Fråga doktorn: Hur ska jag skydda mig mot fästingar?

28.05.2024 kl. 14:40
Varmare väder, skir grönska och alla försommarens dofter får de flesta människor att känna sig riktigt bra. Tyvärr gillar också fästingarna sommaren och det har de ju sin fulla rätt att göra. Oundvikligen kommer människa och fästing i kontakt med varandra vilket i de allra flesta fall är klart skadligare för fästingen än för människan. 


Men ibland tar vi människor skada i den kontakten och sett till statistiken är det inte heller helt fel att kalla fästingen för Finlands farligaste djur. 
Samtidigt är det viktigt att inte hemfalla till hysteri då det gäller fästingarna. Bland oss 5,5 miljoner finländare insjuknar årligen 2000 personer i någon form av borrelios och fastän de insjuknade är många är det ändå inte mer än ungefär en av 3000 finländare. Kumlingesjukan, eller den fästingburna hjärninflammationen (TBE ) har ökat kraftigt under de senaste tjugo åren  men är ändå klart ovanligare än borreliosen. Förra året insjuknade bara 1 av 30.000 finländare i TBE. 
I motsats till borrelios som bärs av fästingar i alla delar av landet är TBE kraftigt lokalt begränsad. Största delen av landet är att betrakta som fritt från TBE och fast det skulle finnas mycket TBE i grannkommunen betyder det inte att TBE-risken i den egna kommunen skulle vara förhöjd.  Ett exempel är Lojo där man sedan 2019 haft 43 fall av TBE medan man under samma tid i grannkommunerna Högfors och Vichtis inte haft ett enda fall. I Lojo är fallen dessutom huvudsakligen begränsade till områden vid Lojo träsk. 
 
För närvarande finns inget vaccin tillgängligt mot borrelia, men vi kan vänta oss ett sådant inom de närmaste åren. Mot TBE har vi haft vaccin i många år och fast det vaccinet ingår i vårt nationella vaccinationsprogram innebär det inte att alla finländare automatiskt skulle få vaccinet. 
I och med att förekomsten av TBE är så kraftigt geografiskt begränsad erbjuds vaccinet gratis till personer som är fast bosatta eller har långvarigt fritidsboende i områden med hög risk för TBE. Personer som av annan orsak vistas i sådana områden rekommenderas att ta vaccinet på egen bekostnad.  Man finner rekommendationerna på THLs sidor thl.fi/sv, sök sedan på “fästingvaccin”. Den vägen hittar man också en länk till en karta där man ser förekomsten av TBE i landets alla kommuner. 
Beslutet att utanför det nationella vaccinationsprogrammet ta TBE-vaccin skall baseras dels på risknivån i de kommuner man vistas i och dels på hur mycket man vistas ute i det gröna. För att få fullt skydd av fästingvaccin skall man ta en serie om tre injektioner, de första med en månads mellanrum och den tredje 5-12 månader efter den andra injektionen. För personer äldre än 60 år rekommenderas en boosterinjektion av TBE-vaccin med tre års mellanrum. Är man under 50 år räcker det med en booster vart tionde år. Apoteks-
priset för en dos fästingvaccin är cirka 30 euro. 
 Trots att risken för att smittas med borrelia eller TBE vid ett enskilt fästingbett är väldigt liten är det vettigt att skydda sig mot fästingar oavsett var man vistas i landet och oavsett om man tagit TBE-vaccin eller inte. Dels ger vaccinet inget skydd mot borrelia och dels är skyddet mot TBE inte fullständigt. Att förlita sig på en grundlig fästingkontroll av huden varje kväll hjälper en att undvika borrelia eftersom den smittar först när fästingen suttit fast i nästan ett dygn. Däremot är fästingkontrollen hopplöst försenad då det gäller TBE eftersom viruset smittar inom någon minut efter att fästingen bitit fast. Då man rör sig ute i det gröna gör man därför klokt i att bära ljusa kläder med långa ärmar och ben, och sticka in byxbenen i strumpskaften. 

Det är också viktigt att då man kommer in, inte vika in kläderna i garderoben utan att skaka av dem ordentligt. På kläderna kan det nämligen finnas fästingar vilka sedan, svultna efter flera dagar i garderobens mörker, kan få ett riktigt skrovmål då man tar på sig samma kläder igen. Har man husdjur som också vistas ute bör man gärna granska dem för fästingar dagligen, dels för djurets bästa, men också för att fästingar som fastnat i pälsen kan få för sig att hoppa över till husse eller matte. För djur finns dessutom särskilda medel som rätt effektivt avskräcker fästingar. Lika effektiva medel för att avskräcka fästingar från människa finns inte. 
 Med daglig fästingkontroll, persedelvård och vettig skyddande klädsel i det gröna kan man undvika nästan alla fästingbett. Om man bor eller vistas i område med hög risk för TBE är vaccin att rekommendera. Gör man så här kan man, lugn och glad ta emot allt det goda sommaren för med sig. 

Otto Lindberg, geriatriker

ANNONSER