Medlemsregister

Svenska pensionärsförbundet upprätthåller sitt medlemsregister på Webbhusets Desky där medlemsföreningarna har tillgång och ansvarar för den egna föreningens medlemsregister.

Detta betyder att föreningarna inte behöver upprätthålla ett separat medlemsregister.

Fördelen med att använda samma medlemsregister är att det är ett säkert system
(inloggning, loggföring, säkerhetskopiering, ej personbundet), uppbyggt för finlandssvenska organisationer och dess föreningar och de juridiska aspekterna är beaktade.

För att ta i bruk det nya registret krävs ett beslut från föreningarnas styrelser om att förbundet administrerar deras medlemsregister samt ett avtal med förbundet. Medlemsregistret är gratis för föreningarna.

Föreningens styrelse utser medlemsregisteransvarig och de får inloggningsuppgifter genom att kontakta förbundet. Föreningens medlemsregisteransvariga kan också lägga till fler användare 

Innehållet är gemensamt för alla föreningar och är gjord av Webbhuset. Instruktioner hittar du på sidan längre ner.

De föreningar som inte använder sig av förbundets medlemsregister upprätthåller ett eget medlemsregister och meddelar förbundets verksamhetssekreterare om ändringar.

Om du har frågor, önskemål eller stöter på problem med medlemsregistret kan ni kontakta förbundets verksamhetssektreterare.

Information och aktuellt om medlemsregistret

För vem är EU bra?

LEDAREN # 3 2014 Ett kort svar är: för de flesta. Var vi än bor på vår jord och vad vi än gör, blir vi allt mera beroende av varandra. Miljöproblemen kommer över gränserna utan pass eller visum, ekonomin och handeln är globala, och allt flera av oss har levt eller kommer att leva i flera länder. Betydelsen av det internationella samarbetet för oss alla ökar dag för dag.Läs mera »
20.03.2014 kl. 16:33

Hur hotad är vår välfärd?

LEDAREN # 2 2014 Knappast alls som världen ser ut nu, är ett kort svar. Med fortsatt liten eller ingen tillväxt kan vissa förmåner nog krympa till en nivå vi hade för något år sedan. Med ökad tillväxt i ekonomin kommer den materiella välfärden att stiga också i fortsättningen. Någon större anledning till allmän oro finns inte för tillfället.Läs mera »
14.02.2014 kl. 06:30

Nytt år – gamla och nya utmaningar

LEDAREN # 1 2014 Årsskiften är tid för bokslut men också för blickar framåt. 2013 var ett bra år i Svenska pensionärsförbundet. Verksamheten i våra föreningar bara ökar och blir allt mera mångsidig. Långt över 1 000 pensionärer blev nya medlemmar, vilket är det bästa beviset på förtroende. Det vi gör tillsammans är till nytta och glädje för våra medlemmar, men också för samhället i stort.Läs mera »
17.01.2014 kl. 11:00

Julen, religionen och vi

LEDARE # 9 För de flesta av oss är julen årets största högtid. Som allt annat ändrar julfirandet karaktär. I vår barndom började julen på julafton med ljus och gran och klappar, och den avslutades av tjugondag Knut, när granen bars ut. Nu är julen synligast från slutet av november, när den intensiva marknadsföringen inleds, till annan dag jul, när julreorna börjar.Läs mera »
13.12.2013 kl. 06:15

Pengar är inte allt

LEDARE # 8 Vi behöver lagom mycket pengar för att leva väl. Har vi för lite pengar får vi problem, men också för mycket pengar kan ge bekymmer. Vi själva avgör vad som är lagom, för mycket eller för litet.Läs mera »
06.11.2013 kl. 01:34

Hälsan tiger still

I ledaren i God Tid nummer 7 konstaterar förbundsordförande Ole Norrback att vi som åldras nu är ovanligt lyckligt lottade. – Tidigare generationer slets ut av tungt kroppsligt arbete och krig, farsoter och undernäring skördade också unga liv. Bland yngre generationer tycks stress och mental utslitning vara ett växande problem idag. I medeltal har vi alla, också vi pensionärer, det bättre än någon annan generation före oss. Medeltal säger ändå inte hela sanningen.Läs mera »
04.10.2013 kl. 15:00

Är min kommun bättre än din?

