Pensionärsförbundets kurs- och utbildningsverksamhet

04.03.2016 kl. 09:25
Verksamhetsledaren # 2 Svenska pensionärsförbundet tillsatte i början av året en arbetsgrupp med uppgift att planera och strukturera förbundets utbildningsverksamhet.
Allmänt kan sägas att förbundets kurs- och utbildningsverksamhet är synnerligen mångsidig och riktar sig till hela medlemsfältet.

Skrivarkurser kommer att ordnas under våren och försommaren i alla finlandssvenska regioner för föreningarnas skribenter och informatörer. Skrivarkurserna är en ny aktivitet inom förbundet och startskottet går redan nästa vecka den 7 mars då första kursen går av stapeln i Jakobstad. Följande kurs ordnas 8 mars i Kristinestad och den 9 mars står Korsholm i tur. 
Under april månad ordnas skrivarkurser på följande orter; 13 april i Åbo, 14 april i Raseborg, 22 april i Pernå och den 13 maj i Helsingfors. Under hösten kommer ett tillfälle att ordnas på Åland.
Under kurserna kommer man att få goda råd om hur man skriver i traditionella medier, men det utlovas också tips i hur man skriver på webben och i sociala medier, som Facebook, Instagram med mera. Som kursledare fungerar God Tids chefredaktör Markus West. 
Under våren kommer Svenska pensionärsförbundet att ta i bruk ett nytt medlemsregister. Även föreningarnas webbplatser kommer att förnyas. Utbildning i användning av det nya medlemsregistret och hanteringen av de nya webbplatserna ordnas på följande orter; 8 april i Östnyland, 11 april i Västnyland, 19 april och 28 april i  Mellannyland och Helsingfors, 21 april i Kimito och i Österbotten och 26 april i Pargas. Ansvarig för registerutbildningen är medlemssekreterare Åsa Danielsson och ansvarig för förnyelsen av föreningarnas webbplatser är IT-koordinator Robert Riska.

Reseledarutbildning är en viktig del i förbundets utbildningsverksamhet. Under året arrangeras två tillfällen, det första gick av stapeln i Vasa i slutet av januari och lockade ett stort antal deltagare. Det andra tillfället ordnas 9 mars i Helsingfors. Ansvarig för dessa utbildningstillfällen är ombudsman Veronica Biaudet.

Svenska pensionärsförbundets tema är i år IT för alla, vilket innebär att förbundet satsar målmedvetet på kontinuerlig och kvalitativ IT-utbildning av föreningarnas IT-handledare, webbansvariga och medlemmar. Under våren finns möjlighet att delta i följande tillfällen; 3 mars och 17 mars IT-kurs i Tenala, 4 mars nybörjarkurs i användning av surfplattor i Pernå,  7 mars, 4 april och 2 maj IT-verkstad i Esbo, 10-11 mars introduktionskurs i datoranvändning i Tammerfors, 15 mars, 12 april och 10 maj IT-verkstad i Dickursby, 21 mars, 25 april och 30 maj IT-verkstad i Helsingfors och till slut 1 april en webbkurs i Lovisa. 

I Österbotten ordnas IT-kurser från mars månad och framåt enligt särskilt uppgjort program av förbundets IT-stödperson Kim Lindedahl.  
Ansvarig för förbundets IT-utbildning är IT-koordinator Robert Riska.
Utbildning med fokus på intressebevakning utgör en stor del av förbundets kurs- och utbildningsverksamhet under detta år. Förbundets årligen återkommande inspirationsdag för föreningarna ordnades i mitten av februari med temat intressebevakning på nationell, regional och lokal nivå. Senare i vår ordnas en utbildningsdag för styrelsen och kommittén för sociala frågor och intressebevakning för att ytterligare dryfta intressebevakningen.
Under de regionala inspirationsdagarna, som vanligtvis ordnas i augusti och september för föreningarnas ordförande och sekreterare/kassörer, kommer intressebevakningen att utgöra ett deltema. Övrigt som kommer att tangeras under de regionala inspirationsdagarna är föreningsteknik.
Förbundet kommer också att satsa på utbildning i ekonomi i syfte att utveckla föreningarnas ekonomiförvaltning. Ansvarig för ekonomiutbildningen är förbundets skattmästare Lasse Koivu i samarbete med förbundets bokförare Sanna Kallio och SFV Bildning. 
Förbundet strävar också till att stöda föreningarna i utvecklande av kurs- och utbildningsverksamhet. I slutet av denna vecka kommer ett nytt material Leva medvetet att distribueras till föreningarna. Materialet är framtaget av Mary Andrén-Pada och lämpar sig för studiecirklar i föreningarna eller som underlag för diskussioner och temadagar i föreningarna. Materialet behandlar faktorer som befrämjar välbefinnandet.
Utöver detta ordnar förbundet kurser och utbildning i hälsa, motion, välbefinnande, sång och musik i samarbete med bland annat arbetar- och medborgarinstituten, Folkhälsan, Finlands Svenska Marthaförbund, Finlands svenska sång- och musikförbund, Finlands Svenska Idrott, Svenska hörselförbundet och Förbundet Finlands Svenska Synskadade. 

Berit Dahlin
verksamhetsledare

Markus West

ANNONSER