Mia-Maja Wägar: Gå inte till butiken varje dag

01.09.2017 kl. 09:24
Mia-Maja Wägar, ekonomirådgivare på Finlands svenska marthaförbund, har koll på vart pengarna tar vägen. Hon hjälper småbarnsföräldrar, pensionärer och studerande att få privatekonomin att gå ihop.

– Vi måste börja våga prata om pengar och göra klart för oss vad pengar innebär för oss själva och för våra relationer, säger hon.

Mia-Maja Wägar är Marthaförbundets ansikte utåt i frågor som handlar om vår vardagsekonomi. Hon skriver om pengar på Marthaförbundets webbplats, poddar och försöker föra ut budskapet på sociala medier. Hon ställer också upp och föreläser om hon får frågan.

Enligt Mia-Maja Wägar måste vi bli bättre på att tala om pengar i Finland.

– Pengar är tabubelagt i Finland. Man får inte fråga människor vad de har i lön. Det anses fult. Det fungerar inte så i dag. Pengar har blivit väldigt osynliga. Vi sköter räkningarna via nätbanken och har allt mindre kontanter i plånboken. Frågorna har blivit så komplexa att vi måste börja tala om pengar för att förstå oss på dem.

Särskilt de äldre har här ett ansvar, men oberoende av ålder har vi som vuxna ett ansvar för att föra kunskapen om pengar vidare till nästa generation.

Många bäckar små

De fattigaste ålderspensionärerna har i dag en garantipension på 760 euro i månaden. Kan man leva på så lite pengar?

– Det är ytterst utmanande. Jag brukar säga att många bäckar små gör en stor å. Jag sätter fokus på hur man kan spara med små handlingar i vardagen.

De små handlingarna kan kännas betydelselösa, men kan leda till stora utgifter i en privatekonomi. I Finland kastar vi bort 24 kilogram mat per person och år. I reda pengar betyder det att 125 euro åker ut med bioavfallet, exemplifierar hon.

– På Marthaförbundet jobbar vi mycket med matsvinnet. På våra hemsidor ger vi tips om hur man tar till vara matrester.

Ett enkelt tips är att baka själv. Om man bakar semlorna själv kostar de 4 cent per styck. I butiken kan en semla kosta 20 cent.

– Vi talar om cent, men på årsnivå blir det mycket pengar. Som pensionär kan man spara mycket pengar på att aktivera sig i köket.

Och kom ihåg att planera era matinköp noggrant.

– Om vi gör en ordentlig plan för våra inköp, följer den planen och handlar färre gånger i veckan så sparar vi pengar.

Avståndet avgör

Var man handlar har också betydelse. Det kan skilja flera euro i pris mellan marketen och närbutiken. Samtidigt ska man inte stirra sig blind på avståndet till butiken.

– Om man kan leva utan bil så gör man en enorm inbesparing, säger Mia-Maja Wägar.

Mia-Maja Wägar delar inte ut pekpinnar om vad man ska välja bort när man konsumerar. Någon prioriterar att äta ute, andra lägger pengarna på en kär hobby, en tredje sparar för att kunna resa.

– Du måste gå till dina egna värderingar och fråga dig vad du vill göra av ditt liv och sedan avgöra vad du använder pengarna till. Samma val görs varje dag i butiken – en lägger pengarna på en biff, en annan föredrar ett dyrare kaffe.

Känner inte ens en pensionär sig själv som konsument?

– Jag tror inte det. När du blir pensionär sjunker inkomsten enormt. Den kan halveras. Du har inte längre samma resurser. Då måste du sätta dig ner och fundera. Du kan inte fortsätta att leva på samma sätt. Gör du inte det, utan fortsätter som förr kan du hamna in i en ond cirkel med konsumtionslån och i värsta fall betalningsstörningar.

Hur märker man att man gör av med för mycket pengar?

– Om det visar sig att kontot står på noll eller går på minus långt före nästa pensionsutbetalning så måste varningsklockorna ringa. Alltid när ens livssituation förändras så ska man gå igenom sin ekonomi.

Ett bra sätt är att inleda med att spara kvitton. Ta penna och papper och gå igenom vart pengarna går under en månad. Många blir överraskade över vad de hittar, tipsar Mia-Maja.

Håller man fast vid saker för länge?

– Om sommarstugan på riktigt är viktig för dig och du spenderar fyra månader där varje sommar så kanske du istället avstår från en semester i Grekland.

Mediciner är dyra och dem kan äldre inte avstå ifrån. Vad ska man göra?

– Det är med mediciner som med försäkringar. Kostnaden slutar inte komma. Då måste man vara förutseende och lägga undan pengar för medicininköpen.

Barnbarnens födelsedagar är viktiga för många äldre. Hur ska de tänka?

– Pengar är bra, men ge inte enbart pengar. Gör det till en gemensam grej. Fundera tillsammans ut vad ni ska använda pengarna till. När ni går ut och använder pengarna får barnbarnet en dos ekonomifostran på köpet.

– Kom ihåg att inte ge pengar för pengarnas skull. Många äldre har inte råd med dyra presenter. Ge någonting begagnat i stället. Prylen är splitterny för barnbarnet som får den.

 

ANNONSER