I ledaren i God Tid nummer 6 konstaterar förbundsordförande Ole Norrback att stora förändringar av våra kommuner är på kommande.
   – De som är förutseende och agerar i tid använder den kommunala beslutanderätten mest effektivt. Nu behöver vi flera kommuner, som åtminstone för en stund glömmer revirtänkandet och med grannarna funderar över vad som är bäst för invånarna. Det är ju för dem som kommunerna och staten finns till.Läs mera »
30.08.2013 kl. 06:00

Vårt personliga minnesmärke

I ledaren i God Tid nummer 5 skriver förbundsordförande Ole Norrback att överföring av erfarenheter och kunskaper mellan generationerna är ett att tyngdpunktsområdena i pensionärsförbundets verksamhet. – Alltför mycken klokskap går förlorad för att vi inte har tillräckligt goda system för förmedlingen till kommande generationer.Läs mera »
07.06.2013 kl. 07:00

Blomstertiden kommer

Miljön är temat för förbundsordförande Ole Norrbacks ledare i God Tid nummer 4. – På ett allmänt plan är vi alla för ren miljö, för naturens mångfald och för en sund omtanke om både keldjur och husdjur. När principerna skall börja tillämpas går åsikterna isär.Läs mera »
10.05.2013 kl. 07:00

Bo hemma

Hur vi bor när vi blir äldre är tema för God Tid nummer 3 och förbundsordförande Ole Norrback behandlar ämnet i ledaren.
   – Det är säkert klokt att vi gamla mentalt bereder oss på att vi ännu kanske bor på flera ställen, innan vi flyttar in i evigheten. Det lyckas säkert lättare om vi är beredda att göra oss hemmastadda på ett nytt ställe. Har vi inställningen att vi bor hemma, var vi än bor, är omställningar lättare att leva med.Läs mera »
22.03.2013 kl. 00:00

Den goda vården

Förbundsordförande Ole Norrback efterlyser större jämlikhet i vården i ledaren i God Tid 2/2013.
   – I den goda vården har alla rätt till likvärdig behandlingen. Så är det dessvärre inte alltid. Se där en försummad utmaning.Läs mera »
22.02.2013 kl. 06:00

Ett nytt år med nya möjligheter

Förbundsordförande Ole Norrback möter det nya året med tillförsikt trots att debatten om välfärden går i moll i den ekonomiska krisens skugga. – På årsnivå talar vi faktiskt om tillväxt i vår ekonomi, fastän den är liten. Pensionerna har hållit sitt värde i relation till både priser och löner, skriver han i ledaren i God Tid nr 1.Läs mera »
17.01.2013 kl. 22:00

Fred och julfrid

Fred och julfrid är ämnet för förbundsordförande Ole Norrbacks ledare i God Tids julnummer. Freden är, skriver han, grunden för den stora höjningen av välståndet i Europa dagens pensionärer fått uppleva. – EU är det stora europeiska fredsprojektet, och Nobels fredspris kom inte en dag för tidigt. Priset borde förhoppningsvis stämma till eftertanke hos dem som ifrågasätter samarbetet i EU. Alternativet, mindre samarbete, är illa för alla, i värsta fall mycket illa. Läs mera »
14.12.2012 kl. 06:00

Vi är fortfarande en resurs!

I ledaren i God Tid nr 7 skriver förbundsordförande Ole Norrback om de äldre som en resurs på arbetsmarknaden.
    – Blir den som är 55 + arbetslös, är det alltför ofta omöjligt att få ett nytt jobb. Vid nyanställningar är lägre ålder mera värderad än kunskap och erfarenhet. En yngre anses automatiskt vara bättre. Konstigt! Kunskaperna och erfarenheterna ökar faktiskt med åren, de minskar inte. Arbetsgivare ser alltför ofta högre ålder som en belastning, och inte som den resurs ålder och erfarenhet faktiskt oftast är.Läs mera »
05.10.2012 kl. 10:35

En bra lag om äldreomsorg behövs

I ledaren i God Tid nummer 6 diskuterar förbundsordförande Ole Norrback förslaget till den såkallade lagen om äldreomsorg.
    – Det finns goda normer för kvaliteten inom åldringsvården, men alltid finns det rum för nytänkande. Den nya lagen ger oss ingen anledning att slå oss till ro i tron att nu är allt i sin ordning. Äldreråden i kommunerna, de blir nu synbarligen lagstadgade, kunde ha en viktig uppgift i att då och då be om information om kvaliteten i kommunens åldringsvård. Läs mera »
31.08.2012 kl. 09:00

Den blomstertid nu kommer

I ledaren i God Tid nummer 5 oroar sig förbundsordförande Ole Norrbck för den växande inåtvända nationalismen, rädslan för allt som är annorlundasamt och den hatfyllda debatten i de sociala medierna. De är, menar han, tydliga varningssignaler om hårdare attityder i vårt samhälle.
    – Vill vi ha en blomstrande framtid ”med lust och fägring stor” måste vi våga bekämpa avarterna i samhället och i debatterna, skriver Norrback och citerar ur sommarpsalmen.Läs mera »
08.06.2012 kl. 00:00

I naturen ut vi gå – men i vilken?

