Tips om lösenord

06.04.2017 kl. 14:07
Den här texten ingick i GodTid nr 3 2017 och här är mera information och några länkar med samma tema

It-biten i GodTid #3

De flesta av oss som använder dator har säkert funderat på hur man hittar på ett lösenord som är tillräckligt svårt för att ingen annan ska kunna lista ut det men ändå möjligt för en själv att komma ihåg.

Lösenordens funktion

Mycket av datoranvändandet bygger på användning av nättjänster där man loggar in, dvs. skriver in sig genom att uppge ett namn (ofta en e-postadress) för att identifiera vem man är och ett lösenord för att bevisa att det verkligen är man själv. Exempel på sådana nättjänster är allt från epost och Facebook till nätbutiker och tjänster för att se tv-program.

Inloggningen behöver skyddas med lösenord eftersom vem som helst i världen annars kan komma åt din identitet i den aktuella tjänsten och exempelvis kan utge sig för att vara du i olika situationer, ofta för kriminella ändamål.

Nätbanken och liknande tjänster, till vilka det är speciellt viktigt att endast rätt person har tillgång, använder så kallad tvåstegsverifiering. Då behöver man förutom lösenordet också en kod som skickas till mobiltelefonen eller som man får från en app eller från ett nyckeltalskort. Det gör att de här är mycket säkrare och svårare för en brottsling att komma åt. I annat fall är det enbart lösenordet som står mellan en brottsling och din identitet i den aktuella tjänsten. Därför måste lösenordet vara svårt.

Tre saker att undvika

I huvudsak finns det tre sätt för en brottsling att gissa ett lösenord: Det första är att ta reda på personlig information om dig som du kanske använt i lösenordet, det andra är att pröva ett stort antal slumpvis skapade lösenord och det tredje är att pröva samma lösenord som du använt annanstans.

För att göra det första alternativet svårt ska du undvika att bygga upp lösenordet kring personlig information, exempelvis din frus/mans/barns/husdjurs namn kombinerat med årtal då ni träffades/gifte er/barnen föddes. Om du använder Facebook kanske du själv skrivit in och delat all den här informationen där. Uppenbara saker att undvika är alltså sådant som en brottsling kan gissa sig till via information om dig.

Att undvika att man gissar ett lösenord genom att gå genom ett stort antal olika kombinationer av ord eller bokstäver är mera matematik eller sannolikhetskalkyl. Därför ska du undvika att en brottsling kan knäcka ditt lösenord genom att exempelvis låta en dator pröva varje ord från en ordlista i tur och ordning eller från en lista över de vanligaste lösenorden.

I många fall reagerar nättjänsten på ett stort antal gissningar genom att blockera tjänsten, men det hindrar tyvärr inte brottslingarna som gör gissandet mot listor med lösenord som läckt eller stulits från företag där du är registrerad. När lösenordet är knäckt använder de samma e-postadress och lösenord för att försöka komma in på andra tjänster. Den tredje saken att undvika är därför att använda samma lösenord på flera ställen.

Så här långt kan det tyckas att det bara blivit krångligare. Du kanske har ett för lätt lösenord och använder det på många ställen; läs i så fall vidare om vad du kan göra.

Ju längre desto bättre, fraser är bäst

Ett längre lösenord är alltid bättre än ett kortare. Det grundar sig som tidigare nämnts på matematik, då varje tecken du lägger till gör lösenordet tryggare i takt med att antalet försök som krävs för att gissa det ökar. Det är enligt de källor jag använt (se länken i slutet) tryggare att använda ett långt lösenord som klementinrobotgurka än ett kortare men slumpvis valt som !dhLkd4k. Det beror direkt på längden (och på svenska språkets ovanlighet, engelska ord är betydligt osäkrare). Många tabeller och ordlistor som används för att knäcka lösenorden innehåller främst 8 tecken långa lösenord eftersom det ofta är minimilängden som nättjänsten kräver och folk därför ofta håller sig till dem.

Om du i likhet med exemplet ovan kan kombinera några osammanhängande ord eller bygga upp en fras som inte bygger på någon personlig information om dig, men som du ändå kan minnas med hjälp av en minnesregel, kan du skapa ett långt och mycket svårt lösenord. Lösenfraser på svenska är alltså bättre än lösenord.

