en hand håller i en smart telefon och man ser ordet nordea på telefonens skärm

Nätbankerna och kodapparna

23.02.2018 kl. 09:16
It-biten #2 Trots att nätbankerna funnits sedan mitten av 1990-talet, har de alltid fungerat i stort sett på samma sätt. Man har använt så kallade nyckeltalskort med engångskoder för att garantera att bara man själv kommer åt sina uppgifter och konton. Nu håller det här på att förändras som följd av ett EU-direktiv om att de här engångskoderna inte får vara möjliga att kopiera.

Många banker väljer nu att ersätta nyckeltalskorten med kodappar. För många bankkunder väcker det här frågor om vad för slags datorutrustning som krävs och oro för att det kanske försvårar användandet av nätbanken. Först ut att erbjuda en kodapp var Nordea och jag använder därför dem som exempel i att klargöra vissa frågor (kolla upp med din egen bank huruvida detaljerna som nämns här är exakt lika).

En vanlig missuppfattning gällande kodapparna är att man måste skaffa en smarttelefon för att kunna använda dem. Om man har en pc (bärbar dator) behöver man faktiskt en maskin till, men det kan vara smarttelefon eller pekdator (en svårare fråga är varför inte bara pc räcker och i framtiden tror jag det kan gå att ha sin kodapp på en pc). 
Det som alla alltså inte verkar veta är att man lika väl kan ha kodappen på en pekdator. Dessutom kan man lätt tro att koderna måste komma från en annan maskin, men man kan faktiskt både använda nätbanken och ha kodappen på en och samma maskin (pekdator eller smarttelefon) och kan alltså sköta ärendet från början till slut inklusive koderna på den.
Två eller flera personer kan dessutom använda samma pekdator eller smarttelefon så att var och en får sina egna koder från samma maskin och samma app.
Så man kanske klarar sig med mindre anskaffningar än man tror. Man behöver inte heller ha ett SIM-kort för att använda kodappen och faktiskt behöver kodappen inte internet överhuvudtaget för att fungera. 

I korthet använder man nätbanken precis som förut i alla avseenden förutom då man tidigare ombetts skriva in en viss kod från nyckeltalskortet. Då man tagit i bruk kodappen blir man i det skedet istället ombedd av appen att skriva in sin egen statiska pin-kod (vanligen fyra siffror). Själva koderna rör sig sedan i det dolda utan att man behöver bry sig om dem, det ända man behöver göra är att fylla i just pin-koden.
På basen av andra pensionärers erfarenheter kan jag rekommendera kodappen. Men försök inte att ta den i bruk på egen hand, be om hjälp att få allting i gång och rätt inställt. Banken är bäst lämpad att hjälpa med just det, var inte rädd att ihärdigt besöka dem och ringa och fråga tills allt fungerar och du är trygg i användningen.
För att känna dig trygg med datorn bör du använda den flitigt (och helst före du börjar med nätbanken). För många är t ex att se på tv-program och lyssna på radio via Yle Arenan ett bra sätt att öva sig. För att få hjälp med Arenan kan du lämpligen vända dig till en it-handledare i din egen förening, om du redan kan det är det värdefullt om du hjälper någon annan på traven och visar hur det fungerar!


Robert Riska
IT-koordinator

ANNONSER