Förbundsordförande Ole Norrback diskuterar miljövården i ledaren i God Tid nr 4.
    – Det är ibland irriterande att åsikterna hos sådana, som i generationer levt i och av naturen, inte alltid värdesätts eller ens noteras. Idag lever en stor del av dem som är satta att sköta naturvården, ganska långt från naturen. Därför har vi också sett alldeles onödiga motsättningar mellan miljöförvaltning och mänskor som bor nära naturen, t.ex. skärgårdsbor.Läs mera »
04.05.2012 kl. 00:00

Vi är det vi äter

Förbundsordförande Ole Norrback diskuterar våra kostvanor i ledaren i God Tid nr 3:
    – Vi får ständigt ta del av skräck­rapporter om ohälsosam mat. Skulle vi ta alla rapporter på allvar, kunde vi knappast äta någonting alls. Med vårt förstånd vet vi ändå att en mång­sidig kost behövs.Läs mera »
23.03.2012 kl. 10:00

Jobba till 75?

I ledaren i God Tid nr 2 bidrar förbundsordförande Ole Norrback till diskussionen om behovet att höja pensionsåldern. – Närmare hälften av personer mellan 59 och 79 säger sig villiga att fortsätta att jobba efter pensioneringen. Låt dem som vill det jobba kvar en tid längre, och vi höjer snabbt medelåldern för pensioneringen.Läs mera »
24.02.2012 kl. 10:12

Till eftertankens lov (nr 1/2012)

I ledaren i diskuterar förbundsordförande Ole Norrback finansmarknaden ”som blir allt mera anonym”. – All mänsklig verksamhet behöver regler, som drar gränser mellan rätt och fel. När ekonomin är global, men reglerna nationella får vi problem. Vi behöver mera internationella regler och mera internationellt samarbete, inte mindre, för att kunna fördela välfärden rättvisare och för att etiska och moraliska värderingar skall vägleda också den internationella ekonomin. Läs mera »
20.01.2012 kl. 09:45

Räcker pensionerna till? (nr 9/2011)

Ett pålitligt mått på civilisation är hur väl ett samhälle tar hand om sina svaga. Det finns synbarligen stora möjligheter att öka graden av civilisation i vårt samhälle. I pensionärsförbundet vill vi aktivt delta i det arbetet, skriver förbundsordförande Ole Norrback i ledaren. Läs mera »
09.12.2011 kl. 09:26

Vad angår Europa oss? (nr 8/2011)

I ledaren skriver förbundsordförande Ole Norrback att vi äldre berörs allt mera av det europeiska samarbetet. EU satsar just nu betydande resurser på att både utreda och planera olika åtgärder, som behövs när andelen äldre mänskor ökar i alla länder.
– Också om länderna är olika i de flesta avseenden, så är utmaningarna desamma. Trycket på vårdapparaten ökar, finansieringen av pensionerna kräver tuffa åtgärder och pensioneringen kommer att ske allt senare. Blir den ekonomiska krisen långvarig, ökar också behovet av gemensamma lösningar, såväl när det gäller ekonomin som när det gäller ländernas åtgärder för att garantera de äldre ett gott liv.Läs mera »
04.11.2011 kl. 07:02

Hur viktiga är kommungränserna? (nr 7/2011)

Förbundsordförande Ole Norrback anser att servicebehovet borde diktera hur kommungränserna går. Nu är det ofta tvärtom. Ibland gör kommungränserna det svårare att ge den bästa servicen. – Vill vi ha en god svensk kommunal service i framtiden måste vi våga tänka nytt och göra det nu, skriver han i ledaren.Läs mera »
30.09.2011 kl. 12:19

Ny höst – nya hot och möjligheter (nr 6/2011)

