Årets it-pensionär 2017

08.12.2017 kl. 15:01
Fredrik Björk, en omtyckt och mångkunnig it-handledare i Korsholms pensionärsförening, har utsetts till Årets it-pensionär av Svenska pensionärsförbundet.

Fredrik Björk, en omtyckt och mångkunnig it-handledare i Korsholms pensionärsförening, har utsetts till Årets it-pensionär av Svenska pensionärsförbundet.

Fredrik Björk har fungerat som it-handledare i pensionärsföreningen i tre år, men datorer och it har han arbetat med i hela sitt yrkesverksamma liv.

– Redan i mitten av 1970-talet började jag arbeta med hålkort. På den tiden var det ingen som talade om it. Han jobbar med någonting inom data sade man.

I motiveringen till nomineringen som  Årets it
pensionär, säger föreningen i Korsholm: ”Fredrik är, med sin breda it-kunskap, en viktig stödperson under träffarna.”

Det är it-caféerna vid Seniorpunkten i Smedsby som är navet i pensionärsföreningens it-handledning. Intresset är stort. På första träffen i höst dök det upp 30 pensionärer. Det är i mesta laget även om Korsholmsföreningen har nio handledare.

Fredrik Björk vinnlägger sig om att undervisningen ska vara så personlig som möjlig. Kraven på it-handledarna växer hela tiden. Mångfalden av datorer, läsplattor och smarttelefoner och det stora utbudet av mjukvara ställer stora krav på handledarna.

–Många pensionärer har idag läsplatta. De får inte ut någonting om temat för dagens it-träff är att lära ut Windows 10, säger  Fredrik.

Det gäller att skräddarsy undervisningen.

Pensionärernas it-färdigheter ökar stadigt. Det är idag inte så många nybörjare som kommer på kurserna. De flesta har kommit i kontakt med datorer i arbetslivet.

– Men vi har en nybörjare som jag är imponerad av. 
Första gången hade hon ingen dator. Nu har hon redan ett eget Facebook-konto och lägger flitigt ut bilder.

– Vi hade också en 85-åring som började gå på kurs när banken i hembyn stängde. Hon kände sig nödd och tvungen att lära sig betala räkningar med dator, säger Fredrik Björk

På bilden hjälper årets it-pensionär Fredrik Björk Carita Svarfvar att komma i gång med datorn. PRIVAT ARKIV.

ANNONSER