Pangsångfesten en ny succé – lockade 400 körsångare till Esbo

19.02.2019 kl. 11:16
Den tredje Pangsångfesten den 15–17 februari i Esbo blev, liksom föregångarna, en väldigt lyckad tillställning. Totalt medverkade cirka 450 personer, varav närmare 400 var pensionärskörsångare från hela Svenskfinland.

Arrangörerna, Svenska pensionärsförbundet, koordinator Kristina Heikel och konstnärlige ledaren Håkan Wikman var väldigt nöjda med arrangemanget. Enligt Håkan Wikman hade man i år satsat på en bekant repertoar i de gemensamma sångerna så det kändes tryggt.

– Repertoaren i år var också mer lättsam, säger Benita Bärlund som representerar värdkören Furorna i Esbo.

Det som lockar deltagarna till Pangsångfesten är i första hand gemenskapen och samhörighetskänslan. Man får träffas, träffa gamla bekanta och göra nya bekantskaper, sjunga tillsammans och lyssna på varandra.

Det att göra något tillsammans, framför allt att sjunga, är en investering i bättre hälsa.

På Pangsångfesten föreläste Töres Theorell, emeritusprofessor i psykosocial medicin vid Karolinska institutet i Stockholm om det positiva med körsång i psykologiska och fysiologiska termer.

Det finns mycket forskning som visar på positiva hälsoeffekter av körsång. Men vad är det egentligen som händer?

– Kroppens lyckohormoner, endorfin och oxytocin frigörs och smärta och oro minskar, säger Töres Theorell.

– Undersökningar visar också att pulsen stiger med 20 slag per minut när vi uppträder för publik. Att sjunga är som vilket träningspass som helst.

När man sjunger andas man rätt vilket ger en medvetet bättre andning även i vardagen.

– Det är mäktigt när så många sjunger tillsammans, säger Margaretha Saarinen från Karleby och kören Vi Norrifrån.

Hon har tidigare sjungit i andra körer men gått över till pensionärskören.

– Jag ville inte sluta sjunga men ville ha mindre krav och mera socialt umgänge, säger Margareta Saarinen.

Pangsångfesterna bjuder också på högklassiga gästartister. I år var det bland andra duon Clas Andersson och Tove Korkman, Mandys nyckel, sopranerna Tove Åman och Pia Freund och Ackordkvartetten. 

För första gången medverkade också Malax hornseptett, som är den enda i sitt slag i Svenskfinland. De fick det att svänga ordentligt så det började rycka i benen.

Pangsångfestdeltagarna höll i gång från fredagens kyrkokonsert till söndagens festkonsert. Och orken var det inget fel på. Men är man finlandssvensk, som enligt forskningen lever längre tack vare de sociala närverken, och körsångare, har man det hälsomässigt väl förspänt.

Medverkande körer i år var AV-kören, Vasa, Borgå pensionärskör, Ekenäs pensionärskör, Gamelikören, Helsingfors, GSP damröster och GSP Klang, Grankulla, Körslätt, Kyrkslätt, Mixta-kören, Närpes, Pensionärskören Furorna, Esbo, Sensångarna, Björneborg, Silverkören Argentum, Åboland, SilverQuinns, Vasa, ViAnda-kören, Vanda, Vi Norrifrån, Karleby och Wasa bygdekör.

Skådespelaren Riko Eklundh ledde som tidigare programmet, i år i fullständig Esbo folkdräkt – och kilt.

ANNONSER