Förbundsordförande Ole Norrback skriver att vi har all anledning att följa med beredningen av den utlovade lagen om äldreomsorg. Det förslag, anser han, som utarbetades av den förra regeringen, innehåller en mycket allvarlig brist. – Förslaget säger nämligen ingenting alls om var pengarna skall tas. Utan pengar får lagen ingen betydelse.Läs mera »
26.08.2011 kl. 16:01

Hur kunde det gå så här? (nr 5/2011)

I ledaren kommenterar förbundsordförande Ole Norrback försöken att bilda en regering. – Vi går in i en period av ökad instabilitet i den finländska politiken. Den regering vi får är antingen en rätt bräcklig majoritetsregering eller en minoritetsregering. Det första alternativet är att föredra.Läs mera »
10.06.2011 kl. 07:56

Åldern borde inte skilja oss åt (nr 4/2011)

I ledaren skriver förbundsordförande Ole Norrback att många barn i dag växer upp utan nära kontakter till den äldre generationen. Han uppmuntrar de äldre att bli aktiva bland barn och unga, t.ex. genom Farfar i skolan-projektet. – Vi äldre kan med vår närvaro öka lugnet och tryggheten i skolan. Nyttan är säkert ömsesidig. När vi äldre umgås med barn och unga håller vi oss själva aktiva. Vi får också ta del av nya värderingar och kunskaper.Läs mera »
06.05.2011 kl. 15:24

Upp till val (nr 3/2011)

– Det behövs ett betydande politiskt inflytande för att påverka i alla de frågor som nästa riksdag skall behandla, och som är viktiga för oss svenska pensionärer. Inte minst därför är det viktig att vi alla röstar i riksdagsvalet. Bara genom att själv rösta och också uppmana andra kan vi se till att frågor, som är viktiga för oss, får lösningar som är bra för oss, skriver förbundsordförande Ole Norrback i ledaren.Läs mera »
01.04.2011 kl. 09:36

Resor berikar (nr 2/2011)

Att resa i Europa, skriver förbundsordförande Ole Norrback i ledaren, är också alltid en resa i en mörk historia. Läs mera »
25.02.2011 kl. 15:26

För ett mänskligt samhälle (nr 1/2011)

I ledaren efterlyser förbundsordförande Ole Norrback ett mänskligare samhälle. – Det finns alla skäl att med oro se på den bristande respekten, avogheten och det direkta hatet mot sådana som är annorlundaLäs mera »
21.01.2011 kl. 00:36

Vi och dom andra? (nr 9/2010)

Förbundsordförande Ole Norrback påminner om att både mänskor och länder blir allt mera beroende av varandra. – Våra nationella system räcker inte längre till för att lösa de stora gemensamma problemen och tackla de stora utmaningarna. Idag krävs det stora kunskaper och stort mod att försvara lösningar, som på lång sikt gagnar oss allaLäs mera »
10.12.2010 kl. 05:27

Hur bra är åldringsvården? (nr 8/2010)

Förbundsordförande Ole Norrback hänvisar till en ny rapport som pekar på brister i vården. – En rapport av det här slaget blir värdefull först när man drar de rätta slutsatserna. Mera resurser kommer säkert att behövas, men vi skall akta oss för att tro att mera pengar löser alla problem.Läs mera »
05.11.2010 kl. 00:30

På tröskeln till morgondagen (nr 7/2010)

Enligt en färsk undersökning är det största problemet för de äldre i dagens Finland att pensionerna är så små. Förbundsordförande Ole Norrback kommenterar undersökningen: – Många har små pensioner och deras oro är befogad. Garantipensionen från nästa år är en förbättring för dem med de lägsta pensionerna, men är säkert inte tillräcklig.Läs mera »
01.10.2010 kl. 00:00

Behöver vi invandrarna? (nr 6/2010)

Behöver vi invandrarna? Förbundsordförande Ole Norrback ställer frågan i ledaren. – Ett mycket enkelt svar är ja, vi behöver invandrare inom många branscher och i synnerhet när tiderna blir bättre. Det är därför beklagligt att debatten om invandrarna är så onyanserad och så full av feluppfattningar och fördomar. Läs mera »
27.08.2010 kl. 00:05

Bara en växande utgiftspost? (nr 5/2010)

Förbundsordförande Ole Norrback bekymrar sig i ledaren över att äldre och deras ökande antal allt oftare ses som ett problem och som en ibland hotfullt växande kostnadspost.Läs mera »
11.06.2010 kl. 00:05

