Nyår – en tid för nya vardagsutmaningar

07.12.2018 kl. 13:14
Här följer ett förslag till nyårslöfte: pröva på en ny teknisk lösning per månad! Varje månad väljer du en teknisk grej, en app, en pryl eller egenskap som du prövar på i en månad.

Vid nyår gör många nyårslöften, som man sedan förverkligar med mer eller mindre framgång. Tricket är väl närmast att göra löftena så realistiska och med så låg tröskel så att löftet går att hålla.
Här följer ett förslag till nyårslöfte: pröva på en ny teknisk lösning per månad! Varje månad väljer du en teknisk grej, en app, en pryl eller egenskap som du prövar på i en månad. Kanske inte varje dag och kanske inte resten av livet, men försök under en månad bekanta dig med något nytt. Pröva inte bara en gång utan under en månads tid. Alla gånger är det inte en bra lösning som gör ditt liv bättre, men varje gång är det en erfarenhet och en utmaning i vardagen!
Även om jag inte skriver i kolumnen varje månad så skall jag i alla fall försöka komma med förslag och information om nya tekniska grejer att pröva på. Antar du utmaningen!?

Obemannade kassor blir den första utmaningen, har du redan prövat en sådan? Så gott som varje matbutik har infört åtminstone någon självbetjäningskassa. Utan att gå in i diskussionen om självbetjäningskassorna är ett sätt att spara pengar eller göra betjäningen mer opersonlig, men kassorna finns så varför inte pröva hur det fungerar? Många tycker dessutom det är lite roligt att själv få ”pipa” uppköpen genom maskinen, tydligt se priset på varje vara och kunna packa sakerna i egen takt.
Självbetjäningskassorna har alltid en anställd som finns på plats för att hjälpa och övervaka kassorna. Var inte rädd för att fråga hjälp, de hjälper dig gärna. Känner du dig osäker kan du gå direkt fram och förklara att detta är första gången du använder kassorna och vill gärna få lite hjälp. Tyvärr är inte alla företagens kassor helt identiska, men inom en kedja kan man räkna med att de alla fungerar ganska lika.

Överlag kan man säga att processen går till på följande sätt, du går fram och klickar på skärmen för att starta, du får oftast också välja språk. Skärmen instruerar dig också med text, ibland ljud, vad du skall göra till näst. Då du kommit igång gäller det att ”pipa” alla produkter du har i korgen, antingen med en ”pistol” som du riktar mot produktens streckkod och klämmer på avtryckaren, eller så behöver du bara föra produkten förbi avläsaren på bordet maskinen piper. Samtidigt syns produkten på skärmen med priset och den hittills sammanräknade summan. Var noga med att föra igenom alla produkter, även om det är flera av samma.
Vissa kassor har en inbyggd våg som väger produkterna före och efter, för att försäkra sig om att du inte för något förbi utan att avläsa det i kassan. Kolla också att eventuella rabatter registreras, t.ex. ”sista försäljningsdagen” produkter med -30% kanske inte registreras automatiskt och då behöver du be personalen om hjälp. Produkter som har åldersgräns, främst då alkoholprodukter och tobaksprodukter (inkl tändstickor och tändare) kräver också att personalen kvitterar köpet. Det här är inget att vara orolig över, systemet är byggt så att dessa saker skall granskas för alla.
Till sist gäller det att betala, du klickar på maskinen för att gå över till betalning och själva betalningen sker på samma sätt som vid en vanlig kassa. Med begränsningen att endast kortbetalning fungerar. Då betalningen är gjord får du ett kvitto och kan packa dina inköp, om du inte redan gjort det.

I själva verket är inte självbetjäningskassorna någon ny grej i Finland. IKEA hämtade de första självbetjäningskassorna till Finland redan för tio år sedan. I Sverige har de kommit ännu längre, där kan du få en ”pistol” med dig då du går in i butiken och piper av produkterna då du lägger dem i din kasse och då du är klar behöver du bara lägga ifrån dig pistolen och betala. Som ett sista tips, självbetjäningskassorna är inte så effektiva om du storhandlar. Men med mindre uppköp i en korg så går det smidigt och är roligt att själv ta hand om kassaprocessen.

Jag hoppas ni antar utmaningen och prövar på nya tekniska grejer under nästa år, börja med något smått, som att handla i självbetjäningskassorna.

God jul & Gott Nytt År önskar,
ERIC JANSSON
frilansskribent

Eric Jansson

ANNONSER