Till vänster en hand som pekar på Facebooks logo på en smarttelefon, till höger motsvarande pekning på Whatsapp logo

It-biten: Håll kontakten!

22.04.2020 kl. 13:46
Det att vi bör hålla fysiskt avstånd från varandra betyder inte att vi måste tappa kontakten

Vid julen skrev jag om att umgås med den yngre generationen och att tillsammans med dem använda elektronik och hitta något gemensamt. Om det sen är ett spel eller någon social media app. Plötsligt är samhället förändrat och alternativet att sitta bredvid varandra över en gemensam skärm är inte möjligt för oss.

Men det att vi bör hålla fysiskt avstånd från varandra betyder inte att vi måste tappa kontakten! Varken till släktingar, vänner eller bekanta.  Här kan tekniken igen komma till vår hjälp. Även om ett vykort eller brev fungera minst lika bra, hur många har kanske redan återupptagit kontakten genom ”brevvänner”? Telefonen är ju lite av teknik idag, men också telefonsamtalen till bekanta och släktingar är ett perfekt tidsfördriv, kanske ringa någon gammal klasskamrat eller kompis du inte haft kontakt med på många år?

 

Sedan var det det där med tekniska nymodigheter, som kan ställa till det. Men de kan också vara en perfekt chans att få se barnbarn eller till och med hjälpa sina släktingar som kanske kämpar med att jobba hemifrån samtidigt som barnen har distansskola. Videosamtal kan vara en bra lösning då man vill inte bara tala utan också se varandra, om det sedan är för att man är i olika delar av världen eller för att man inte kan träffas fysiskt. Videosamtal kan man göra med hjälp av en smarttelefon, en pekplatta eller en dator. Fördelen med smarttelefon, pekplatta och bärbar dator är att de har en inbyggd kamera så att den andra också ser dig. Telefonen har ibland en lite för liten skärm om man vill se ordentligt, så kanske pekplattan eller bärbar dator är bästa alternativet.

 

För videosamtal på telefoner och pekplattor behövs det någon app för att kunna ringa och ta emot videosamtal. För dem som har en iPhone eller iPad så finns FaceTime färdigt installerat, men då måste också den/de i andra ändan ha en iPhone eller iPad. För dem med Android telefon/platta så finns Google Duo färdigt installerat. Också alla de följande alternativen för videosamtal funkar via telefon eller pekplatta genom att installera respektive app.

 

Whatsapp, Skype, Facebook Messenger, Google Hangout, Microsoft Teams och en hel drös andra chattprogram har möjligheten att erbjuda videosamtal. Till skillnad från FaceTime så är dessa inte beroende av hurdan apparat du eller den andra använder, bara båda har samma program och utbytt kontaktuppgifter på något sätt. Några andra program, framförallt riktade till gruppsamtal där man är många på linjen, som blivit popp den senaste tiden är Zoom och Houseparty (betyder ungefär hemmafest). Dessa är också gratis (med vissa begränsningar) och lätta att använda, men erbjuder också mer underhållande funktioner som spel och filter för kameran.

 

Om man föredrar att använda en dator så är alternativen ganska samma, Whatsapp faller eventuellt bort. Antingen finns det ett program att installera, eller så räcker det med att få en inbjudan och mötet öppnar sig i webbläsaren.

 

Var alltså aktiv och ta kontakt med släktingar och vänner, fråga dem om möjligheten till videosamtal och kom överens om vad som skulle fungera bäst för er! Samtalen kan vara korta eller flera timmar långa. Barn i skolåldern uppskattar säkert lite hjälp med skoluppgifter eller någon att öva högläsning. Eller kanske hela släkten vill samlas över en kopp kaffe tillsammans och bara pratas vid.

Till sist ännu några praktiska tips, undvik att prata i munnen på varandra, försök tala tydligt och undvik bakgrundsljud. Att röra om i kaffekoppen eller en radio som spelar i bakgrunden kan göra det svårt för de andra att höra vad som sägs.

 

Önskar er alla givande pratstunder!

ANNONSER