Tips om hur du söker billiga resor på nätet

25.01.2019 kl. 15:36
En bra orsak att köpa resor och biljetter på nätet är att man kan man spara pengar. Men för att hitta de billigaste priserna måste man veta några saker om prissättningen.

Bolagen och de tjänster som man bokar resorna via strävar efter att få alla platser sålda och samtidigt få ett så högt totalpris som möjligt. Om de tror att du och andra köpare är beredda att betala mer är priset högre och om de tror att ni är svårflörtade blir priset lägre för just den biljetten.

Så hur avgör de vilket pris som är lämpligt just nu?

Boka i rätt tid och var flexibel

En av faktorerna som tydligt påverkar hur mycket de tror att folk är beredda att betala, och därmed priset, är hur långt i förväg man bokar.

Det här gäller tex. tågbiljetter via statens järnvägar (vr.fi), där det till varje avgång finns ett begränsat antal sparbiljetter, ju tidigare man köper biljetten desto större är chansen att få en sparbiljett.

För flygbiljetter är det inte lika enkelt, undersökningar visar att det oftast är billigast för privatpersoner att boka flygresor ca 120 – 20 dagar före resan, vissa undersökningar har visat att det är billigast 70 dagar före avfärd.

Kolla också priset för samma resa lite tidigare eller senare, ibland kan man spara mycket på att vara flexibel med resedatumen (om man dessutom är flexibel med ort eller flygfält är det ännu större chans att spara).

Kakors påverkan på priset

Kanske har du hört rykten om att man hittar de dyraste resorna på fredagar och de billigaste på tisdagar, att resornas priser beror på om du sökt samma resa tidigare, från vilket land du bokar, och vilken typs dator du använder (dyrare biljetter om du använder en dyr dator).

När du surfar på webben kan bokningstjänsterna se all den informationen om dig och kan utnyttja den för att höja priserna just för dig. Om de ser att du tidigare visat intresse för samma resa så höjer de priset. Men även motsatsen möjlig, att du på basen av tidigare sökningar kan få erbjudanden som ska locka dig att slå till och boka resan du tidigare visat intresse för.

Det är inte entydigt bevisat hur allt det här påverkar priset eller inte gör det, men du kan pröva få ett billigare pris genom att ta bort så kallade kakor (eng. cookies, som är små paket med information om dig som finns sparade i webbläsaren). Be tex. en it-handledare visa dig hur man gör  eller använd en annan webbläsare eller en annan dator och gör samma sökning (den längre hunna kan använda en så kallad anonym flik i webbläsaren).

Jämför alla alternativ

Hur det än är med ryktena, så är det ändå viktigare att känna till och jämföra alla olika bolag som erbjuder resan. Det finns också tjänster som sköter det här för dig, exempel är www.ebookers.fi för flygresor, www.matkakeisari.fi för bussresor och www.perille.fi för en kombination av olika färdmedel.

Observera att man ofta kan använda de här tjänsterna för att hitta det billigaste alternativet och sedan boka det genom att gå direkt till flygbolagets eller hotellets sidor om man så önskar.

Använd svenska om det finns

Ett sista tips är att kom ihåg att byta till svenska om det är frågan inhemska tjänster, om ingen använder de svenska versionerna kan det bli lockande att inte satsa på dem i framtiden.
Robert Riska

ANNONSER