I dag producerar vi mångfaldigt mer bilder än vad vi gjort någonsin tidigare. Det kostar inget att ta lite fler digitala bilder, kameran är liten och kommer enkelt med i packningen. För att inte tala om att ta bilder med mobiltelefonen! Därför är det också viktigt att alla har någon form av system vad man gör med alla bilder och hur man förvarar dem.
Filhantering
Det finns många enkla program som hjälper dig. Tyvärr har ett av de bästa programmen, Picasa, upphört. Eller Picasa kommer inte längre att uppdateras vilket betyder att det snart inte fungerar på nya datorer längre. För tillfället finns inget enskilt program som ersätter Picasa. För Mac användare finns Photos som strävar till att vara lättanvändbart och finns färdigt installerat på alla Mac-datorer. I Windows finns också ett program vid namn Photos, de är på inget sätt relaterade till varandra men uppgiften är samma. Också Google erbjuder en ersättare till Picasa som heter Photos, mer om den lite senare.
Programmen erbjuder dig att enkelt hämta in alla bilder från kameran, sortera dem och på ett enkelt sätt visa upp bilderna åt dig så du kan sortera dem, redigera dem och sedan dela dem med andra. Dessa program är alla gratis, är man villig att lägga ut en peng så kan man till exempel se på Adobe Lightroom som lämpar sig både till hobbyfotografer och mera avancerade yrkesfotografer, här är inlärningskurvan lite brantare än med de andra programmen.
Om inget av programmen tilltalar så kan man förstås också själv ta hand om filerna. Det lönar sig att bygga upp ett system för hur du förvarar bilderna så att du lätt hittar dem. Det kanske mest logiska är att börja med en mapp för årtalet, 2016. Under den kan man sedan skapa mappar, antingen per månad eller, om man inte fotograferar så mycket, mappar som beskriver händelser. Exempelvis midsommar, kräftskiva, seglats till Utö. I dessa mappar kan man sedan spara sina bilder från respektive händelse.
Våga slänga!
Det är inte alls omöjligt att en vanlig hobbyfotograf producerar upp emot 10 000 bilder på ett år! Av dem är det absolut ingen vits att spara alla! För samma gruppbild har man 5-10 bilder ”för säkerhets skull”, om någon skulle ha haft en tokig min eller blinkat just då. Men då du väl hittat den av bilderna som var bäst, vad gör du då med dom andra? Släng bort dem! Här borde skribenten se sig själv i spegeln och göra som han lär! Du kommer nog inte tillbaka till bildsamlingen senare och skulle ha behövt den där andra bilden där någon just blinkade.
Redigera
Då du väl har valt ut dina favoritbilder så lönar det sig att ögna igenom och kolla om där finns något att korrigera. De gratisprogram som jag nämnde tidigare erbjuder alla de redigeringsmöjligheter som du behöver. För mera avancerad redigering finns tex. Photoshop Elements.
De vanligaste korrigeringarna är att räta upp horisonten som lätt kan bli sned. Beskär bilden, fundera på vad som är viktigt i bilden, gör du något med det som finns i omgivningen, om inte, beskär bort det! Vitbalansen kan bli fel, framförallt på bilder där det finns många olika ljuskällor, här gäller det att använda eget öga och bedöma vad som ser mest naturligt ut.
Säkerhetskopior!
Det känns tryggt då bilderna finns sparade på datorn, inget kan ju hända där! Men jo, det finns alltid en risk att datorn går sönder, blir stulen eller på annat vis tappar bort bilderna! Sträva till att alltid ha åtminstone en säkerhetskopia av bilderna. Spara med jämna mellanrum bilderna på en minnessticka, eller en extern hårdskiva, eller i molnet. Förvara inte säkerhetskopian i eller bredvid datorn. Lägg kopian på en säker plats, men kom ihåg var du lagt den och kom ihåg att göra nya kopior då bildsamlingen växer.
Vad allt man sedan kan göra med bilderna för att visa upp åt vänner och bekanta, det får vi ta nästa gång. Börja nu med att ta in bilderna, sortera dem och välj de som är värda att spara så fortsätter vi sedan med presentationen av bilderna i nästa kolumn!
Eric Jansson
Frilansskribent