Så här gör du en Android-platta eller telefon pensionärvänligare

19.05.2020 kl. 12:43
Med inställningarna beskrivna här kan du anpassa din Android-apparat så att den är mera lättanvänd för en pensionär.

I takt med att utvecklingen går framåt och smarttelefonerna och pekplattorna blir allt mer avancerade, blir de tyvärr allt svårare för en nybörjare att förstå sig på.

Den här guiden går därför genom de inställningar som kan göras på en Android-apparat för att underlätta användningen för en nybörjare och speciellt för seniorer. För iPad och iPhone finns i vissa fall liknande inställningar, men inte alltid och den här guiden tar inte upp dem.

Det finns på alla telefoner en app med vilken man kan göra inställningar, den har oftast ett kugghjul som ikon och heter Inställningar (Settings på engelska, Asetukset på finska). 

Apparaten kan anpassas av den som hjälper senioren att komma igång eller att ta i bruk apparaten. Det är alltså inte i första hand meningen att du om du är nybörjare själv skall göra inställningarna, utan det rekommenderas att du söker hjälp av en it-handledare i pensionärsföreningen eller barn, barnbarn för att göra inställningarna. Det rekommenderas i tillägg att personen hjälper dig komma igång med användningen av plattan eller telefonen.

Inställningarna är baserade på erfarenheter och svårigheter som andra seniorer upplevt när de börjat använda platta, det är saker som inte mera erfarna nödvändigtvis tänker på att kan vara besvärliga. Det är ofta funktioner som ur ett pedagogiskt perspektiv gör det svårare att förstå var man är, hur man hamnade där eller hur man skall hitta tillbaka. Det är också saker som kan göras på flera sätt, i början av inlärningsprocessen är det bättre om saker och ting görs på ett sätt som kan göras i egen takt och inte är känsligt för feltryck eller kräver fingerfärdighet.

Det finns flera märken som alla har Android-systemet: Samsung, Huawei, LG, Nokia osv. Själva Android-systemet är ändå gjort av Google. I praktiken har alla olika märken tagit Googles Android-system och lagt sin egen prägel på det. Det betyder att utseendet och funktionen på olika Android-apparater kan variera samt att det finns olika appar som är specifika för just det märket. Det betyder också att nya versioner och uppdateringar som Google gör inte direkt eller överhuvudtaget kommer till din apparat.

Det här kan låta krångligt, men det är orsaken till att även om telefonen har Android operativsystemet, så kan det hända att beskrivningen i den här guiden inte stämmer precis på just den apparat som du har framför dig. Om du inte hittar inställningen som beskrivet här, är det därför bäst att googla för att försöka hitta motsvarigheten. Alla inställningar som nämns här borde ha en motsvarighet på alla Android-telefoner. Dessutom är det värt att notera att många av funktionerna och apparna som har lagts till den ursprungliga Android-versionen ofta är onödiga eller dubletter i bemärkelsen att det finns en motsvarande standard funktion eller app som man klarar sig med, så en stor del av att göra apparaten lättare att förstå sig på och använda är att ta bort dessa funktioner (eller ena av dem).

1.   Förläng skärmens timeout

Gå till Inställningar, under kategorin Display finns en inställning för skärmtimeout. Den är vanligen inställd på 30 sekunder, medan 2 minuter i många fall är lämpligare:

2. Inställningar för aviseringar

Ta bort aviseringar genom att gå till inställningar och Aviseringar, gå genom tillsammans vilka appar som man vill att skall plinga till:

Man kan också gå in på avancerat och ställa in hurdan avisering man vill ha.

3. Uppdateringar

Målet är att uppdateringar alltid installeras när de är tillgängliga och att det sker utan att användaren märker det. Det är tyvärr inte helt möjligt än idag för uppdatering av själva android operativsystemet, men man kan ställa in att det hämtas automatiskt i Inställningarna:

Sedan måste man tyvärr ännu svara på frågan om man vill uppdatera, för det tar en tid att göra och kräver att apparaten startas om.

Apparna kan man ställa in så att de uppdateras och inte gör nåt väsen av sig. Det görs via Play Butiken:

Om det är en telefon med fast pris för dataanvändningen eller en platta med SIM-kort, kan du ställa in den så att den också uppdaterar utan Wifi nät. Om användaren inte har ett wifi-nät hemma installeras inte uppdateringar annars!