Tills döden skiljer oss (nr 4/2010)

I ledaren tar förbundsordförande Ole Norrback upp frågan om rätten att dö.Läs mera »
14.05.2010 kl. 10:30

Service över alla gränser (nr 3/2010)

Förbundsordförande Ole Norrback betonar vikten av ett starkare regionalt samarbete inom Svenska pensionärsförbundet. ? Avsikten är att ha ett förbund, som ännu effektivare kan bevaka medlemmarnas intressen, i synnerhet när det gäller den viktiga servicen på svenska, skriver han i ledaren i God Tid nr 3.Läs mera »
26.03.2010 kl. 00:00

Ju fler vi är tillsammans (nr 2/2010)

I all intressebevakning gäller det att ha sakerna i god viktighetsordning. Det har vi, skriver förbundsordförande Ole Norrback i ledaren. - Att gnälla och marra för inte framåt. Vill vi som pensionärer misslyckas i vår intressebevakning skall vi börja med att meddela att allt var bättre för och att dagens beslutsfattare ingenting begriper.Läs mera »
26.02.2010 kl. 00:00

Ett nytt år med mera ansvar (nr 1/2010)

I årets första ledare nämner förbundsordförande Ole Norrback en rad utmaningar som Svenska pensionärsförbundet står inför under det år som nyss börjat. ? Listan över viktiga frågor att föra vidare under året kan göras mycket längre än så här. Då resurserna är begränsade så gäller det att både peka på realiserbara frågor och prioritera dem. Utmaningarna är stora, men med friskt mod ger vi oss in i arbetet. Läs mera »
22.01.2010 kl. 00:00

Hur självständiga är vi? (nr 9/2009)

Vår självständighet i en tid av EU-medlemskap och Nato-samarbete är ämnet för förbundsordförande Ole Norrbacks ledare. ? Håller vi då på att ge upp både vår kommunala och vår nationella självständighet, frågar en del oroligt. Mitt svar är nej. Nya tider kräver nya lösningar. Nu ökar beroendet av andra och därmed behovet av mera samarbete över alla gränser.Läs mera »
11.12.2009 kl. 00:00

Förändrade vårdstrukturer -- möjligheter och hot (nr 8/2009)

Förbundsordförande Ole Norrback efterlyser en heltäckande strategi för hur svensk service skall tryggas när förändringarna av den offentliga förvaltningen fortgår. ? Det gäller speciellt vården och utbildningen. I Svenska pensionärsförbundet är vi villiga att delta i det arbetet, skriver han i ledaren.Läs mera »
06.11.2009 kl. 00:00

Vem vårdar vem -- och hur? (nr 7/2009)

Brister i vården, som framkommer i den aktuella utredningen, skall naturligtvis tas på fullt allvar och de skall självfallet påtalas och åtgärdas. Samtidigt är det är viktigt att skilja mellan brister i enskilda fall och brister i systemet.Läs mera »
02.10.2009 kl. 00:55

Hårda tag för mjuka värden (nr 6/2009)

Förbundsordförande Ole Norrback vill slå vakt om de mjuka värdena i dagens ekonomiska kris.Läs mera »
28.08.2009 kl. 00:00

Ett halvt år med förbundet (nr 5/2009)

Förbundsordförande Ole Norrback skriver att hans första halva år med SPF har varit lärorikt och stimulerande.Läs mera »
12.06.2009 kl. 00:00

Behöver vi EU och till vad? (nr 4/2009)

Behöver vi EU och till vad? De här frågorna diskuterar förbunds­ordförande Ole Norrback i ledaren. ? EU-valet är minst lika viktigt som andra val. Därför är det klokt att vi alla går och röstar ? som vi brukar.Läs mera »
07.05.2009 kl. 01:10

Förändringar kommer -- är vi redo? (nr 3/2009)

I kommunernas köp av vårdtjänster har priset långt varit avgörande medan kvalitetsaspekterna spelar en mindre roll, konstaterar förbundsordförande Ole Norrback i ledaren och tillägger att eftersom pålitliga mätare av kvalitet i vården inte finns, blir priset lätt det helt avgörande.Läs mera »
03.03.2009 kl. 21:15

Ensam är inte stark (nr 2/2009)

