PIO: Finland för passivt i FN-arbete för äldres rättigheter

31.01.2023 kl. 13:42
Pensionärsförbundens intresseorganisation EETU-PIO rf, som representerar de nationella pensionärsförbunden, har vänt sig till utrikesminister Pekka Haavisto (grön) och beklagat sig över att Finland inte tar arbetet med att slå vakt om de äldres rättigheter på tillräckligt stort allvar.

Nedan ett sammandrag av utlåtandet:

Högt ärade minister,

Pensionärsförbundens intresseorganisation EETU-PIO rf, som representerar de nationella pensionärsförbunden, och undertecknade medlemmar i SOSTE:s nätverk VAHVA riktar oss till dig för att den finländska regeringen ska agera aktivt för att stärka grund- och mänskliga rättigheter för äldre medborgare, både nationellt och internationellt.

Vi påminner om att det under FN finns en särskild öppen arbetsgrupp som behandlar konsekvenserna av åldrande (OEWG), som hade sitt senaste sammanträde i april 2022. Vi har med oro åsett den passivitet som Finland har visat mot denna arbetsgrupp, samtidigt som många andra EU-länder aktivt deltar i OEWG:s möten och framhäver vikten av att stärka de äldres rättigheter. Det är bedrövligt att endast ett begränsat antal FN-medlemsstater var representerade på OEWG:s fullmäktige och att det var svårt att fatta beslut på grund av denna passivitet.

Utlåtandet kan läsas i sin helhet här (på finska):

Markus West

ANNONSER