Äldrerådens uppgifter och stärkande av deras roll i kommunerna har under det senaste halvåret haft en framskjuten plats i Svenska pensionärsförbundets verksamhet.
I början av sommaren ordnade förbundet ett välbesökt Äldrerådsseminarium i Vasa för att diskutera de äldres delaktighet och påverkningsmöjligheter i kommunerna och städerna.
Under konferensen Vem Vårdar Vem som arrangerades i slutet av oktober av Finlands Kommunförbund i samarbete med Svenska pensionärsförbundet och Svenska Seniorer i Finland belystes också äldrerådens roll under rubriken Äldreråd – till vilken nytta?
I tisdags ordnade Svenska pensionärsförbundet ännu ett välbesökt Äldrerådsseminarium, denna gång i Karis. Forskningschef Marianne Pekola-Sjöblom från Finlands Kommunförbund inledde dagen med en presentation om kommuninvånarnas deltagande och påverkningsmöjligheter och den nya kommunallagen.
Pekola-Sjöblom konstaterade att det är viktigt att de äldre ges möjlighet att påverka med tanke på att var femte finländare har fyllt 65 år. I slutet av år 2014 utgjorde 65 år fyllda 1 091 388 personer, det vill säga 19,9% av hela befolkningen. Antalet har fördubblats från mitten av 70-talet och fyrdubblats sedan krigsåren.
Kommunallagen som trädde i kraft 1.5.2015 innehåller tydliga skrivningar om demokrati och påverkan, det vill säga om kommuninvånarnas rätt till inflytande. Här nämns speciellt äldreråden.
Enligt lagen skall kommuninvånarna och de som utnyttjar kommunens tjänster ha rätt att delta i och påverka kommunens verksamhet. Fullmäktige ska sörja för mångsidiga och effektiva möjligheter att delta. Enligt lagen kan deltagande och påverkan främjas genom att:
- ordna diskussionsmöten och invånarråd
- reda ut invånarnas åsikter innan beslut fattas
- välja företrädare i kommunens organ för dem som utnyttjar tjänsterna
- ordna möjligheter att delta i ekonomiplanering
- planera, utveckla och producera tjänster tillsammans med dem som utnyttjar tjänsterna
- stöda invånare, organisationer och andra sammanslutningar när de tar egna initiativ till att planera och bereda ärenden
Dock lär det dröja ett tag innan effekterna av den nya kommunallagen syns, eftersom en betydande del av lagen tillämpas först från och med 1.6.2017 då den nya kommunala valperioden inleds.
Under Äldrerådsseminariet fick deltagarna också ta del av hur äldreråden i Närpes och Grankulla arbetar.
Gun Forsman, ordförande för äldrerådet i Närpes upplever att äldrerådet fått större uppmärksamhet och tyngd under de senaste åren. - Men det gäller att ha framförhållning och vara aktiv, annars glöms man lätt bort.
För att strukturera och konkretisera äldrerådets arbete har man i Närpes tagit i bruk en så kallad årsklocka där man satt ut tydliga mål för verksamheten samt definierat ärendena, åtgärderna, genomförandet och utvärderingen. I början av år 2014 tillsatte man också ett arbetsutskott bestående av ordförande och sekreterare samt två medlemmar. Avsikten med arbetsutskottet är att det ska kunna reagera snabbt, hålla kontakt med tjänstemän samt förbereda större ärenden.
Även i Grankulla har man tillsatt ett arbetsutskott för att effektivera äldrerådets arbete. – Det är svårt att hinna sammankalla äldrerådet med kort varsel för att hinna skriva utlåtanden, så därför är det väldigt viktigt att ha ett arbetsutskott, konstaterade Alf Skogster, social- och hälsovårdsnämndens representant i äldrerådet. Samtidigt poängterade han också betydelsen av att ha regelbundna kontakter till kommunens/stadens tjänstemän.
Skogster framhöll också vikten av att äldrerådets medlemmar bereds tillfälle att delta i seminarier och utbildningstillfällen på riksplanet.
Under Äldrerådsseminariet fördes diskussioner kring vilka konkreta frågor äldreråden ska prioritera och hur äldreråden kan maximera sitt inflytande i kommunerna.
Deltagarna konstaterade enigt att man vill bli hörd i frågor som berör äldre, men det betonades också att äldreråden själva måste vara aktiva och skapa kontakter till tjänstemän och politiker men också till medierna.
– Det är viktigt att vi skaffar oss status. Vi ska blanda oss i, vara hårdhudade och också lite tuffa, sade Stina Engblom-Colliander, ordförande för äldrerådet i Pargas. Vi måste skaffa oss kanaler och skapa nätverk. Vi måste begära utlåtanden från alla nämnder. Och vi ska jobba med väldigt konkreta frågor som folk förstår sig på som färdtjänst, framkomliga gator och hemvård.
Mera information och material från Äldrerådsseminariet finns på Svenska pensionärsförbundets hemsida www.spfpension.fi Äldreråd.
Berit Dahlin
verksamhetsledare