8. MOTIONSTIPS Sinnenas rum

23.04.2020 kl. 11:13
Motionstips åtta, moment ett

 ”Sinnenas rum”: Avsluta lugnt sittande om du hittar ett lämpligt ställe, som inte är för kallt. Känn underlaget under dig, eller räcket du lutar emot om du står och marken under fotsulorna. Använd alla sinnen. Titta på omgivningen. Lyssna på ljuden du hör. Andas. Lukta på dofterna omkring dig. Bara beskriv det du upplever, värdera inte. Vila i stunden. Då lugnar sig all överaktivitet. Alla systemen och funktionerna i hela kroppen balanseras. Din problemlösande hjärna får en vilostund och kan återhämta sig.

Märker du hur du kan lita på din kropp? Du klarade ju alltmöjligt. Helt tillräckligt bra.

Psykologie emeritiusprofessor Tapio Ojanen säjer att ”när du har en känsla av kontroll i det du gör fysiskt, så att du själv är nöjd, tycks sinnet också känna sig nöjt och lugnar sig. Det är ju nästan lustigt, att när vi tränar kroppen påverkar vi sinnet också. Det upplever många. Och tvärtom; när sinnet är lugnt blir kroppen också lugn. Det upplever också många. Det finns många bra vägar till helheten.

Hem och vila

Sen när du är redo, går du hem, raskt eller lugnt, just som det känns bra, beroende på hur intensivt eller lugnt du utfört trappövningarna idag. Nu är det skönt att komma hem och vila. Kom ihåg att det är under vilan vi blir starkare, då vi först har ansträngt oss. Sen ska du också dricka något, äta något proteinrikt och något vitamin- och fiberrikt. T.ex. vatten, en mjölkprodukt, ett rågbröd och en frukt som mellanmål. Så får ditt smaksinne också njuta.

Sköna motionsstunder

Kitty Seppälä
Fysioterapeut, magister i rörelsemedicin
MindBodyBridging studerande

ANNONSER