För en Samsung telefon kommer appar också från Galaxy apps, det lönar sig att ställa in automatisk uppdatering även här:

4. Appar på hemskärmen

Gå genom vilka appar användaren har på hemskärmen samt vilka widgetar personen har på sina skärmar.

Grovt taget kan man säga att de flesta kan städa bort sådant som de inte alls eller sällan använder, samt att de flesta borde klara sig med en skärm, de appar och widgetar man verkligen använder har man på första och enda skärmen och resten hittar man i alla appar.

Apparna nere i kanten kan också anpassas: Telefon, meddelanden, webbläsare, e-post.

Flytta på appar och widgetar, ta bort onödiga skärmar och widgetar, ändra storlek eller visa hur man gör det genom att hålla fingret nedtryckt på appen eller widgeten.

5. Gör skärmen mindre känslig för långa tryck

Du kan ställa in hur lång en lång tryckning eller pekning på skärmen skall vara, för att undvika att systemet skall tror att det är en lång tryckning när användaren försöker öppna en app.

Gå till Inställningar, Tillgänglighet, Fingerfärdighet, där hittas en inställning för ”Fördröjning för tryck och håll nedtryck” som kan ställas till något av de föreslagna värdena eller något helt eget genom att trycka så länge du vill på skärmen.

Om du trycker 4 sekunder så betyder det att man efter det måste trycka minst lika länge för att systemet skall tolka det som en lång tryckning.

6. Widgetar på hemskärmen

 

Diskutera om personen skulle ha användning av fler widgetar, genvägar (till webben) eller snabbuppringning.

Vanligen finns väder-widgeten och google-widgeten färdigt insatt, dessa kan tas bort eller andra kan läggas till. Widgetarna hänger ihop med apparna, så om du installerat en ny app kan det ha dykt upp widgetar samtidigt.

Du kan ofta också ändra storlek på widgetarna och du kan alltid ändra placeringen.

7. Inställningar för tangentbordet

 

Många upplever svårigheter att skriva på sin apparat pga att den automatiskt korrigerar eller ändrar orden man skriver, så att slutresultatet blir oanvändbart. Hur man hittar den här inställningen varierar rätt mycket beroende på version och märke, men den finns alltid.

Gå till inställningar och ”Språk och inmatning”. Man kan ha flera tangentbord men ett är valt, gå till det tangentbordet (här i exemplet Samsung tangentbord, tryck på Skärmtangentbord -> Samsung-tangentbord). Man kommer till samma från själva tangentbordet genom att hålla nedtryckt knappen med ett litet kugghjul. Den inställning vi letar efter är ”Förutsedd text”, och den önskar vi slå av. I Samsung exemplet finns den under Smart Skrift.

Den inställning som ofta kan lämnas på är automatisk första bokstav som versal.

8. Appar som inte behövs

Ofta kommer det när man går genom apparna på hemskärmen eller i andra sammanhang, fram appar som inte alls används. Om de går att ta bort så gör det genom att hålla fingret på och avinstallera, om det inte går kan man flytta dem i en egen mapp eller dölja dem (det finns i allmänhet inställning för att dölja appar, men det varierar kraftigt beroende på märke och modell).

9. Google-konto och säkerhetskopior

Kolla att personen vet sitt lösenord, dvs har det uppskrivet någonstans. Om den inte vet, be den gräva hemma och bl.a. leta efter papper som följde med från butiken där apparaten köptes.

Lägg till telefonnummer till kontot, så att det kan återställas via telefonnumret om det behövs i framtiden.

Du kan välja vad som säkerhetskopieras till kontot (molnet). Målet är att det skall ske utan att användaren vet om det, och inget ska frågas eller varnas. Ställ in endast en säkerhetskopiering, Google rekommenderas varvid det sker från Google-inställningar (dvs Samsung, Huawei osv har sina egna motsvarande system som erbjuds, men använd inte dem om du använder Google):

Ställ in säkerhetskopieringen så att det inte kräver åtgärder av användaren. Om bilder säkerhetskopieras, gå till Foto-appen och ställ in detaljerna där för hur bilder raderas från enheten. För att få obegränsat utrymme på molnet (åtm när detta skrivs finns det erbjudandet), ställ in att fotona komprimeras till hög kvalitet.

10 ICE-information

Kolla vad det finns för ICE-funktioner på telefonen, det kan vara en ICE-grupp, ICE-kontakt eller ibland genom att lägga till ICE-kontakt i ägarinformation.

Meningen är att kunna ange någon kontakt som syns utan att behöva låsa upp telefonen.