Ensam är inte stark, men tillsammans kan vi påverka, fastslår förbundsordförande Ole Norrback i ledaren. ? Vad vi än gör och vad vi än vill nå, så blir resultatet bättre om vi är flera som jobbar mot samma mål. Pensionärsförbundet kan inte lägga makt och myndighet bakom förslagen, eftersom maktmedel som t.ex. strejk saknas. Men makten och myndigheten ökar ju flera medlemmar vi har och ju bättre argument vi tillsammans lyckas formulera.Läs mera »
27.02.2009 kl. 00:00

Hur går det för oss? (nr 1/2009)

Förbundsordförande Ole Norrback nämner i ledaren den enorma mängd av samlade erfarenheter och samlad levnadsvisdom som finns bland pensionärerna. ? Det går bättre för oss alla, för hela samhället, om vi blir skickligare i att ta tillvara den rikedomen. Läs mera »
22.01.2009 kl. 01:00

Intressebevakning och vårdtjänster (nr 9/2008)

Ställföreträdande förbundsordförande Torolf Fröjdö vill slå vakt om en vårdkultur som kännetecknas av en småskalighet med lokalt producerade vårdtjänster. ? Nu verkar det som om man tror att problemlösningarna i vårdpolitiken ligger i att man konkurrensutsätter vården där priset är av helt avgörande betydelse Det här påminner om att man för c:a 100 år sedan utauktionerade barn och orkeslösa till lägst bjudande, skriver han i ledaren.Läs mera »
11.12.2008 kl. 08:00

Att komma till insikt (nr 8/2008)

Förbundsordförande Samuel Lindgrén uppmanar oss att ta vara på den tid vi har, att göra det bästa av den för oss själva och andra människor. Läs mera »
07.11.2008 kl. 00:00

För aktivitet och trygghet (nr 7/2008)

Förbundsordförande Samuel Lindgrén filosoferar över livet och hälsan. - Hur är det med oss som kallar sig själva friska? Kan vi ta vara på vår tid? Har de som sällan sökt sig till läkaren lärt sig ta steget i god tid? Om du vill slå vakt om livet och fortsatt välmående bör du aktivt följa med din hälsa så snart situationen det kräver.Läs mera »
02.10.2008 kl. 23:00

Vad väntar oss hösten? (nr 6/2008)

Förbundsordförande Samuel Lindgrén diskuterar i ledaren pensionärsorganisationernas roll i höstens kommunalval. ? För pensionärsrörelsen som helhet skulle det vara en vinst om valaktiviteterna över lag drog till sig ett allt större intresse. Det är en målsättning som skulle kunna utgöra en viktig stimulans för våra gemensamma intressen oberoende av politiska skiljelinjer.Läs mera »
28.08.2008 kl. 22:35

Varning för inbillningssjuka (nr 5/2008)

Hur utnyttjar man bäst den sak­­kunskap som finns inom hälsovården? Den här frågan diskuterar förbundsordförande Samuel Lindgrén i sin ledare.Läs mera »
12.06.2008 kl. 21:00

Hälsovården kostar (nr 4/2008)

När det konstateras att hälsovården i vårt land är dyrare än väntat lönar det sig inte att ställa målet högt beträffande förbättringarna av hälsovården, skriver förbundsordförande Samuel Lindgrén i ledaren. ? Det kommer att visa sig att finansministeriet drar snörena hårt om penningpungen. Med de dragen försvinner många framsynta och nödvändiga initiativ. Tyvärr är det inte den första gången. Säkerligen inte den sista heller för den delen.Läs mera »
09.05.2008 kl. 00:00

Kommunalvalet är viktigt (nr 3/2004)

Förbundsordförande Samuel Lindgrén undrar varför närpolitiken intresserar och engagerar pensionärerna mindre än rikspolitiken. Ändå är det en stark rörelse på gång att överföra allt fler beslut till den kommunala nivån från den statliga nivån.Läs mera »
11.04.2008 kl. 00:00

Vart leder inflationen? (nr 2/2008)

Inflationen och dess inverkan på pensionärernas situation behandlar förbundsordförande Samuel Lindgrén på ledarplats. Han ställer sig skeptisk till den aviserade totala understödsreformen. ? Risken finns att reformen kräver så mycket förberedelse att den nuvarande regeringen inte hinner avsluta sitt arbete med den. Men varför inte hoppas. Det är nästan allt som vi kan göra.Läs mera »
07.03.2008 kl. 00:00

Framflyttade positioner (nr 1/2008)