Hur många lösenord ska man kunna komma ihåg?

Även om du lyckas skapa en lång lösenfras som du klarar av att komma ihåg, kvarstår problemet att du behöver en mängd sådana för att inte använda samma lösenord på flera ställen.

Många av er kanske skriver upp era lösenord på lappar och undrar om det är tryggt. I de flesta fall är det bättre att ha ett långt och svårt lösenord som är uppskrivet på en lapp än att ha ett kort och lätt som du kommer ihåg.

En möjlig lösning är också att använda de hjälpmedel som finns på datorn för att komma ihåg lösenord. Då du med datorn loggat in till någon nättjänst kanske du fått frågan om du vill att den ska komma ihåg lösenordet för dig. Frågan dyker ofta upp i en liten ruta på skärmen eller nere i kanten av webbsidan. Om du svarar ”ja” på frågan fylls lösenordet automatiskt i nästa gång. Motsvarande lösningar finns för pekdatorer och smarttelefoner. Om du använder epost eller Facebook och inte behöver uppge lösenord för att komma in är det av den här orsaken: Du har ett lösenord, men datorn, webbläsaren eller appen fyller i det automatiskt.

Nättjänsterna kan nås av brottslingar från hela världen medan antalet brottslingar som kan komma åt din lapp eller din dator åtminstone är betydligt färre.

Båda de här sätten är tillräckligt trygga och kan användas, men det är ändå avgörande för säkerheten att ha en kod eller ett lösenord för att komma in på datorn och att tänka på var den eventuella lappen förvaras. Ett råd som jag nämnt i en tidigare kolumn är att förvara lappen med lösenorden i plånboken. Du märker antagligen snabbt  att plånboken försvunnit och kan reagera snabbare än då lappen försvunnit från byrålådan.

Tips för de som bara kommer ihåg ett lösenord

För att vara säker tycker jag att du ska hitta på ett långt lösenord i form av en lösenfras och memorera den. Den ska du använda till den viktigaste tjänsten, nämligen eposten.

Till allt annat ska du använda långa och svåra lösenord eller fraser, men låta datorn sköta om att minnas dem eller vid behov skriva dem på en lapp. Om du tappar bort din dator eller får en ny dator, men kommer ihåg lösenordet till e-posten, kan du i de flesta fall med hjälp av e-posten återställa alla andra lösenord (med ”Glömt lösenordet?” eller någon liknande knapp i de andra nättjänsterna).

När du byter lösenord, speciellt till e-posten, ska du göra det övervägt och ta tid på dig. Om du glömmer det nya lösenordet kan det nämligen vara omöjligt också för dig själv att komma in.

Mera information om lösenord

På HBL-bloggen okrypterat finns en beskrivning av varför lösenfraser är bättre än lösenord:

 

Om du vill testa hur svårt ett lösenord är att hacka, kan du testa det via Yles digiträning. Men använd för säkerhets skull inte dina riktiga lösenord utan hitta på ett liknande för teständamål.

En utmaining är att du kan pröva dig fram och försöka hitta på ett lösenord som du kan komma ihåg men som tar en brottsling mera än 100 år att komma fram till.

Robert Riska

Ikoner på din smarttelefon

I denna utbildning går vi igenom ikon er på din Android smarttelefonen.Läs mera »

Lyssna på radio med dator, pekplatta eller telefon

Du kan lyssna på radioprogram från datorn, på de flesta kanaler var som helst i världen.Läs mera »

It-seminarium, köp mat och mediciner på nätet

På det här seminariet visar vi hur du kan köpa mat och mediciner på nätet, tips om vad du ska tänka på och vilka tjänster som finns.Läs mera »

It-seminarium, skriva e-post

På det här seminariet diskuterar vi tips för att skriva e-post, hur du strukturerar en e-post och vad det lönar sig att beakta för att skriva bra e-post.Läs mera »

It-seminarium med temat lösenord

I det här seminariet diskuteras lösenord, appar och program för att hantera dem, men också det traditionella sättet med papper och penna.Läs mera »
Del av pärmbilden av kompendiet för iPhone, en iPhone med en av apparna på skärmen föreställande ett äpple, texteniPhonens ABC