112 appen är bra att rekommendera eller lägga in på iPhone, på Android 4 uppåt skickas koordinaterna automatiskt till nödcentralen då man ringer 112 så där är den inte nödvändig längre.

Robert Riska

Ikoner på din smarttelefon

I denna utbildning går vi igenom ikon er på din Android smarttelefonen.Läs mera »

Lyssna på radio med dator, pekplatta eller telefon

Du kan lyssna på radioprogram från datorn, på de flesta kanaler var som helst i världen.Läs mera »

It-seminarium, köp mat och mediciner på nätet

På det här seminariet visar vi hur du kan köpa mat och mediciner på nätet, tips om vad du ska tänka på och vilka tjänster som finns.Läs mera »

It-seminarium, skriva e-post

På det här seminariet diskuterar vi tips för att skriva e-post, hur du strukturerar en e-post och vad det lönar sig att beakta för att skriva bra e-post.Läs mera »

It-seminarium med temat lösenord

I det här seminariet diskuteras lösenord, appar och program för att hantera dem, men också det traditionella sättet med papper och penna.Läs mera »
Del av pärmbilden av kompendiet för iPhone, en iPhone med en av apparna på skärmen föreställande ett äpple, texteniPhonens ABC

ABC kompendierna för datorer, plattor och smarttelefoner

Våra kompendier är skrivna för nybörjare som inte alls använt dator, platta eller smarttelefon tidigare och känner ett behov av grundkunskaper. De finns för iPad, iPhone, Windows-dator, Mac-dator och Android smarttelefon och platta. För iPhone och Android-smarttelefon finns de i videoformat på Youtube.Läs mera »

It - seminarium Läsa böcker på platta och telefon

På det här seminariet går vi genom hur du kan läsa böcker på platta och telefon och vilka alternativ det finns.Läs mera »

Hur du gör en QR-kod och kopplar den till er hemsida

I denna IT artikel visar vi hur du kan snabbt göra en QR - kod och koppla den till din hemsida. QR- koden fungerar som så att om du placerar smarttelefonens kamera fokuserad på den kommer smarttelefonen skicka dig till hemsidan direkt.Läs mera »

Se inspelningen av nyheter i Desky

Ant Simons från Webbhuset informerar om nyheter i Desky-programmet, som erbjuds föreningarna för medlemsregister. Bland annat Läs mera »

Smarta hem

Här kan du se inspelningen från vårt it-seminarium med tema smarta hem och exempel på att röststyra belysning från telefonen.Läs mera »

Information om nätbedrägerier

Här hittar du några exempel och länkar till mera läsning om nätbedrägerier som nämndes i it-biten i God Tid nr 3.Läs mera »

Dela in Zoom-mötet i mindre grupper

Du kan dela in deltagarna i ditt Zoom-möte i mindre grupper grupper för diskussion, här hittar du instruktioner för hur du gör det.Läs mera »

It-seminarium om mediakunskap och källkritik

På det här seminariet diskuterade vi grunderna till mediakunskap och källkritik och tog upp några exempel och tips kring ämnet.Läs mera »

Felkodsläsare för bil

Tycker du om att fixa saker och ting själv? Per-Ole visar hur man använder en felkodsläsare på sin bil.Läs mera »

It-handledning: bemötande inom it-handledning

Marina Arell-Sundberg är lärare inom ergoterapi och kommer berätta om bemötande med klienter med en funktionsvariation med fokus på minnessjukdomar. Tillfället kommer ha lite teori men också praktiska exempel med ett tillfälle för diskussion och frågor. Tillfället fungerar som stöd för er som handleder it i föreningarna. Exempelvis minnessjukdom blir allt vanligare när man blir äldre och det är viktigt att kunna bemöta dem på ett bra sätt.Läs mera »

Grunder i Facebook användning

I denna kurs får du veta hur man gör ett användarkonto, hitta vänner och grupper. Dessutom en översikt.Läs mera »

Så här öppnar du en länk i e-posten

Per-Ole visar hur du öppnar en länk till ett Zoom-möte, du kan öppna den också om den inte är blå och klickbar.Läs mera »

It-seminarium: Windows 10 snabbhjälp

I Windows 10 finns inbyggt ett program för att ge och ta emot datorhjälp på distans, vi går genom vad som krävs och hur det går till i praktiken.Läs mera »

It-biten: EU tillåter inte att Whatsapp delar information om oss med Facebook

Kanske har du läst eller hört att Whatsapp ändrar sina villkor och börjar sända information till Facebook? Läs mera »

