Sommaren som laddar långsamt

It-biten #5 Utomhus är himlen klarblå. Solen skiner, fåglarna sjunger, och det hörs en gräsklippare i fjärran. Träden har försiktigt börjat grönska, och kvicksilvret visar 12° C. Maj månad är inne på sina sista dagar, och den österbottniska våren har känts ovanligt trögstartad. Lite som den där gamla skrivbordsdatorn som står i arbetsrummet och bara används sporadiskt sedan man skaffade en snabb och modern surfplatta istället.

När jag loggar in på Facebook ser jag däremot att sommarsäsongen är i full gång. Studiekamraterna skriver inlägg om sina sommarjobb, det dyker upp foton på båtar som sjösätts och trädgårdsland som planteras, och jag får evenemangsinbjudningar till höger och vänster om loppisrace och säsongsöppningar vid danspaviljonger.
Det där sistnämnda är för övrigt ett mycket praktiskt sätt att hålla reda på sommarens händelser. I skrivande stund håller min sambo, tillsammans med 27 andra hushåll, på att planera ett gemensamt loppisrace i byn. Det innebär att vem som helst kan sätta upp ett bord på sin gårdsplan och sälja saker som man inte längre behöver. Kartor sätts upp i byn och på nätet så att intresserade kunder vet var alla försäljare finns. Den processen hade antagligen krävt betydligt mer tid och koordinering för bara tio-femton år sedan, men nu får alla som vill anmäla sitt deltagande på evenemangets Facebooksida, där de också kan marknadsföra sina gamla prylar med text, bild, och video. I min mening är det ett lysande koncept som uppmuntrar till återanvändning, gemenskap, och att helt enkelt gå ut och röra på sig.

Om det inte ordnas några loppisrace i närheten kan man ändå ta sin mobil och gå ut med barnbarnen. Det varmare vädret har återigen lockat fram den inre Pokémonjägaren i folk, och i år finns det hundra nya fantasifoster att fånga i fjolårets succéapp Pokémon GO. Appen är designad så att man hittar intressanta monster och hjälpsamma prylar vid lokala sevärdheter. Med andra ord kan en Pokémonjakt lätt bli ett intergenerationellt kulturutbyte om barnen lär sig lite lokalhistoria om kyrkor, statyer, och gamla byggnader, samtidigt som du kan förkovra dig i vilka Pokémon som är häftigast och vilka som är helt värdelösa.

Det här är bara ett par exempel på vad man kan göra med sina digitala prylar i sommarvärmen. Om allt regnar bort kan man ändå sitta inne i stugan och titta på Netflix eller Arenan, eller lära sig en ny hobby. Själv kommer jag att använda nätet för att förbättra mina snickarkunskaper i sommar, eftersom min vattensköldpadda behöver en ny inomhusdamm. Internet har varit en ovärderlig resurs för mig. Jag har hittat allt från inspirationella bilder till kompletta ritningar och bästa priset på färdiggjutna dammformar. Även om jag anser mig själv vara en ”tummen-mitt-i-handen”-person tror jag nog att det kommer att gå bra, för jag kan hitta svar på alla praktiska frågor genom Google.

Summan av kardemumman är att man absolut inte behöver sitta inne på rummet och uggla framför datorskärmen för att hålla sina it-kunskaper i form, det går lika bra att kombinera dem med social samvaro eller handarbete. Med dessa avslutande visdomsord vill jag önska dig, kära läsare, en riktigt skön sommar, oavsett hur länge den måste ladda.

Peter Nyman
it-stödperson

ANNONSER