Simning en skonsam och effektiv motionsform

23.02.2019 kl. 10:18
Verksamhetsledaren #2 Vädret denna vinter har varit minst sagt utmanande, ena dagen snöar det så att man inte kommer ut från gården och andra dagen är det glashalt! Mitt i allt det här borde man också se till att få någon annan form av motion än snöskottning. Det var då jag beslöt mig för att börja simma! 

Det är kanske inte den trendigaste motionsformen nuförtiden, men den är effektiv. Och billig. Det behövs ingen specialutrustning, inga vindtäta jackor och byxor och framförallt inga vinterskor med halkskydd. Det enda man behöver är en baddräkt eller badbyxor och en handduk. 

Simning har många  fördelar. Framförallt är det en skonsam träningsform för muskler, leder, skelett och senor. Simning sliter inte på kroppen som många andra motionsformer eftersom kroppsvikten avlastas i vattnet och därmed är skaderisken minimal. Genom att simma får man både styrketräning och konditionsträning. Lungkapaciteten förbättras, som i sin tur förebygger hjärt- och kärlsjukdomar.
Simning stärker alla muskler i kroppen och man blir mycket vigare. Simning är också en effektiv motionsform för att förbränna kalorier. Under en halvtimmes simning bränner man cirka 200 kalorier.
Simning är en avkopplande motionsform som sänker kroppens stressnivå och ger bättre sömn.
Och något av det bästa är att oavsett hur snabbt man simmar så svettas man inte, eftersom vattnets temperatur ser till att man håller sig nerkyld. 

Simning om något är en generationsöverskridande och social motionsform! I bassängen möter man simmare i olika åldrar och med många olika simstilar. Diskussionerna går ofta höga om vilket simsätt som är det bästa och mest effektiva. 
Om man behärskar crawltekniken så är det den skonsammaste, mest energiekonomiska och snabbaste simstilen. Bröstsim är kanske den vanligaste stilen i min generation och den ger den bästa muskelträningen. Men det gäller att behärska tekniken för att undvika nackont.

Simmar man ofta och länge är det bra att växla mellan crawl, ryggsim och bröstsim för då får man effektivare träning, risken för nackont minskar och simningen blir mera omväxlande och roligare! 
Många simhallar och badinrättningar tillhandahåller pensionärsrabatter eller förmånliga månadskort. Såg nyligen att Mariebad i Mariehamn erbjuder "Gratis prova på för pensionärer" 26 februari, 27 mars, 25 april, och som kronan på verket, 17 maj relaxavdelning med frukt! Vi får hoppas att många andra simhallar och badinrättningar nappar på samma initiativ.
 

Berit Dahlin, verksamhetsledare

ANNONSER