Zoom grunder - starta och delta i möten

Här kan du se Andreas presentera Zoom, hur du loggar in på Zoom, hur går du med i möte i zoom, hur du startar dina egna möten. Dessutom går vi igenom Zoom appen och zooms hemsidaLäs mera »
Desky-verktyget i webbläsaren, med medlemsregistret synligt

It-verktyg: Desky allmänt, tips och tricks

I det här utbildningstillfället presenterar Ant Simons från Webbhuset hur man använder Desky och medlemsregistretLäs mera »
En bunt sedlar och kontoutdrag på ett bord

Desky Fakturering

Ant från Webbhuset föreläser om fakturering i Desky medlemsregisterLäs mera »

It-seminarium: Föreningens webbsidor fortsättning

Här kan du se fortsättning på föreläsning om att administrera föreningens webbsidor med Digistoff-verktygetLäs mera »

Youtube

Vi har inspelningar från våra kurser och evenemang samt instruktioner för datoranvändning på vår Youtube-kanal. Här kan du ta del av SPFs alla videor. Videorna innehåller både nytta och nöje för alla! Läs mera »
En man och en kvinna sitter och ser på en gemensam skärm, kvinnan håller nåt litet i handen, båda ser belåtna ut

Bli it-handledare i föreningen

Det behövs ständigt nya it-handledare i pensionärsföreningarna! Läs mer om vad som krävs och hur du kan gå tillväga samt exempel på it-verksamhet i föreningen.Läs mera »

It-seminarium: Första hjälpen för dator och telefoner

I det här it-seminariet får du praktiska råd om första hjälp för datorer och telefoner, vad du kan göra själv och hur du kan lära dig mera.Läs mera »
Bild från presentationen av kexrecept i slutet av seminariet, ett kex med ögon och mun och tipsen vad man kan tänka på för att miska spårning med cookies

It-seminarium: Cookies, vad är det?

I det här seminariet talar vi om cookies, vad det är, hur det funerar och vad man borde svara när en webbsida frågar om du vill ha ett kex. Och vad du ska svara om någon frågar om det är tryggt att ta emot ett kex.Läs mera »
En hand håller en smarttelefon med en virus med rött streck över på skärmen

It-seminarium: Så här fungerar Coronablinkern

I det här seminariet berättar vi hur du installerar appen Coronablinkern och hur den fungerarLäs mera »
Zooms logo och texten ZOOM

It-seminarium med tema delta och ordna Zoom-möten

Här kan du se höstens första it-seminarium, temat var att delta och ordna möten med ZoomLäs mera »
Skärmdump av redigeringsverktyget i YouTube

Youtube

I detta avsnitt fokuserar vi på hur man laddar upp ett videoklipp - men också vanlig användning exempelvis hur man gör spellistor (lista med videor). Läs mera »

Instagrams Grunder

I denna sommarkurs går Andreas egenom grunderna av Instagram. Instagram är ett socialt media där man använder sig av # + temaord ex. #mat & #gördetsjälv. Titta på videon för mera information!Läs mera »
Ikoner och text. Serpentiner: taggar för teman #. Termometer: Tagga andra mänskor. Pratbubbla med undertexter: Följa, prenumerera, subscribe.

Termer inom Sociala Medier

I detta avsnitt bekantar vi oss med olika termer som kan komma upp bland sociala medier och diskussions forum. Teknologin går snabbt framåt men det gör också termerna. Välkommen!Läs mera »
Skärmdump av twitter öppnad på datornskärmen, Trumps profilbild synlig.

Sommarseminarium med temat Twitter

Andreas presenterar Twitter i sommarens första it-seminariumLäs mera »
Bild av Zoom-möte med många deltagare på en datorskärm.

Webbseminarium om moln för iPhone och iPad

Här kan du i efterhand se webbseminariet med tips om molntjänster för iPad och iPhone. Här är också länk till utvärderingsblankett.Läs mera »
En rad med olika apparater, laptop, stationär dator, server, platta, smarttelefon. Alla kopplade med ett streck upp till ett moln i övre delen av bilden.

Webbseminarium: Molntjänster för Android

Här kan du se inspelningen från webbseminariet med praktiska tips för handledare om molntjänster för AndroidLäs mera »
En skärmdump från Zoom-mötet, med många deltagare synliga.

Webbseminariet om bankappar och digital kvarlåtenskap

Här kan du se inspelningen och ladda ner materialet som presenteradesLäs mera »
Skärmdump av Aktias presentation, bild av Aktia appen på en smarttelefon.