ABC kompendierna för datorer, plattor och smarttelefoner

Våra kompendier är skrivna för nybörjare som inte alls använt dator, platta eller smarttelefon tidigare och känner ett behov av grundkunskaper. De finns för iPad, iPhone, Windows-dator, Mac-dator och Android smarttelefon och platta. För iPhone och Android-smarttelefon finns de i videoformat på Youtube.Läs mera »

It - seminarium Läsa böcker på platta och telefon

På det här seminariet går vi genom hur du kan läsa böcker på platta och telefon och vilka alternativ det finns.Läs mera »

Hur du gör en QR-kod och kopplar den till er hemsida

I denna IT artikel visar vi hur du kan snabbt göra en QR - kod och koppla den till din hemsida. QR- koden fungerar som så att om du placerar smarttelefonens kamera fokuserad på den kommer smarttelefonen skicka dig till hemsidan direkt.Läs mera »

Se inspelningen av nyheter i Desky

Ant Simons från Webbhuset informerar om nyheter i Desky-programmet, som erbjuds föreningarna för medlemsregister. Bland annat Läs mera »

Smarta hem

Här kan du se inspelningen från vårt it-seminarium med tema smarta hem och exempel på att röststyra belysning från telefonen.Läs mera »

Information om nätbedrägerier

Här hittar du några exempel och länkar till mera läsning om nätbedrägerier som nämndes i it-biten i God Tid nr 3.Läs mera »

Dela in Zoom-mötet i mindre grupper

Du kan dela in deltagarna i ditt Zoom-möte i mindre grupper grupper för diskussion, här hittar du instruktioner för hur du gör det.Läs mera »

It-seminarium om mediakunskap och källkritik

På det här seminariet diskuterade vi grunderna till mediakunskap och källkritik och tog upp några exempel och tips kring ämnet.Läs mera »

Felkodsläsare för bil

Tycker du om att fixa saker och ting själv? Per-Ole visar hur man använder en felkodsläsare på sin bil.Läs mera »

It-handledning: bemötande inom it-handledning

Marina Arell-Sundberg är lärare inom ergoterapi och kommer berätta om bemötande med klienter med en funktionsvariation med fokus på minnessjukdomar. Tillfället kommer ha lite teori men också praktiska exempel med ett tillfälle för diskussion och frågor. Tillfället fungerar som stöd för er som handleder it i föreningarna. Exempelvis minnessjukdom blir allt vanligare när man blir äldre och det är viktigt att kunna bemöta dem på ett bra sätt.Läs mera »

Grunder i Facebook användning

I denna kurs får du veta hur man gör ett användarkonto, hitta vänner och grupper. Dessutom en översikt.Läs mera »

Så här öppnar du en länk i e-posten

Per-Ole visar hur du öppnar en länk till ett Zoom-möte, du kan öppna den också om den inte är blå och klickbar.Läs mera »

It-seminarium: Windows 10 snabbhjälp

I Windows 10 finns inbyggt ett program för att ge och ta emot datorhjälp på distans, vi går genom vad som krävs och hur det går till i praktiken.Läs mera »

It-biten: EU tillåter inte att Whatsapp delar information om oss med Facebook

Kanske har du läst eller hört att Whatsapp ändrar sina villkor och börjar sända information till Facebook? Läs mera »

Zoom grunder - starta och delta i möten

Här kan du se Andreas presentera Zoom, hur du loggar in på Zoom, hur går du med i möte i zoom, hur du startar dina egna möten. Dessutom går vi igenom Zoom appen och zooms hemsidaLäs mera »
Desky-verktyget i webbläsaren, med medlemsregistret synligt

It-verktyg: Desky allmänt, tips och tricks

I det här utbildningstillfället presenterar Ant Simons från Webbhuset hur man använder Desky och medlemsregistretLäs mera »
En bunt sedlar och kontoutdrag på ett bord

Desky Fakturering

Ant från Webbhuset föreläser om fakturering i Desky medlemsregisterLäs mera »

It-seminarium: Föreningens webbsidor fortsättning

Här kan du se fortsättning på föreläsning om att administrera föreningens webbsidor med Digistoff-verktygetLäs mera »

