Pröva kontaktlös betalning

Om du nappade på min utmaning att pröva på någon ny teknisk grej varje månad är det nu dags för nästa.

Egentligen är detta inte så nytt, jag skrev faktiskt om kontaktlös betalning redan våren 2017. Men den senaste tiden har det varit en del nyhetsrubriker om kontaktlös betalning eftersom användargränserna har höjts på nationell nivå.

Så om du inte har prövat på att betala små uppköp med kontaktlös betalning tidigare så kanske det nu är dags att pröva?

Kontaktlös betalning fungerar så att du inte behöver lägga in ditt kort i betalautomaten och du behöver inte heller peta in din pinkod. Du bara håller kortet nära kortläsaren så kvitteras betalningen som gjord. Så gott som alla bankkort har denna tjänst, du ser att kortet har en ”solfjäder”, lite som symbolen för trådlöst nätverk. Också betalautomaterna har motsvarande symbol.

Orsaken till varför denna betalform varit på tapeten den senaste tiden är för att köpgränsen höjs från 25 euro till 50 euro per uppköp. Det betyder att du kan betala uppköp som är upp till 50 euro utan att knappa in din pinkod. Denna höjning har varit mycket efterfrågad av användarna, det är lättare och snabbare att betala kontaktlöst för små uppköp.

Det finns förstås också de som inte uppskattar kontaktlös betalning, det känns kanske ”lite för lätt”. Men kontaktlös betalning är nog ett säkert betalningssätt, annars skulle inte bankerna gått med på att höja gränsen.

Kontaktlös betalning skyddar användaren eftersom pinkoden inte behöver slås in lika ofta. Risken att någon skulle se din pinkod och sedan stjäla kortet är mindre. Dessutom har bankerna också andra begränsningar på kontaktlös betalning. Du kan inte göra mer än 5–10 (varierar från bank till bank) kontaktlösa betalningar efter varandra innan pinkoden begärs.

Gör du ett vanligt uppköp där du lägger in pinkoden nollställs räknaren igen. Banken kan också ha en kumulativ gräns, hur stor den totala uppköps summan kan vara för kontaktlös betalning. Så skulle någon stjäla ditt kort så kan de inte göra speciellt många köp innan pinkod krävs och kortet blir oanvändbart för skurken.

Det finns också rykten om att någon kunde till exempel gå i en buss, eller på gatan och ”plocka upp” pengar från allas kort utan att någon märker detta.

I teorin kanske detta hade varit möjligt, men än så länge har inget sådant uppdagats i Finland och ett sådant försök skulle också skapa ett enkelt spår att följa vart pengarna rört sig. Så det är inte så lukrativt som det låter.

Sunt förnuft lönar det sig förstås ändå att ha. Förvara bankkortet säkert och lämna det inte framme i onödan. Många nya plånböcker och kortfodral har dessutom ett inbyggt skydd mot kontaktlös avläsning så att korten inte kan avläsas oavsiktligt.

Så varför skulle man börja använda det här då? Användare upplever att det går väldigt smidigt och är lätt att använda och betala genom att bara visa upp kortet för maskinen. Det finns gånger då det är lång kö eller man har bråttom, tidsmässigt kanske skillnaden är liten, men känslan är i alla fall att betalningen går snabbt och smidigt. Dessutom ersätter kortet lätt småpengar och växelpengar för såna uppköp som man annars skulle känna ”onödigt små” för att använda bankkort.

Så nästa gång du går till butiken för något litet uppköp, varför inte betala kontaktlöst för att pröva på något nytt. Det är minst lika lätt som att använda kontanter, men säkrare och kortet tar mindre utrymme i plånboken än kontanterna.

ANNONSER