Smarttelefonkurs del 5 - Banken & Säkerhet

Andreas avslutar smarttelefon kursen med banken och säkerhetLäs mera »
Skärmdump av presentationen från mötet, rubriken SKAFFA APPAR.

Android smarttelefonskurs del 4 - Appar

Andreas går igenom hur man får ned appar till sin smarttelefon och hur man sen också tar bort dem. Dessutom diskussion om bra appar att använda. Läs mera »
Ett vitt kuvert på blå bakgrund, ikon för något e-postprogram eller app.

Webbseminarium 29.4 med tema e-post

Här kan du se inspelningen av webbseminariet om e-postens grunder och historia men även mera avancerade inställningar.Läs mera »
Skärmdump från presentation med rubriken Duolingo - olika sätt att lära sig

Lära sig språk via appar

Med hjälp av appar kan du lära dig språk på din smarttelefon / pekplatta - Robert & Andreas tittar lite närmare på hur det fungerar. Läs mera »
Skärmdump av Google-translate öppnad i webbläsaren.

Google translate

Hur man översätter olika språk med hjälp av google translateLäs mera »
Googles logo och sökruta som de ser ut på datorskärmen i webbläsaren.

Android smarttelefonkurs del 3 - Att googla & epost

Lär dig om Epost & att googla på din android telefonLäs mera »
Zooms logo föreställande en stilistisk kamera och texten ZOOM

ZOOM videoutbildning

Här kan du se inspelningen från Zoom-utbildningen 23.4 för mötesarrangörer Läs mera »
Sex små bilder, den med Skypes logo, en dator med två personer på skärmen, två personer som samtalar, en person framför datorn och en i datorn, en person bakom datorn och sist en person framför datorn och en liten person i datorn

Skype för att ringa samtal och ordna möten

Här kan du se Per-Oles video om att använda Skype för att ringa samtal och ordna distansmöten.Läs mera »
Till vänster en hand som pekar på Facebooks logo på en smarttelefon, till höger motsvarande pekning på Whatsapp logo

It-biten: Håll kontakten!

Det att vi bör hålla fysiskt avstånd från varandra betyder inte att vi måste tappa kontaktenLäs mera »
Skärmdump av Youtube-video om brödbakning, med en bild av ett mustigt bröd

Netflix & Youtube

Netflix & Youtube är populära och allmänt kända webbplatser och appar - Andreas berättar grunderna i hur de fungerar.Läs mera »
På ett bord ligger en smarttelefon med skärmen full av appar till vänster och bredvid den till höger en

Grunder i Android smarttelefon användning - del 2

Hur använder man tangentbordet och vad är internet?Läs mera »
En svart krittavla med texten

Webbseminarium 16.4, språkappar och tips

Här kan du se sändningen från vårt webbsemnarium med tema språkLäs mera »
En skärmdump av spelet Wordfeud, med orden maler och det korsande varandra i mitten av spelplanen, och bilden av två små spelare uppe till höger.

Webbseminarium 8.4: Nöje med appar och internet

Här kan du se inspelningarna av webbseminariet i form av några inspelade klipp från webbseminariet.Läs mera »
En bild ur presentationen som visas i mötet, med rubriken

Android smartphonekurs del 1

Här kan du se inspelningen av första delen av kursen som Andreas ordnar via nätet.Läs mera »
Whatsapps logo med en vit telefonlur inne i en grön pratbubbla, texten WhatsApp under.

Ringa ett videosamtal med Whatsapp

Här kan du se en video om hur Per-Ole ringer ett videosamtal med Whatsapp.Läs mera »
Ett foto av Andreas med hörlurar och mikrofon, planscher på väggen i bakgrunden.

Webbseminarium 1.4: Handla tryggt på nätet

Här kan du se inspelningen från webbseminariet och ladda ner presentationerna och ta del av länkarna som nämndes.Läs mera »
Symboler eller ikoner som används på smarttelefoner, ett plus, skräpkorg, tre streck för meny, tre punkter, ett förstoringsglas och en pil mot vänster

It-biten: kortkurs i att använda smarttelefon

En smarttelefonen styrs med olika fingerrörelser som pekningar på symboler på skärmen. Grunden till att förstå sin smarttelefon är att känna till symbolerna och vad de står för, samt veta vilka fingerrörelser som finns och våga pröva på dem i olika sammanhang.Läs mera »
En bärbar dator på ett bord, via USB är det kopplat en smarttelefon till vänster och en extern hårddisk till höger.