Youtube

Vi har inspelningar från våra kurser och evenemang samt instruktioner för datoranvändning på vår Youtube-kanal. Här kan du ta del av SPFs alla videor. Videorna innehåller både nytta och nöje för alla! Läs mera »
En man och en kvinna sitter och ser på en gemensam skärm, kvinnan håller nåt litet i handen, båda ser belåtna ut

Bli it-handledare i föreningen

Det behövs ständigt nya it-handledare i pensionärsföreningarna! Läs mer om vad som krävs och hur du kan gå tillväga samt exempel på it-verksamhet i föreningen.Läs mera »

It-seminarium: Första hjälpen för dator och telefoner

I det här it-seminariet får du praktiska råd om första hjälp för datorer och telefoner, vad du kan göra själv och hur du kan lära dig mera.Läs mera »
Bild från presentationen av kexrecept i slutet av seminariet, ett kex med ögon och mun och tipsen vad man kan tänka på för att miska spårning med cookies

It-seminarium: Cookies, vad är det?

I det här seminariet talar vi om cookies, vad det är, hur det funerar och vad man borde svara när en webbsida frågar om du vill ha ett kex. Och vad du ska svara om någon frågar om det är tryggt att ta emot ett kex.Läs mera »
En hand håller en smarttelefon med en virus med rött streck över på skärmen

It-seminarium: Så här fungerar Coronablinkern

I det här seminariet berättar vi hur du installerar appen Coronablinkern och hur den fungerarLäs mera »
Zooms logo och texten ZOOM

It-seminarium med tema delta och ordna Zoom-möten

Här kan du se höstens första it-seminarium, temat var att delta och ordna möten med ZoomLäs mera »
Skärmdump av redigeringsverktyget i YouTube

Youtube

I detta avsnitt fokuserar vi på hur man laddar upp ett videoklipp - men också vanlig användning exempelvis hur man gör spellistor (lista med videor). Läs mera »

Instagrams Grunder

I denna sommarkurs går Andreas egenom grunderna av Instagram. Instagram är ett socialt media där man använder sig av # + temaord ex. #mat & #gördetsjälv. Titta på videon för mera information!Läs mera »
Ikoner och text. Serpentiner: taggar för teman #. Termometer: Tagga andra mänskor. Pratbubbla med undertexter: Följa, prenumerera, subscribe.

Termer inom Sociala Medier

I detta avsnitt bekantar vi oss med olika termer som kan komma upp bland sociala medier och diskussions forum. Teknologin går snabbt framåt men det gör också termerna. Välkommen!Läs mera »
Skärmdump av twitter öppnad på datornskärmen, Trumps profilbild synlig.

Sommarseminarium med temat Twitter

Andreas presenterar Twitter i sommarens första it-seminariumLäs mera »
Bild av Zoom-möte med många deltagare på en datorskärm.

Webbseminarium om moln för iPhone och iPad

Här kan du i efterhand se webbseminariet med tips om molntjänster för iPad och iPhone. Här är också länk till utvärderingsblankett.Läs mera »
En rad med olika apparater, laptop, stationär dator, server, platta, smarttelefon. Alla kopplade med ett streck upp till ett moln i övre delen av bilden.

Webbseminarium: Molntjänster för Android

Här kan du se inspelningen från webbseminariet med praktiska tips för handledare om molntjänster för AndroidLäs mera »
En hand håller upp en Android-smarttelefon med vår logo synlig på skärmen.

Så här gör du en Android-platta eller telefon pensionärvänligare

Med inställningarna beskrivna här kan du anpassa din Android-apparat så att den är mera lättanvänd för en pensionär.Läs mera »
En skärmdump från Zoom-mötet, med många deltagare synliga.

Webbseminariet om bankappar och digital kvarlåtenskap

Här kan du se inspelningen och ladda ner materialet som presenteradesLäs mera »
Skärmdump av Aktias presentation, bild av Aktia appen på en smarttelefon.

Smarttelefonkurs del 5 - Banken & Säkerhet

Andreas avslutar smarttelefon kursen med banken och säkerhetLäs mera »
Skärmdump av presentationen från mötet, rubriken SKAFFA APPAR.