Nya medlemmar strömmar in och det är dags att flytta fram Svenska pensionärsförbundets positioner, konstaterar förbundsordförande Samuel Lindgrén. ? Förbundets stora utmaning är nu att anpassa verksamheten till de krav och förväntningar som det växande medlemsantalet medför, skriver han i ledaren.Läs mera »
25.01.2008 kl. 00:00

Vid stearinljuset (nr 9/2007)

Förbundsordförande Samuel Lindgrén ser tillbaks på året som gått och lyfter fram en del positiva resultat av förbundets arbete. Men det finns också orsak till missnöje. ? En god sed på många håll i vårt land är att fira de fattigas jul. I år och som det ser ut nästa år får julen göra skäl för det namnet. De dyra löneavtalen drabbar de gamla och fattiga. Än en gång, skriver han i ledaren.Läs mera »
14.12.2007 kl. 00:00

Vårt förbund växer ur kläderna (nr 8/2007)

Svenska pensionärsförbundets medlemstal ökar och i en del föreningar klagar man på utrymmesbrist. ? Det får helt enkelt inte vara ett problem. Det finns inget förnuft i att bedriva en medlemsvärvningskampanj på samma gång som man är tvungen att avvisa intresserade på grund av att det inte finns lokaliteter att samlas i, skriver förbundsordförande Samuel Lindgrén i ledaren.Läs mera »
09.11.2007 kl. 00:00

Arvet förpliktar och inspirerar (nr 7/2007)

Förbundsordförande Samuel Lindgrén blickar tillbaka på Svenska pensionärsförbundets 35-åriga historia. ? De första entusiasterna planterade en idé som vi senare generationer ska slå vakt om och förkovra. Samtidigt är det viktigt att vi svarar mot en annan social beställning, dvs. att organisationen allt kraftigare ska beakta ?hårdare värden? såsom pensions- och socialpolitik och ägna sig åt samhällspåverkan.Läs mera »
05.10.2007 kl. 00:00

Hösten är kommen (nr 6/2007)

"Min starka förhoppning är att alla våra föreningar och klubbar skall förmå undvika att köra i samma hjulspår år efter år. Nya infallsvinklar, nya impulser och nya programidéer behövs. Det innebär inte att vi skall kasta ut det gamla som engagerar medlemmarna. Nya programinslag har nog plats. Det krävs bara att nötta verksamhetsformer makar på sig."Läs mera »
31.08.2007 kl. 00:00

Ensam och övergiven (nr 5/2007)

Vem bär ansvaret när en ensam människa avlider och hittas i sin lägenhet flera månader efter dödsfallet? Förbundsordförande Samuel Lindgrén diskuterar det här problemet i sin ledare i God Tid nummer 5. Han anser att det borde finnas ett slags husbolagsansvar för omsorgen om invånare som på grund av ålder och sjukdom är oförmögna att ta hand om sig själva.Läs mera »
15.06.2007 kl. 00:00

Löften och förväntningar (nr 4/2007)

Förbundsordförande Samuel Lindgrén konstaterar i ledaren att den nyutnämnda regeringens program lovar mer åt pensionärerna än dess närmaste föregångare. ? Vilja finns men valet av tillvägagångssätt skall övervägas. Vårt förbund och Pensionärsförbundens samarbetsorganisation (PIO) har inte minst nu ett stort ansvar i pensionärspolitiken. Utgångsläget verkar trots allt att vara bättre än på år och dag.Läs mera »
11.05.2007 kl. 00:00

I väntans tider (nr 3/2007)

Förbundsordförande Samuel Lindgrén analyserar utgången av riksdagsvalen i ledaren. Kannstöpningen om regeringsbasen och ministerposterna måste intressera också pensionärerna. ? För vårt förbund och för samarbetsorganisationen PIO är det en tid av stora utmaningar och stora möjligheter. Det som skall växa skall planteras i tid.Läs mera »
05.04.2007 kl. 00:00

Riksdagsvalet närmar sig (nr 2/2007)

Det är viktigt att vi enskilt och i grupp liksom också vårt förbund talar för pensionärernas sak, skriver förbundsordförande Samuel Lindgrén i ledaren. ? Nu är det den optimala tiden att göra det. När regeringsprogrammet är spikat är regeringspartiernas riksdagsledamöter bundna i de allra flesta frågor. Oberoende av om de vill det eller inte.Läs mera »
02.03.2007 kl. 00:00

Möjlighet att välja och vraka (nr 1/2007)