Filhantering och utforskaren

För att flytta bilder och texter och hålla ordning på dem används utforskaren, här berättar Per-Ole hur den fungerar.Läs mera »
Skärmdump från Zoom-samtal, i mitten av skärmen syns rubriken på delad presentation med rubriken VIDEO SAMTAL, upp till höger små bilder med presentatör

It-webbseminarium 26.3

Temat videosamtal och it-verksamhet på distans. Här hittar du presentationerna, länkarna och inspelningen.Läs mera »
Whatsapps logo med en vit telefonlur i en grön pratbubbla, texten WhatsApp under

Installera Whatsapp

Här kan du se på video med instruktioner hur du får in Whatsapp på din telefon eller plattaLäs mera »
En smarttelefon i en parkeringshall, olika små figurer svävar framför telefonen

Parkera bilen med mobilen

Här kan du läsa hur du gör för att betala för parkering med hjälp av mobilen. Den här artikeln ingick i GodTid 2/2019 men är här utvidgad med några altarnativa appar.Läs mera »
En hand sträcker fram en smarttelefon med skärmen full av appar

Vad är smarttelefoner

Smarttelefoner har blivit allt vanligare i vår vardag i och med allt digitaliseras. En smarttelefon även kallad smartmobil eller smartphone (från engelska), är en kombination av en mobiltelefon och handdator. Läs mera »
Logona för olika sociala medier, de mest synliga texterna i logona är twitter, in, Facebooks f och YouTube

Sociala medier

Här presenteras sociala medier som seniorer kan ha nytta och glädje av och exempel på hur seniorer ofta använder dem och till vadLäs mera »
En ritad bild föreställande ett finger som pekar på en platta med Youtubes logo och en annan hand håller en kaffekopp

Youtube

Vad är Youtube? Youtube är en en videogemenskap, det vill säga en webbsida där medlemmarna kan titta på videor men också ladda upp videor.Läs mera »
En inloggningsruta med texten Username och Password och rutor för ifyllnad, under syns ett hänglås och knappar med texten Login och Register

Lösenord och digitestamente

Mycket av datoranvändandet bygger på användning av nättjänster där man loggar och behöver lösenord. Här får du praktiska tips för att hantera alla lösenorden och samtidigt gör ett digitestamente.Läs mera »
Ett lövträds topp, med förgreningar och några gröna blad i grenarnas toppar.

Släktforskning med dator

Här hittar du presentation och länkar om släktforskning, materialet presenterades i Jakobstad 17.10.2019Läs mera »
Fotografi av ett blått reservbatteri med vår it-logo och adressen spfpension.fi/it

Instruktioner för användning av reservbatterierna

Svenskspråkiga instruktioner till reservbatterietLäs mera »
suomi.fi logo föreställande Finlands flagga, adressen till höger

Länk: Vad vet du om tjänsten suomi.fi

Har du hört att man kan få myndighetspost elektroniskt, det och mycket mer finns på tjänsten suomi.fiLäs mera »
Karta över en del av Österbotten, med nålar placerade på ett antal orter

Hitta var du kan få hjälp med datorn

Centralförbundet de gamlas väl har lanserat en webbsida med en kart- och sökfunktion för att hitta ställen som ger datorrådgivning åt seniorerLäs mera »
En datormus på en jordglob

Nyttiga länkar när du börjar surfa på nätet

Kolla in de här länksamlingarna, guiderna och instruktionerna om du vill ha surftipsLäs mera »
Ikoner föreställande en person, en dator, en printer, en hårdskiva, en mapp, ett dokument, kugghjul, en server och två datorer och en server

Slå upp datatermer på svenska datatermgruppens sidor

Sida med svenska datatermer och förklaringar, slå upp en svensk eller engelsk dataterm och få en kort förklaring på vad det betyder på svenska, samt en rekommenderad svensk term för ordet.Läs mera »
En tjuv med rövarluva och en säck på ryggen kommer ut ur en bärbar dators skärm

Var säker på datorn

Hur kan du som senior vara säker på datorn och då du använder epost och nättjänster, här hittar du exempel på faror och tips för hur du kan skydda dig mot lurendrejare.Läs mera »
En inloggningsruta med texten Username och Password och rutor för ifyllnad, under syns ett hänglås och knappar med texten Login och Register

Tips om lösenord

Den här texten ingick i GodTid nr 3 2017 och här är mera information och några länkar med samma temaLäs mera »

ANNONSER