot ålderism tar inte slut

18.04.2023 kl. 12:49
Den 13 mars avled den före detta riksdagsledamoten Barbro Westerholm, 89, i Sverige. Få, om någon har på samma sätt som hon gjort intryck på mig. God Tid publicerade en intervju med Barbro Westerholm i april 2021.


Barbro Westerholm lämnade Sveriges riksdag i senaste val, men hon lovade att fortsätta sin kamp emot ålderism och diskriminering. Hon skulle skriva en bok om diskrimineringen av de äldre i samhället.
Barbro Westerholm var utbildad läkare och verkade i början av 1980-talet som generaldirektör för Socialstyrelsen. Hon räknade partnerskapslagen, lagen om assisterad befruktning och lagen mot åldersdiskriminering som sina viktigaste politiska segrar.
2006, då 76 år gammal, återvände Barbro Westerholm till Sveriges riksdag. Hon visste bättre än de flesta att arbetet mot diskriminering aldrig tar slut. I stället för pensionär blev hon under 16 år den främsta talespersonen för Sveriges äldre. Hon visade med sitt exempel att man inte är slut vid 65.

God Tid berättade om hannes arbete mot ålderism mitt under pågående Corona-pandemi. I Sverige, precis som i Finland, hade 70-plussarna i barska ordalag kommenderats att stanna hemma. Barbro Westerholm var en av ett fåtal som protesterade.
”Den blindhet som råder när det gäller isoleringens och ensamhetens negativa inverkan på vår hälsa och oförmågan att se lösningar är förskräckande”, sa hon.
Tanken om att skydda de äldre må från början ha varit välment, men den var också ett exempel på den form av ålderism, som Barbro Westerholm vigt sitt liv till att bekämpa.
Finland har nyss hållit riksdagsval. De invalda riksdagsledamöterna är i genomsnitt 46,7 år gamla. Äldst är socialdemokraten Kimmo Kiljunen, 71, och yngst är Centerns Olga Oinas-Panuma, 23 år.
För att vara en bra talesperson för de äldre behöver man naturligtvis inte själv vara årsrik – men det underlättar.
Finns det fog för talet om åldersdiskriminering? Javisst!
Ifjol genomförde sex pensionärsorganisationer i Finland en stor medlemsundersökning.
En klar majoritet av de som deltog i undersökningen, 74 procent, ansåg att det förekommer åldersdiskriminering i samhället.
Det behövs fler som Barbro Westerholm – också i vår riksdag. Politiker som besitter en verklig årsrikedom och som med sina glasklara, kunniga argument för de äldres talan.
 

Markus West, chefredaktör

ANNONSER