It-kurser

Ibland kan man komma fram till att man inom föreningen behöver en kurs, t.ex om man identifierar att flera medlemmar har ett behov av att lära sig liknande nya färdigheter, som att börja använda smarttelefon eller dator.

Kurser i samarbete med arbis, medis, vuxeninstitut

Börja då med att kontakta medborgar-/vuxen-/arbetarinstitutet i kommunen och hör om de kan hjälpa.

Eventuellt har de redan färdiga kurser eller är villiga att tillsammans med föreningen planera en kurs. Föreningens uppgift blir då att identifiera vad deltagarna vill lära sig och att informera om kursen och ”puffa” medlemmarna att anmäla sig.

Många nybörjare känner att de kan för lite för att delta i en kurs, så då kan det vara avgörande att veta att det bara kommer bekanta föreningsmedlemmar som är på liknande nivå som man själv.

Det finns goda exempel där man har lyckats ordna gratis arbis/medis-kurser i it åt pensionärer. Kostnaden kan nämligen vara avgörande för de som inte är 100% motiverade att bli digitala.

Beställ kurser

Alternativt kan föreningen också vända sig till institutet med en färdig grupp ”elever” och en lärare, då kan institutet kanske hjälpa med utrymmen och avlöna läraren.

Komplement till kurser

Föreningen kan också hjälpa deltagarna med förberedande tillfällen före kursen, för att sänka ribban att delta genom att deltagarna känner sig redo för kursen.

Även särskilda tillfällen för att uppdatera apparaterna och göra redo för kurser kan behövas, annars går hela kursen åt att uppdatera, inställa och se till att alla är på samma startlinje vad gäller utrustning.

Det kan även vara väldigt nyttigt att föreningen samlar gruppen som deltar i kursen mellan kurstillfällena, som stöd under kursens gång så att de som deltar säkert hänger med. Också det sänker ribban att delta då man vet att man får hjälp. Pedagogiskt är det dessutom väldigt viktigt med övning mellan gångerna.

Om föreningen har annan it-verksamhet är det bra att koordinera den så att det går att kombinera kurser med datacaféer eller personlig handledning för att tillgodose behoven. It-caféer, data-akuten, it-verkstäder, it-drop in är alltså fortsättningsvis en viktig verksamhet.

Egna it-kurser

Tyvärr är alla inte så lyckligt lottade att det finns ett svenskspråkigt institut på orten, då kan enda lösningen vara att föreningen i egen regi ordnar kurser.

Det behövs någon eller några som är villiga att dra kursen och en plats att hålla kursen. Man behöver inte ha bara en lärare, utan man kan samarbeta på olika sätt, t.ex. genom att turas om eller ha en hjälplärare.

Skolans eller medborgarinstitutets lärare kanske kan ställa upp som lärare även från en annan ort.

Tips då man planerar kurser

  • Alla är inte gjorda för att undervisa! Formell kompetens behöver inte heller garantera lyckat slutresultat, utan personkemi och hur nybörjarna blir bemötta och hänger med på kursen är ofta avgörande. Ryktet om kursen sprids och om det inte fungerar kommer kursen vara utan deltagare efter en tid.
  • Sträva efter att inte ha en bestämd läroplan utan anpassa efter gruppen (inte enligt sämsta eller bästa utan gruppen som helhet).
  • Angående det man tar upp på kurser och träffar är det viktigt att det är relevant för att få med folk, ta tex. upp praktiskt nyttiga digitala saker för vardagen.
  • Ju mindre grupp desto bättre, alla lär sig inte i grupper på 20-30 personer utan tex. högst 6 personer möjliggör att alla kan hänga med.
  • För att hitta en lämplig plats kan man kontakta skolorna, de har datasalar och de brukar ofta vara möjligt att hyra dem utanför skoltid, de är dessutom ganska förmånliga! Om gruppen är liten kan stadshus eller andra allmänna platser vara en möjlighet, förutsatt att deltagarna kan ta med egen dator.
  • Tänk på att datasalarnas datorer inte nödvändigtvis har samma program och ”utseende” som kursdeltagarna har hemma! Då kan det åtminstone behövas tas upp.
  • Bekanta er också med Studiecentralens villkor för kurser, via dem kan föreningen få ett litet ekonomiskt bidrag för kursen.

 

Tillbaka

ANNONSER