Kultur i höstmörkret

22.11.2019 kl. 07:57
Svenska pensionärsförbundet har under ett antal år engagerat sig i Kulturkarnevalen, som är ett årligen återkommande evenemang för skolungdomar från årskurserna 7-9, folkhögskolor, gymnasier, yrkesläroanstalter och svenska språkbadsklasser. 

Kulturkarnevalen är ett välkommet inslag i höstmörkret för både ung och gammal. 
År 2002 fick skådespelare Mikael Andersson en idé om en motsvarighet till Stafettkarnevalen inom kulturens område. Intresset var stort och Finlands Svenska Skolungdomsförbund rf antog direkt utmaningen att bli huvudarrangör för evenemanget. Kulturkarnevalen skulle till skillnad från Stafettkarnevalen inte bestå av tävlingar. Istället blev Kulturkarnevalens koncept att deltagarna fick välja en kurs (som senare fick benämningen labb), som de på förhand anmäler sig till. Huvudsakliga områden är dans och rörelse, formgivning och bildkonst, multimedia och ordkonst, musik och scenkonst.
Den första Kulturkarnevalen ordnades år 2003 i Grankulla med ca 80 deltagare. Intresset för evenemanget har vuxit under årens lopp och samlar numera årligen 400-500 deltagare från hela Svenskfinland. Som ett led i utvecklingen grundades år 2008 Föreningen för Kulturkarnevalen, som verkar som en underförening till Finlands Svenska Skolungdomsförbund.

Kulturkarnevalen bjuder även på många kvällsaktiviteter. Kvällsprogrammen arrangeras i första hand av föreningar, organisationer och övriga instanser. Svenska pensionärsförbundet har erbjudit kvällsprogram sedan år 2014 då karnevalen ordnades i Vasa. Pensionärer från Korsholms pensionärsförening var då på plats och delade med sig av sin livserfarenhet under namnet Karnevals-morföräldrar. I vår marknadsföring det året kunde man läsa följande, Kom förbi Svenska pensionärsförbundets myshörna och träffa Karnevals-morföräldern! Med Karnevals-morföräldern kan du prata om allt mellan himmel och jord, du kan få kloka livsråd från en som varit med lite längre, eller du kan bara sitta ner en stund. Karnevals-morföräldern bjuder på en liten överraskning!
Under årens lopp har våra aktiviteter utvecklats, men grundtanken består, det vill säga att vi ska finnas till som en trygghet för ungdomarna. 

År 2015 ordnades Kulturkarnevalen på Kimitoön och pensionärer från Dragsfjärds Pensionärer, Kimito Pensionärsförening och Västanfjärds Pensionärsförening fungerade som Kulturkarnevalsmor- och farföräldrar.
År 2016 var Kulturkarnevalen åter på plats i Grankulla och Grankulla svenska pensionärer lärde ungdomarna att dansa linedance.
2017 stod Karleby i tur och Pensionärsföreningen Vi norrifrån arrangerade program under rubriken Kliv in i Karlebys lokalhistoria. Ungdomarna fick ta del av lokalhistorien, träffa författare och andra kulturpersoner samt spela och dansa vals och tango.
I fjol ordnades Kulturkarnevalen i Mariehamn och Mariehamns pensionärsförening bjöd på Ålandspannkaka åt ungdomarna.
Årets karneval som är den 17:de i ordningen arrangerades 14-17 november i Ekenäs. 

Ekenäs Pensionärer med Christer Nyström i spetsen gav ungdomarna möjlighet att testa på både innecurling och boccia, vilket uppskattades stort av ungdomarna. För överraskningarna stod föreningens ordförande Ingmar Asplund.
Antalet samarbetsparter har ökat under årens lopp. I årets Kulturkarneval deltog bland annat följande organisationer: Raseborgs kommun, Yrkeshögskolan Novia, Mikaelskolan i Ekenäs, Lärkkulla, DUNK – De Ungas Musikförbund i Svenskfinland, Folkhälsan, Luckan UngInfo, KulturÖsterbotten, Nylands Svenska ungdomsförbund (NSU), Pohjola Norden, Prometheus, Radio X3M, Regnbågsankan, Sveps, Tankesmedjan Agenda och UngMartha.
Den exakta platsen för nästa års Kulturkarneval är i skrivande stund inte fastställd, men från Svenska pensionärsförbundets sida hoppas vi att vi även i fortsättningen har möjlighet att delta och vara en brobyggare mellan generationerna!

e
 

Berit Dahlin, verksamhetsledare

ANNONSER