Ställ kandidaterna mot väggen! Diskutera med dem, pröva dem och välj den som du anser att har förmåga och verklig vilja att ta hand om pensionärernas sak!Läs mera »
26.01.2007 kl. 00:00

Fröjd och lycka (nr 1/2007)

Fröjd och lycka är rubriken för förbundsordförande Samuel Lindgréns ledare i årets första nummer av av God Tid. Han skriver att attityden till gamla mänskor sakta men säkert håller på att bli mer positiv. ? Också den saken kan vi själva påverka allt mer. Genom att vara aktiva i samhället, genom att tala, skriva, argumentera och hjälpa till där ett handtag behövs. Genom att skaka av oss stämpeln av att vara förtorkade, en börda för varandra och för hela samhället. Läs mera »
26.01.2007 kl. 00:00

En hållplats på vägen (nr 9/2006)

Förbundsordförande Samuel Lindgrén ger ett julklapptips i sin ledare: ? Bästa pensionär, du som ännu kan röra dig, tänka och handla! Gläd denna helg någon av våra systrar och bröder som står utanför andra mänskors gemenskap! Det kommer att visa sig vara en god julklapp också för dig.Läs mera »
15.12.2006 kl. 00:00

Ett utmärkt initiativ (nr 8/2006)

Initiativet till så kallat seniorparlament i Esbo får beröm i ledaren. ? Det är enastående att en medborgargrupp får möjlighet att öga mot öga träffa sin kommuns beslutfattare och ansvariga tjänstemän och framföra frågor som antingen kräver klara svar eller behöver lyftas fram för vidare beredning och beslutsfattande. Initiativet borde föras vidare och förverkligas i andra kommuner.Läs mera »
10.11.2006 kl. 00:00

Vilket är pensionärens marknadsvärde? (nr 7/2006)

Det finns statistik över vad pensionärerna kostar samhället. Inga diagram och kurvor ritas upp för vad vi under vårt aktiva levnadslopp tillfört samhället. Och allra minst vad vi pensionärer tillför samhället som skattebetalande, konsumerande medborgare. Det är vårt ?marknadsvärde? som trots allt bara till en liten del kan mätas i pengar.Läs mera »
06.10.2006 kl. 00:00

Bedömning av servicebehovet (nr 6/2006)

I socialvårdslagen åläggs kommunerna numera att bedöma vårdbehovet hos personer som har fyllt 80 år. Även någon annan person än en anhörig kan meddela om behovet av en bedömning. Här som i så många andra fall är det viktigt att vi som har social omtanke om gamla och orkeslösa och som har handlingskraft hjälper bekanta i den här frågan.Läs mera »
01.09.2006 kl. 00:00

Politik och pensionärspolitik (nr 5/2006)

Ett kontinuerligt rådslag med centrala ministerier skulle öka möjligheterna för pensionärsorganisationerna att fungera som de påtryckningsorgan de är ämnade att vara.Läs mera »
20.06.2006 kl. 00:00

Stoppa vanvården (nr 4/2006)

Det är hög tid att både staten och kommunerna rustar upp vården. Inte minst därför att om något år är de nuvarande beslutsfattarna i annat fall nummer i vårdkön och/eller blöjförsedda åldringar. Till dess har vår generation rätt och skyldighet att arbeta för en drägligare och medmänskligare vård. Vi skall samfällt säga: ?STOPP, NU RÄCKER DET MED FÖRNEDRINGEN!?Läs mera »
12.05.2006 kl. 00:00

Ger staten kommunerna misstroende? (nr 3/2006)

Kommunerna borde svälja den bittra drycken och acceptera ett statligt ingripande i hanteringen av den kommunala ekonomin, när det är fråga om kommuninvånarnas bästa. För förbundet är det viktigt att följa med, ha en klar åsikt och en god handlingsplan, när det gäller att försvara pensionärernas berättigade krav på god vård i rätt tid.Läs mera »
07.04.2006 kl. 00:00

Medlemsvård (nr 2/2006)

Till medlemsvården hör inte bara att ta hand om nya medlemmar. De gamla och sjuka som inte mera orkar komma upp till samlingarna får inte glömmas bort.Läs mera »
03.03.2006 kl. 00:00

Uppdraget kallar (nr 1/2006)

Utmaningar finns. Utmaningar sporrar. Det är bra att lyfta blicken från det invanda. Det som brukar kallas den grå vardagen.Läs mera »
27.01.2006 kl. 00:00

ANNONSER