Google – fortfarande vår bästa vän för sökningar

En av de första IT-bitarna handlade om ungefär samma sak, men eftersom tiden har gått tänkte jag att jag skulle återkomma till ett ämne som fortfarande är lika aktuellt. Att hitta information på nätet.

En av de första IT-bitarna handlade om ungefär samma sak, men eftersom tiden har gått tänkte jag att jag skulle återkomma till ett ämne som fortfarande är lika aktuellt. Att hitta information på nätet.

För alla datoranvändare är Googles sökfunktion fortfarande en av de viktigaste verktygen på internet. Idag är Google så smart att du nästan kan formulera vilken fråga som helst i ord, på svenska och den kommer att plocka fram rätt länk inom de 10 första. Men ibland kan det vara behov av lite extra knep och trix för att få bättre resultat.

Ett enkelt tips är om du söker en speciell fras, kanske från en bok, film eller sång.  Lägg in orden i citat (” … ”) då kommer Google att söka exakt på den frasen och inte plocka ut orden skilt från varandra. Genom att lägga ett minustecken (-) framför ett ord kan du precisera att du inte vill ha det ordet med i sökningen tex: salsa sås recept –tomat, för att hitta ett recept som inte innehåller tomat.

Behöver du snabbt räkna något? Skriv in i sökrutan en uträkning tex 42*7 eller 3+9/2 och som sökresultat får du svaret på uträkningen. Samtidigt öppnas också en räknemaskin där du kan fortsätta göra fler uträkningar, direkt i webbläsaren!

Som finlandssvensk kan det ibland vara ganska frustrerande att söka tex något ämbetsverk eller liknande och resultaten man får alla hänvisar till Sverige. Du kan berätta åt Google var du vill att den skall söka genom att säga på vilken sajt, eller del av sajtnamnet, den skall söka. Lägg till följande i din sökning, efter sökorden, för att söka tex endast på finländska sidor site:.fi (observera inga mellanslag) sökningen ger bara sidor som slutar på .fi. Eller om du vill söka från en specifik webbplats tex pensionärsförbundets, då lägger du in site:www.spfpension.fi och träffarna kommer endast från den webbplatsen.

Funderar du på hur du skall konvertera olika måttenheter? Fahrenheit till Celsius eller kilometer till miles? Eller kanske du vill veta hur mycket 199 amerikanska dollar är i euro? Det är bara att skriva 199usd in euro eller 20 Celsius in Fahrenheit och du får svaret. Valutakonverteringen är kanske inte exakt samma som du skulle få i banken, men nära nog.

Har du råkat på ett engelskt ord som du inte vet vad det betyder? Ett alternativ är att skriva in translate english to swedish ”ordet” och du får en översättning. Ett annat alternativ är att använda termen define: tex. define:search för att få en definition av ordet ”search”. Tyvärr funkar detta inte på svenska, även om en del svenska nog hittas men definitionen kommer på engelska.

Det är en hel vetenskap detta hur sökfunktionen fungerar och hur webbsidor bör byggas så att informationen lätt hittas i Google. Mer om den delen nästa gång, något för föreningarnas webbansvariga att bita i.

Huvudsaken för oss andra är ändå att hitta rätt resultat då vi söker, oftast går det enkelt och man bara skriver in orden man söker efter. Men ibland hittar man inget, då kan det vara bra tid att testa några av dessa tips!

Eric Jansson, frilansskribent

ANNONSER