Att skaffa dator, pekplatta eller smart-telefon

Då du börjar använda dator eller då du köper en ny dator, kommer du säkert fort till frågan hurdan dator du borde välja. För tillfället kan man säga att de viktigaste datortyperna är smarttelefoner, pekplattor och bärbara datorer.
I min senaste kolumn försökte jag svara på frågan varför du skall använda dator. Då du börjar använda dator eller då du köper en ny dator, kommer du säkert fort till frågan hurdan dator du borde välja. För tillfället kan man säga att de viktigaste datortyperna är smarttelefoner, pekplattor och bärbara datorer. I den här kolumnen skall jag försöka reda ut skillnaderna mellan de här datortyperna.

På SeniorSurf-dagen 6.10 kommer Svenska pensionärsförbundet att lansera undervisningsfilmer med teman att köpa dator, att koppla upp sig till internet och att komma igång med pekplatta. Filmerna lanseras på videoplattformen YouTube på internet. Om du inte använt YouTube förut eller inte har egen dator eller pekplatta, så be gärna t.ex. någon i föreningen som redan har dator att spela upp filmerna för dig och andra som funderar på datorinköp eller som nyss har köpt pekplatta.

I filmen om att köpa dator berättar Kaj Kankaanpää från Grankulla svenska pensionärer, att vad just du skall skaffa beror på dina egna behov. En bra start vid inköpet är alltså att lista användningsbehoven: Varför behöver du en dator? Vad vill du göra med datorn? Hur vill du använda den? Var du vill använda den? För att underlätta det här kan de vanligaste användningsområdena per datortyp listas enligt följande (baserat på bloggen http://ikinortti.blogspot.fi/):
Smarttelefon
1) Ringa samtal
2) Skicka och ta emot textmeddelanden
3) Använda kalender
4) Göra anteckningar
5) Använda kartor och navigera
6) Fotografera
7) Skicka fotografier
8) Lyssna på musik och radio
Pekplatta
1) Använda internet: informationssökning & tjänster (som biljettköp och nätbanken).
2) Skicka och läsa e-post.
3) Använda kalender
4) Göra anteckningar
5) Använda kartor och navigera
6) Fotografera
7) Skicka fotografier
8) Läsa tidningen
9) Lyssna på musik och radio
10) Ringa videosamtal (t.ex. Skype)
11) Se på TV och filmer
12) Spela spel
Bärbar dator
1) Nästan alla pekplattornas användningsområden (t.ex. inte fotografering).
2) Skapa olika dokument, redigera och arkivera dem.
3) Bildbehandling
4) Videoredigering
5) Förevisning av bilder, presentationer, filmer eller tv.

För nybörjare som inte använt dator tidigare rekommenderar många av våra IT-handledare pekplatta som första datortyp. Den är oftast lättare att komma igång med än en bärbar dator och för många räcker den som enda dator.

Både smarttelefoner, pekplattor och bärbara datorer finns av många olika tillverkare och med olika s.k. operativsystem. Eftersom ordet operativsystem ofta kommer upp i det här sammanhanget nämner jag det, även om det för en nybörjare inte spelar så stor roll vilket märke och vilket operativsystem man använder. Operativsystem är alltså ur användarsynvinkel det program som styr allt som sker i datorn och som används för att öppna andra program. Det påverkar främst användarupplevelsen och detaljerna i hur man använder datorn. Windows är det vanligaste operativsystemet för datorer och det som de flesta kanske hört talas om. För pekplattor är de vanligaste tillverkarna Apple och Samsung, med operativsystemen iOS respektive Android.

Det kan löna sig att välja ett operativsystem som ens bekanta eller de man kan få hjälp av använder. Om ni har en IT-handledare i föreningen som rekommenderar en viss dator med ett visst operativsystem är det värt att beakta, eftersom det kan öka möjligheten att få hjälp. Observera även att smarttelefoner och pekplattor med samma operativsystem fungerar lika, så om du lärt dig använda den ena kan du även använda den andra. Största skillnaden mellan en pekplatta och en smarttelefon av samma märke är skärmens storlek.

När du har skapat dig en åsikt om ovanstående faktorer, kan det vara bra att börja se efter var du tänkt köpa datorn. Det lönar sig att konkurrensutsätta ditt inköp och utnyttja specialerbjudanden i mån av möjlighet. Om du kan få någon kunnig bekant eller familjemedlem med till butiken kan det vara en fördel, och gå då gärna genom dina behov på förhand med den personen. Det går även att köpa datorer via internet och det finns naturligtvis begagnade datorer till salu både av privatpersoner och av företag.

I samband med att du köper dator aktualiseras oftast också frågan om typ av internetanslutning. De flesta datoranvändare väljer att koppla upp sig till internet på något sätt, oftast genom att ha en internetanslutning hemma eller genom att ha en internetanslutning direkt i smarttelefonen eller pekplattan. Valet beror främst på om du tänker använda datorn och internet hemma eller om du har behov av att använda den på olika ställen. Det här är temat för en annan av filmerna som lanseras på SeniorSurf-dagen, där Barbro Carlström berättar om olika sätt att koppla upp sig till internet. Ett tips i frågan om internetanslutning är att fråga vad dina grannar använder för internetanslutning och hur stora kostnaderna är.

De övriga tre filmerna handlar som sagt om att komma igång med att använda pekdator, så det är ett bra nästa steg ifall du kommer fram till att pekplatta är rätt datortyp för dig. Lycka till!

ANNONSER