På allmänhetens begäran (God Tid 4 / 2012)

Denna gång bjuder IT-biten på lite matnyttig information för alla mobiltelefonanvändare samt lite repetition om kontaktuppgifter och roller som berör förbundets IT.

Denna gång bjuder IT-biten på lite matnyttig information för alla mobiltelefonanvändare samt lite repetition om kontaktuppgifter och roller som berör förbundets IT.

ICE – en kod för ”säkerhets skull”
Ordet kod är egentligen lite missvisande, i själva verket är ICE en förkortning som kommer från det engelska begreppet In Case of Emergency (svensk översättning: vid nödfall). Tanken är den att alla borde ha denna förkortning inskriven i sin adressbok i telefonen! Nyttan med att ha en (eller flera) personer i adressboken som har koden ICE tilldelad är att om det skulle hända dig något kan räddningspersonalen lätt hitta en person att kontakta med hjälp av din telefon. Så det är din närmaste anhöriga som skall ha ICE först i namnet i adressboken.

Då ett namn börjar med ICE är det lätt för räddningspersonalen att hitta fram namnet från adressboken och kan direkt ringa rätt person för att informera om vad som hänt eller för att höra sig för om hälsotillstånd. Ja, varför inte, ICE kan också vara till nytta om telefonen är borttappad och någon vänligt sinnad hittar telefonen. ICE är förstås en internationell kod och räddningspersonal är tränad att leta efter den i telefonen, så koden är till nytta även om du är på resa. Men kom då ihåg att ha +358 inlagt i telefonnumret till din anhöriga så att samtalet når fram!

Vem är vem?
Jag har blivit ombedd att repetera lite information om vilka resurser det finns för IT inom pensionärsförbundet. Det finns flera personer inblandade, rent av några från en annan organisation så det är inte alltid så lätt att hålla reda på vem det lönar sig att kontakta i vilka ärenden.

Gäller det IT som en verksamhetsform i en förening eller grupp, eller generella råd, funderingar så lönar det sig att i första hand kontakta mig, Eric Jansson. Jag är förbundets I(K)T-projektkoordinator och försöker få så många föreningar och föreningsmedlemmar intresserade av IT. För att nå ut till så många som möjligt är det viktigt att det skulle finnas verksamhet i lokalföreningarna.

Funderar du över något med pensionärsföreningens webbsidor är det förbundets webbmaster Ulf Wahlström som är mannen du söker. Alla medlemsföreningar i SPF har möjlighet att få en egen webbplats gratis! Ta kontakt med Uffe om ni vill öppna en sida för er förening eller om något med sidan strular. När det gäller kurser för webbsidorna samarbetar förbundet med IT3 (se nedan).

Är du föreningsaktiv och din dator strular eller det är något tekniskt problem du kämpar med? Då har du tur, eller hela förbundet har tur. För sedan hösten 2010 finns det ett projekt, drivet av Finlands Svenska Ungdomsförbund, vid namn IT3. De hör inte till SPF men vi samarbetar. IT3 erbjuder datatekniskt stöd till alla föreningsaktiva i olika förbund (inklusive SPF). Så alla föreningsaktiva pensionärer kan få hjälp med datatekniska problem, gratis!

IT verksamhet, mm.
Eric Jansson
IKT-Projektkoordinator
Svenska pensionärsförbundet
Auragatan 1 C 18, 20100 Åbo
Tel: 0207288817
e-post: eric.jansson@spfpension.fi
Webbsidor
Ulf Wahlström
Webbmaster
Tel: 0207288880
E-post: ulf.wahlstrom@spfpension.fi
IT3
Telefonjour Ti & Ons kl. 15-20 nummer: 010 320 2080
E-post: it3@it3.fi

 

ANNONSER