Android smarttelefonskurs del 4 - Appar

Andreas går igenom hur man får ned appar till sin smarttelefon och hur man sen också tar bort dem. Dessutom diskussion om bra appar att använda. Läs mera »
Ett vitt kuvert på blå bakgrund, ikon för något e-postprogram eller app.

Webbseminarium 29.4 med tema e-post

Här kan du se inspelningen av webbseminariet om e-postens grunder och historia men även mera avancerade inställningar.Läs mera »
Skärmdump från presentation med rubriken Duolingo - olika sätt att lära sig

Lära sig språk via appar

Med hjälp av appar kan du lära dig språk på din smarttelefon / pekplatta - Robert & Andreas tittar lite närmare på hur det fungerar. Läs mera »
Skärmdump av Google-translate öppnad i webbläsaren.

Google translate

Hur man översätter olika språk med hjälp av google translateLäs mera »
Googles logo och sökruta som de ser ut på datorskärmen i webbläsaren.

Android smarttelefonkurs del 3 - Att googla & epost

Lär dig om Epost & att googla på din android telefonLäs mera »
Zooms logo föreställande en stilistisk kamera och texten ZOOM

ZOOM videoutbildning

Här kan du se inspelningen från Zoom-utbildningen 23.4 för mötesarrangörer Läs mera »
Sex små bilder, den med Skypes logo, en dator med två personer på skärmen, två personer som samtalar, en person framför datorn och en i datorn, en person bakom datorn och sist en person framför datorn och en liten person i datorn

Skype för att ringa samtal och ordna möten

Här kan du se Per-Oles video om att använda Skype för att ringa samtal och ordna distansmöten.Läs mera »
Till vänster en hand som pekar på Facebooks logo på en smarttelefon, till höger motsvarande pekning på Whatsapp logo

It-biten: Håll kontakten!

Det att vi bör hålla fysiskt avstånd från varandra betyder inte att vi måste tappa kontaktenLäs mera »
Skärmdump av Youtube-video om brödbakning, med en bild av ett mustigt bröd

Netflix & Youtube

Netflix & Youtube är populära och allmänt kända webbplatser och appar - Andreas berättar grunderna i hur de fungerar.Läs mera »
På ett bord ligger en smarttelefon med skärmen full av appar till vänster och bredvid den till höger en

Grunder i Android smarttelefon användning - del 2

Hur använder man tangentbordet och vad är internet?Läs mera »
En svart krittavla med texten

Webbseminarium 16.4, språkappar och tips

Här kan du se sändningen från vårt webbsemnarium med tema språkLäs mera »
En skärmdump av spelet Wordfeud, med orden maler och det korsande varandra i mitten av spelplanen, och bilden av två små spelare uppe till höger.

Webbseminarium 8.4: Nöje med appar och internet

Här kan du se inspelningarna av webbseminariet i form av några inspelade klipp från webbseminariet.Läs mera »
En bild ur presentationen som visas i mötet, med rubriken

Android smartphonekurs del 1

Här kan du se inspelningen av första delen av kursen som Andreas ordnar via nätet.Läs mera »
Whatsapps logo med en vit telefonlur inne i en grön pratbubbla, texten WhatsApp under.

Ringa ett videosamtal med Whatsapp

Här kan du se en video om hur Per-Ole ringer ett videosamtal med Whatsapp.Läs mera »
Ett foto av Andreas med hörlurar och mikrofon, planscher på väggen i bakgrunden.

Webbseminarium 1.4: Handla tryggt på nätet

Här kan du se inspelningen från webbseminariet och ladda ner presentationerna och ta del av länkarna som nämndes.Läs mera »
Symboler eller ikoner som används på smarttelefoner, ett plus, skräpkorg, tre streck för meny, tre punkter, ett förstoringsglas och en pil mot vänster

It-biten: kortkurs i att använda smarttelefon

En smarttelefonen styrs med olika fingerrörelser som pekningar på symboler på skärmen. Grunden till att förstå sin smarttelefon är att känna till symbolerna och vad de står för, samt veta vilka fingerrörelser som finns och våga pröva på dem i olika sammanhang.Läs mera »
En bärbar dator på ett bord, via USB är det kopplat en smarttelefon till vänster och en extern hårddisk till höger.

