En laptopp visar en

It-träff med temat undvik falska nyheter och lögner på nätet

22.09.2021 kl. 09:25
Här kan du se inspelning från vår it-träff 21.9 och läsa mera via länkarna som nämndes.

Träffen ordnades på Zoom och spelades in till Youtube, du kan se inspelningen från träffen på vår Youtube-kanal eller här nedanför genom att starta den på Play-knappen (triangeln i mitten av bilden):

 

Sammanfattning

  • Vad är en konspirationsteori? Definitionerna är tagna från EU kommissionens hemsida. Men också varför teorierna frodas. Ex. En konspirationsteori bygger på att man tror att vissa händelser eller omständigheter i hemlighet styrs av starka krafter med onda avsikter. (start tid i videon 2min)
  • Annonser - varför ser du annonsen? När du är på Facebook blir du bombaderad av annonser och du kan klicka på de tre prickarna för att dölja den, anmäla den men också: Varför ser jag denna annons? Och då ser du varför just du ser den! Men ibland ser du inlägg som inte är en annons men då kan det bero på att en av dina vänner har inteagerat med inlägget och då föreslår plattformen ex. Facebook inlägget till dig. (video 11 min)
  • Trollfabrik = En grupp som är organiserad för att sprida propaganda eller vilseledande fakta. Ex. Twitter raderade 2 miljoner användarkonton som var "bot användare/falska profiler". (video 28min)
  • Vad är en bra forskning? Det är viktigt att se hur forskningen är gjord - ex. Antal deltagare, vem har betalat för forskningen, många källor? Men också är det en ny eller gammal forskning? Finns det dessutom mer forskning som stöder eller säger emot denna studie? Detta är frågor man får ställa sig för att veta om forskningen ska vara trovärdig. Bra ställe att hitta bra forskning som är per reviewed är i akademiska databaser. (video 37m)
  • Deepfake är ett fenomen där man lyckas byta ut ansiktet på personer i bilder men också på film så att det ser äkta ut. (Video 55min)

Våra länkar:
EU komissionen: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/fighting-disinformation/identifying-conspiracy-theories_sv 

YLE Reportage:
https://arenan.yle.fi/audio/1-50915107

Exemplet på deepfake av Trump med Mr. Beans ansikte hittar du här: https://www.youtube.com/watch?v=HN-qlGf2mZw

ANNONSER