Ingen beredskapsguide åt andra klassens medborgare

02.01.2025 kl. 13:08
Inrikesministeriet har publicerat en guide för krisberedskap på sidorna suomi.fi. Guiden har publicerats på finska, svenska och engelska. Huvuddragen också på de två inhemska teckenspråken.

Ytterligare har en utskrivbar sammanfattning publicerats på 15 språk, visserligen inte på karelska eller romani men nog på flera nyinflyttade gruppers språk.

Når man då så gott som alla invånare?

Nej, inte. Alla dessa är avsedda för digitalt kunniga. Digitaliseringen är bra för dem som klarar den. De som inte kan eller är motvilliga lämnas åt sidan. Denna grupp omfattar ungefär en halv till en miljon personer. Denna grupp förstår klart att de är andra klassens medborgare.

På frågan i X (tidigare Twitter) när en pappersversion av guiden kommer i posten svarar inrikesministeriet att det finns en utskrivbar PDF-sammanfattning som man kan printa åt sig själv och de närstående.

Inrikesministeriet tar alltså i bruk en metod att myndighetsinformation kan levereras via grannar eller närstående. Nånting liknande fanns till och med i lagstiftningen ända till år 1930. Den äkta makan (frun) var underställd makens förmyndarskap och hade inte rätt att bestämma om sin egen egendom.

Regeringen Orpos regeringsprogram säger: "digitala tjänster är det som i första hand ska användas i fråga om de kunder för vilka det är möjligt." För detta har finansministeriet ett program ”Prioritering av digital myndighetskommunikation”. Programmet konstaterar genast i början: "Samtidigt måste det säkerställas att det finns alternativa service- och kommunikationskanaler för dem som inte kan använda e-tjänster."

Detta är alltså baserat på regeringsprogrammet. Detta gäller tydligen inrikesministeriet endast om grannhjälp är en del av digitaltidevarvets myndighetskommunikation.

Arno Wirzenius, Kotka

ANNONSER