De flesta som börjar använda dator, pekplatta eller smarttelefon (jag kallar alla dessa apparater för dator) brukar vara intresserade av att börja använda Yle Arenan. Säkert har många av er som läser det här redan använt Arenan, men för er som inte gjort det rekommenderar jag att pröva. På Arenan finns program som sänts på Yles tv- och radiokanaler men också så kallade poddar (podcast) som bara kan höras på Arenan (eller andra liknande tjänster).
Arenan finns som app som kan laddas ner från appbutikerna på telefoner och pekplattor (och smart-tv) men kan också nås via webbläsaren på adressen arenan.yle.fi med vilken dator som helst.
Arenan kan till och med vara en orsak att skaffa dator, så om du inte ännu använder dator kan du be någon visa dig hur den ser ut och kanske kan det vara en motiverande faktor för att du ska börja. Men också om du redan använder dator är det viktigt att använda den tillräckligt ofta för att hålla vanan uppe, då kan Arenan vara ett bra användningsändamål som erbjuder nöje och underhållning.
Men det är inte bara via Arenan du kan lyssna på radioprogram från datorn, via webben kan man lyssna på de flesta kanaler var som helst i världen. Med utländsk tv brukar det vara svårare, de är ofta skyddade så att de bara kan ses inom landets gränser, men radioprogrammen går bra att lyssna på.
För att hitta vilken radiokanal som helst kan du använda webbläsaren och antingen skriva in ett sökord i Google eller en direkt webbadress om du vet den. Om du söker efter utländska kanaler kan det vara bra att skriva på engelska eller det språk du vill hitta kanaler på. Eftersom det kan vara svårt att bedöma sökresultaten och vilka kanaler som är bra är ett tips är att tex. skriva ”german radio stations wiki” i Google, ordet wiki gör att du förhoppningsvis bland resultaten får en länk till Wikipedia och där en lista över stationer och information om dem (i Tyskland i det här exemplet). Från listan brukar man kunna klicka sig vidare till kanalernas egna webbplatser.
Att hitta fram till ett intressant program på webbplatsen kan kräva lite letande och prövande genom att klicka eller peka på text och bilder samt pilar för att bläddra, eller genom att skriva sökord i något sökfält på sidan. Var inte rädd för att pröva dig fram, när du ser en triangel (Play-knapp) brukar det betyda att starta programmet. Det kan också vara bra att känna till hur du reglerar ljudvolymen på din apparat, kanske finns det knappar för att höja och sänka volymen och/eller ett volymreglage på skärmen.
Orsaken att jag skriver om det här är också att Pensionärsförbundet i sommar sänder sommarprogrammet ”Får jag lov, eller ska vi dansa först?” på fredagar kl. 19.00 och på lördagar kl. 18.00 i juni, juli och augusti i samarbete med ett antal radiokanaler. Om du inte bor inom det område kanalerna hörs kan du göra som beskrivet här tex gå till Radio Vaasas www.radiovaasa.fi eller Ålands Radios webbplats och lyssna på sändningarna www.alandsradio.ax.
Närmare instruktioner för smarttelefon och pekplatta hittar du här .
Så jag uppmuntrar dig att i sommar pröva lyssna på något radioprogram från datorn, kanske pensionärförbundets eller ett annat som intresserar dig!
PS. Mera info om appar och hur Arenan fungerar finns i våra ABC-kompendier som pensionärsföreningarna kan beställa för it-verksamhet och som finns att hämta på webben på adressen spfpension.fi/abc. Kompendierna kan användas för grundkurser och självstudier och de finns för de vanligaste datortyperna. För smarttelefoner ska jag passa på att tipsa att kompendierna nu också finns som videoversion, avsnittet om Arenan har nyss publicerats på Youtube så be vid behov om hjälp att hitta det och många andra kapitel på vår Youtube-kanal.