Datorns ABC för Windows 10

14.12.2018 kl. 10:04
Ny version av kompendiet finns här. Kompendiet är skrivet för nybörjare som inte alls använt dator tidigare och känner ett behov av grundkunskaper före man deltar i till exempel medborgarinstitutens datorkurser. Kompendiet får laddas ner och användas fritt för att lära seniorer använda dator.

 Datorns ABC - öppna eller ladda ner i PDF-format här. (ny version 12/2018)

I den här versionen har främst kapitlen om nätbanker och e-post uppdaterats pga förändringar i respektive tjänst.

Kompendiet finns också tryckt och tillgängligt gratis för våra föreningsmedlemmar, för användning tex som kursmaterial på it-kurser.

Detta kompendium baserar sig på Greta Stenbergs kurskompendium, omarbetat av Svenska pensionärsförbundet, först av Eric Jansson 2011 och denna Windows 10 version av Robert Riska 2017. Kapitel 11 om nätbanken uppdaterades 2018 för att motsvara bankens uppdaterade inloggning.

Kompendiet riktar sig till nybörjare som inte alls använt dator tidigare och känner ett behov av grundkunskaper före man deltar i till exempel medborgarinstitutens datorkurser. Kompendiet får laddas ner och användas fritt för att lära seniorer använda dator.

Kompendiet är tänkt att kunna användas i grupp, gärna med en it-handledare som kan ge stöd och besvara frågor. Tekniken förändras hela tiden, den här versionen av kompendiet är skriven för Windows 10, därför rekommenderas att läsaren har samma version av Windows på sin dator.

Även Internet behandlas, så någon möjlighet till internetanslutning behövs, den delen kan dock lösas till exempel genom besök vid ett bibliotek eller liknande ställe som erbjuder internet.

Välkommen till datorernas fantastiska värld! Ta det lugnt, datorer bits inte!

Robert Riska

Bli it-handledare i föreningen

Det behövs ständigt nya it-handledare i pensionärsföreningarna! Läs mer om vad som krävs och hur du kan gå tillväga.
15.05.2019 kl. 15:54

Lösenord och digitestamente

Mycket av datoranvändandet bygger på användning av nättjänster där man loggar och behöver lösenord. Här får du praktiska tips för att hantera alla lösenorden och samtidigt gör ett digitestamente.
26.03.2019 kl. 07:43

Så här gör du en Android-platta eller telefon pensionärvänligare

Med inställningarna beskrivna här kan du anpassa din Android-apparat så att den är mera lättanvänd för en pensionär.
01.03.2019 kl. 12:43

Instruktionsfilmer för att lägga in bilder på webbsidorna

Här hittar du instruktionsfilmer av Per-Ole Renlund för att lägga upp bilder på webbsidorna, toppbilder uppe i vinjetten, bilder i text och via molnet.
09.11.2018 kl. 13:25

Välj rätt surfplatta

Ta på dig tropikhjälmen och kavla upp ärmarna, för nu ger vi oss in i snårskogen och reder ut de vanligaste begreppen gällande surfplattor.
01.11.2018 kl. 17:09

ANNONSER