Filhantering och utforskaren

För att flytta bilder och texter och hålla ordning på dem används utforskaren, här berättar Per-Ole hur den fungerar.Läs mera »
Skärmdump från Zoom-samtal, i mitten av skärmen syns rubriken på delad presentation med rubriken VIDEO SAMTAL, upp till höger små bilder med presentatör

It-webbseminarium 26.3

Temat videosamtal och it-verksamhet på distans. Här hittar du presentationerna, länkarna och inspelningen.Läs mera »
Whatsapps logo med en vit telefonlur i en grön pratbubbla, texten WhatsApp under

Installera Whatsapp

Här kan du se på video med instruktioner hur du får in Whatsapp på din telefon eller plattaLäs mera »
En smarttelefon i en parkeringshall, olika små figurer svävar framför telefonen

Parkera bilen med mobilen

Här kan du läsa hur du gör för att betala för parkering med hjälp av mobilen. Den här artikeln ingick i GodTid 2/2019 men är här utvidgad med några altarnativa appar.Läs mera »
En hand sträcker fram en smarttelefon med skärmen full av appar

Vad är smarttelefoner

Smarttelefoner har blivit allt vanligare i vår vardag i och med allt digitaliseras. En smarttelefon även kallad smartmobil eller smartphone (från engelska), är en kombination av en mobiltelefon och handdator. Läs mera »
Logona för olika sociala medier, de mest synliga texterna i logona är twitter, in, Facebooks f och YouTube

Sociala medier

Här presenteras sociala medier som seniorer kan ha nytta och glädje av och exempel på hur seniorer ofta använder dem och till vadLäs mera »
En ritad bild föreställande ett finger som pekar på en platta med Youtubes logo och en annan hand håller en kaffekopp

Youtube

Vad är Youtube? Youtube är en en videogemenskap, det vill säga en webbsida där medlemmarna kan titta på videor men också ladda upp videor.Läs mera »
En inloggningsruta med texten Username och Password och rutor för ifyllnad, under syns ett hänglås och knappar med texten Login och Register

Lösenord och digitestamente

Mycket av datoranvändandet bygger på användning av nättjänster där man loggar och behöver lösenord. Här får du praktiska tips för att hantera alla lösenorden och samtidigt gör ett digitestamente.Läs mera »
Ett lövträds topp, med förgreningar och några gröna blad i grenarnas toppar.

Släktforskning med dator

Här hittar du presentation och länkar om släktforskning, materialet presenterades i Jakobstad 17.10.2019Läs mera »
Fotografi av ett blått reservbatteri med vår it-logo och adressen spfpension.fi/it

Instruktioner för användning av reservbatterierna

Svenskspråkiga instruktioner till reservbatterietLäs mera »
suomi.fi logo föreställande Finlands flagga, adressen till höger

Länk: Vad vet du om tjänsten suomi.fi

Har du hört att man kan få myndighetspost elektroniskt, det och mycket mer finns på tjänsten suomi.fiLäs mera »
Karta över en del av Österbotten, med nålar placerade på ett antal orter

Hitta var du kan få hjälp med datorn

Centralförbundet de gamlas väl har lanserat en webbsida med en kart- och sökfunktion för att hitta ställen som ger datorrådgivning åt seniorerLäs mera »
En datormus på en jordglob

Nyttiga länkar när du börjar surfa på nätet

Kolla in de här länksamlingarna, guiderna och instruktionerna om du vill ha surftipsLäs mera »
Ikoner föreställande en person, en dator, en printer, en hårdskiva, en mapp, ett dokument, kugghjul, en server och två datorer och en server

Slå upp datatermer på svenska datatermgruppens sidor

Sida med svenska datatermer och förklaringar, slå upp en svensk eller engelsk dataterm och få en kort förklaring på vad det betyder på svenska, samt en rekommenderad svensk term för ordet.Läs mera »
En tjuv med rövarluva och en säck på ryggen kommer ut ur en bärbar dators skärm

Var säker på datorn

Hur kan du som senior vara säker på datorn och då du använder epost och nättjänster, här hittar du exempel på faror och tips för hur du kan skydda dig mot lurendrejare.Läs mera »

ANNONSER