Ålandspannkaka  - en rätt som passar vid de flesta tillfällen

02.06.2020 kl. 08:38
Sommartider behöver vi något lätt och svalkande (pannkaksbitar som du tar fram ur frysen och tinar dem bara lite) att sätta i oss. Ålandspannkaka med sviskonkräm (plommonkräm, även jordgubbssylt går bra) och vispgrädde är toppen en varm sommardag.

Laga lite mera när du en gång sätter igång och frys ner i lämpliga portionspåsar.

Till en långpanna behöver du:

2 l helmjölk (kan också vara laktosfri)
1½ dl mannagryn
6 st ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl (helst lite mindre)
½ msk salt
8 gr stött kardemumma (ett rör)
3/4 dl smält smör eller flytande margarin

Koka gröt på 1 l mjölk och 1½ dl mannagryn.
Vispa 6 ägg + 2 dl socker poröst
Häll i 1 l mjölk
Rör i mjölet
Rör ner mannagrynsgröten i smeten
Rör i saltet och kardemumman

Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper (iso leivinarkki)
Häll över det smälta smöret eller det flytande margarinet i tunna strängar

Grädda i 220 grader i 56 minuter.

När pannkakan har kallnat skär upp den i 20 bitar och placera i portionspåsar i frysen.

Receptet bygger på Anna-Greta Grüssners recept på Ålandspannkaka.

Jag hade Oratoriekören  på besök i vår sommarstuga i Brändö och bjöd till kaffet ålandspannkaka. Alla tyckte det var så gott och plötsligt säger Knut Grüssner (son till Anna-Greta Grüssner) det smakar precis som mammas ålandspannkaka. Knut hade ingen aning om att jag gjort det efter hans mammas recept. Lycka till med pannkakan så att det inte blir pannkaka av alltsammans.

Sommarhälsningar från Åland
Kaj-Gustav Sandholm

Fler recept

 

Kaj Sandholm

ANNONSER