Finland 100 år

14.11.2016 kl. 11:52
VERKSAMHETSLDAREN # 8 Förberedelserna inför Finlands 100-årsjubileum år 2017 är i full gång runtomkring i landet, så också inom Svenska pensionärsförbundet.

Om drygt två veckor kommer förbundets höstmöte att behandla verksamhetsplanen för år 2017 där Finlands 100-årsjubileum utgör ledstjärnan för verksamheten. 
Det stod ganska tidigt klart att PangSÅNGFesten på något sätt borde uppmärksammas under jubileumsåret och ansökningar och planer inlämnades i rask takt. I april stod det klart att Statsrådets kansli godkänt PangSÅNGFesten 10-12.2.2017 som en del av programmet för Finlands 100-årsjubileum, vilket vi är stolta och glada över. Detta beslut innebär att vi får använda oss av Finlands 100-års logo och den allmänna kommunikationen i anslutning till jubileumsåret, men det förpliktar oss också att uppfylla den verksamhetsplan och de avtalsvillkor som vi undertecknat.

Jubileumsåret har en egen webbplats, suomifinland100.fi och där finns information om program och aktiviteter under år 2017 och där presenteras också de projekt som tagits med i jubileumsårets program. På webbplatsen har man också lyft fram PangSÅNGFesten under devisen Låt din inre sångfågel flyga högt under jubileumsåret!
Under jubileumsåret kommer Svenska pensionärsförbundet också att ordna en skrivartävling med temat Finlands självständighet och vad den betytt i ditt liv. Mera information om denna tävling kommer i nästa nummer av God Tid.
Svenska pensionärsförbundet deltar också som samarbetspart i Den Stora Finlandssvenska Kryssningen 3-4 februari. Kryssningen utgör ett gemensamt finlandssvenskt startskott för jubileumsåret 2017 och är också en del av Finlands 100-års program. 
Den Stora Finlandssvenska Kryssningen är denna gång ett samarbete mellan Svenska pensionärsförbundet, Finlands Svenska Idrott, Finlands Svenska Scouter, Finlands svenska sång- och musikförbund, Folkhälsan, Förbundet De Utvecklingsstördas Väl, Kommunförbundet, Marthaförbundet, Svenska Finlands folkting, Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund, Svenska teatern, Svenska Yle,  Företagarna i Finland, Barnavårdsföreningen och Svenska Bildningsförbundet. Intresset för kryssningen är stort och varje vecka  kommer nya samarbetsparter med!

Temat för kryssningen är Tillsammans.
Kryssningen strävar till att fungera som ett samlande forum och en möjlighet för alla som är intresserade av det svenska i Finland att träffas, lära sig nytt, utbyta erfarenheter, diskutera och ha det trevligt tillsammans över region- och generationsgränser. Evenemanget är en manifestation av den mångfald av människor, kunskap, intressen och färdigheter som utgör Svenskfinland och ett tillfälle att bygga nya nätverk och samtidigt umgås med bekanta och vänner.
Målsättningen är att erbjuda informativt program med möjlighet till diskussioner samt underhållningsprogram för alla olika åldersgrupper och målgrupper. Det bjuds på sång och musik, seminarier, diskussioner, gastronomi, litteratur, dans....
Listan med artister och musiker som medverkar är lång; Susann Sonntag’s, Frida Andersson, Alfred Backa, FORK, Marion Rung, Arne Alligator och Djungeltrumman...
Det kommer att finnas möjlighet att delta i olika seminarier och föreläsningar. Kommunförbundet ordnar diskussioner om aktuella samhälleliga frågor under rubrikerna ”Svenskan i vård- och landskapsreformen” med riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson som inledare och ”Framtidens kommun” med forskare Siv Sandberg och riksdagsledamot Thomas Blomqvist.
Antikexperterna Bernt Morelius och Maria Ekman-Kolari ordnar Antikskola och ger en lektion om antikviteter och hur man bör gå till väga under en auktion. 
Sören Lillkung och Hanna Kronqvist från Finlands svenska sång- och musikförbund föreläser kring Körsång och välmående samt röstanvändning.

Svenska pensionärsförbundet deltar med pensionärskörsång, information och IT-verksamhet och hela evenemanget bevakas givetvis av God Tid.
Kryssningen sker ombord på Viking Gabriella och tar 20 timmar utan ilandstigning. Starten sker från Helsingfors fredagen den 3 februari kl. 16 med retur lördagen den 4 februari kl. 13. Busstransporter kommer att ordnas från Östra och Västra Nyland, Åboland och Österbotten.  Mera information om programmet, priser och anmälan via www.kryssningen.fi. och kryssningen@bildningsforbundet.fi, tfn 040 703 6085 (vardagar 10-15).

Berit Dahlin
verksamhetsledare

Berit Dahlin

ANNONSER