Vilken behandling finns mot smärtor vid urinering?

25.10.2019 kl. 08:58
En läsare som besväras av interstitiell cystit har skrivit ett rätt uppgivet brev och undrat om vilka behandlingsmöjligheter som egentligen finns att tillgå för att få lindring.

Frågan är intressant dels för att ifrågavarande tillstånd så märkbart försämrar patientens livskvalitet men också för att det finns ett samband mellan detta lyckligtvis inte alltför vanliga besvär och dels kronisk prostatainflammation, dels urinträngningsbesvär vilka är vanligare och lyckligtvis inte fullt lika besvärliga.
Den interstitiella cystiten (IC) är en slags kronisk bakterielös inflammation i urinblåsans vägg och kännetecknas av ett ofta återkommande starkt och smärtsamt behov av att tömma urinblåsan. Det är inte ovanligt att patienten måste kissa oftare än varje timme, och också urineringen är smärtsam.  Patienten har ofta smärtor i nedre ryggen och i perineum, d.v.s. området mellan anus och vulva respektive pung och hos män förekommer dessutom ofta smärtor i penis och pung. 
Sjukdomen utlöses ofta i samband med någon övergående störning i urinblåsan, ofta en infektion, men även instrumentering av blåsan, t.ex. katetrisering kan bidra. Den är mycket vanligare hos kvinnor än hos män, vanligare hos ljushåriga än mörkhåriga och den debuterar ofta i tidig medelålder. Blåsväggens funktion förändras så att blir väldigt känslig för den normala tänjning som sker då urin sakta samlar sig i blåsan och blåsväggens tröskel för att sammandra sig sjunker vilket bidrar till symptomen. Eftersom blåsan ligger framför slidan besväras kvinnliga patienter ofta av smärta vid samlag vilket försämrar livskvaliteten. Besvären brukar variera i intensitet dels mellan patienter, men också hos en patient från tid till annan. Tyvärr är förloppet utdraget och IC brukar ge besvär till och från i många års tid.

Då det gäller behandling finns ingen allena saliggörande metod men för alla patienter lönar det sig att undvika sådana faktorer som förvärrar symptomen, främst stress, dålig sömn samt vissa drycker och födoämnen. Känslighet för tomat, banan, citrusfrukter, choklad, kaffe, starkt kryddad mat, kolsyrade drycker och viner varierar från patient till patient. Bäckenbottenövningar har visat sig förvärra symptomen men försiktig manipulativ fysikalisk behandling med t.ex. värme kan lindra symptomen.  Mediciner som höjer smärttröskeln har många patienter haft nytta av likaså av gammaldags tröttande antihistamin. Sedan några år finns även en annan medicin, pentosanpolysulfat  i tablettform att tillgå. Blåssköljningar med olika substanser har prövats liksom också Botox-injektioner i blåsväggen för att hindra den att sammandra sig. I mycket sällsynta och särskilt invalidiserande fall har man till och med avlägsnat urinblåsan och byggt en ny av en del av tarmväggen.
Den kroniska prostatainflammationen kan vara lika invalidiserande som interstitiell cystit och såväl förlopp och symptombild är ganska likartad varför man numera använder samlingsnamnet kroniskt bäckensmärtsyndrom. Också vad gäller behandling föreligger flera likheter och sannolikt har en märkbar andel av prostatitpatienterna också IC. 
En störning i regleringen av blåsväggens funktion med sänkt tröskel för sammandragning men utan den ovan beskrivna kraftiga smärtan är orsaken till den urinträngning som besvärar väldigt många medelålders och äldre människor. Behovet att tömma blåsan kommer inte lika ofta som vid IC och kan variera under dygnet så att en ”stressig” situation ofta ger trängningskänsla. Typiskt är att trängningskänslan, då den en gång infunnit sig, ökar mycket snabbt. Det blir riktigt bråttom att se sig om efter en toalett och ju närmare man kommer toaletten desto starkare känns trängningen. Med åldern ökar risken för urinläckage. Nattsömnen gynnas inte heller av att blåsans tröskel är låg att signalera trängning. 

Blåsan kan ofta tränas genom att man i förhållanden man känner sig trygg i försöker hålla emot trängningen någon extra minut. I samband med sådana övningar lönar det sig att försöka associera till något trevligt och paradoxalt nog försöka intala sig att trängningen egentligen är njutningsfylld.  Också med medicin kan man märkbart minska blåsans benägenhet att signalera trängning och på det sättet förbättra livskvaliteten och ibland också nattsömnen.

Otto Lindberg

ANNONSER