PIO efterlyser större rättvisa i statens nedskärningar

08.10.2024 kl. 12:00
Skattehöjningar och nedskärningar i sociala bidrag inverkar negativt på pensionärernas ekonomi, säger Pensionärsförbundens intresseorganisation PIO, som den 8 oktober uppvaktade riksdagsgrupperna med anledning av statens budgetproposition för 2025.

 

Pensionärsförbundens intresseorganisation PIO rf är djupt bekymrad över de kombinerade effekterna av skattehöjningar och nedskärningar i pensionärernas vardag och för deras ekonomi. Detta framgår av PIO:s ställningstagande om statens budgetförslag för 2025, som idag överlämnades till riksdagsgruppernas representanter.

Regeringen föreslår skärpningar i beskattningen av pensionsinkomster i storleksklassen 27.000–54.000 euro per år. Redan nu är skattesatsen för vissa pensionärer högre än för löntagare, även när man beaktar löntagarnas arbetspensionsavgifter. Dessutom har den årliga justeringen av nedre gränsen för de två högsta inkomstklassernas frysts. Beskattningen av pensionärer bör inte vara högre än för löntagare.

Regeringens planer på att skära i hushållsavdraget har också negativa effekter för pensionärernas vardag. Ett av syftena med hushållsavdraget är att möjliggöra för äldre att bo kvar i sina egna hem en längre tid. Den föreslagna nedskärningen i hushållsavdraget drabbar särskilt hushålls-, vård- och omsorgsarbete, som vissa pensionärer köper utifrån.

Dessutom föreslås höjda patientavgifter inom hälso- och sjukvården samt höjd självrisk för sjukförsäkringens läkemedelsersättning. Redan tidigare i år gjordes en höjning av mervärdesskatten. Man föreslår även nedskärningar i bostadsbidraget för cirka 200.000 pensionärer. Den samlade effekten av alla föreslagna åtgärder kan för en pensionär uppgå till flera hundra euro per år. PIO påminner om att pensionärer i motsats till personer i arbetslivet har begränsade möjligheter att öka sin inkomst.

Den välfärdsområdesreform som genomfördes under den förra riksdagsperioden har ännu inte lett till någon lindring av hälso- och sjukvårdskrisen. Vi påminner om att människor som står utanför arbetslivet är mer beroende av grundläggande hälso- och sjukvård än de som arbetar.

PIO föreslår en att det tillsätts en parlamentarisk arbetsgrupp, som får i uppdrag att säkerställa en konsekvent och tillitsfull reformering av hälso- och sjukvårdens tjänster. Vi uppmuntrar staten och välfärdsområdena att tillsammans utveckla en modell med husläkare och sjuksköterskor, som kan leda till besparingar inom hälso- och sjukvården samt förbättra vårdkvaliteten.

PIO påminner om att pensionärerna inte är fripassagerare utan redo att ta ansvar för ekonomiska besparingar, så länge åtgärderna är rättvisa och riktas förnuftigt och jämlikt mot olika delar av befolkningen.

Läs hela ställningstagandet här (på finska).

Markus West

ANNONSER