ABC kompendierna för datorer, plattor och smarttelefoner

 

Här nedanför kan du ladda ner våra kompendier som riktar sig till dig som vill lära dig använda dator, pekplatta eller smarttelefon.

Det finns olika versioner beroende på vilken typs apparat du har, så det är viktigt att du får rätt kompendium.

Vi har också tryckta versioner som delas ut för användning av pensionärsföreningarna, mer info skickas till föreningarna så hör av dig till din egen förening och be dem ordna it-verksamhet!

Kompendierna är tänkta att kunna användas i grupp, gärna med en it-handledare som kan ge stöd och besvara frågor, men du kan också använda kompendierna för självstudier eller se våra inspelade föreläsningar på Youtube, för tillfället har vi inspelningar för iPhone och Android-smarttelefon.

Du kommer till iPhone här: länk till iPhone spellista på Youtube.

Och Android här: länk till Android-spellista på Youtube.

Tekniken förändras hela tiden och speciellt av smarttelefonerna och pekplattorna finns så många versioner att det förekommer skillnader, vi har försökt beakta det genom att nämna de vanligaste varianterna. Men om du upptäcker brister eller stora skillnader jämfört med din apparat kan du gärna tipsa oss om det.

Välkommen till datorernas fantastiska värld! Ta det lugnt, datorer bits inte!

Välfärd utan resurser?

Vi pensionärer har tagit del av tjänstemännens vid Österbottens välfärdsområde förslag till anpassningsprogram i budgeten för nästa år. 30 miljoner euro ska skäras ned i vården. Vi har haft tillfälle att ge in våra åsikter om anpassningsprogrammet till välfärdsområdet senast 8 november. Läs mera »

Stöd för God Tid

God tid är en uppskattad medlemsförmån för SPF:s medlemmar. Enligt förbundsmötet senaste höst går den på förlust och därför beslöt höstmötet att minska antalet nummer från 10 under 2022 till 9 under 2023, delvis på grund av Postens prisförhöjning senaste år.Läs mera »

Det behövs ett nationellt program mot pensionärsfattigdomen

Snart samlas ett antal politiska partier för att skriva ett regeringsprogram för de kommande fyra åren. Vi vill sända en hälsning till partierna om vikten att ta med skrivningar om äldrepolitiken. Det är avgörande för äldres livskvalitet att vi kan se att regeringen värnar om just vår trygghet.Läs mera »

Mångas sista tid är nu!

Hundratals människor lever idag helt beroende av en vårdande personal. Deras sista tid är nu och det är viktigt att de får en värdig och god vård, som ett tack från det samhälle de byggt upp för vår nästa generation. Läs mera »

FPA:s fullmakter en invit till gängen

Folkpensionsanstalten (FPA) har publicerat instruktioner om hur man kan befullmäktiga andra personer att sköta deras FPA-ärenden. Detta är gjort på 14 språk, fem inhemska (finska, svenska och tre samiska) samt nio utländska språk, inklusive ryska och ukrainska. Läs mera »

Solidaritet i vardagen – höj de lägsta pensionerna

I dessa tider med stigande mat-, el- och bränslepriser känner vi pensionärer en stor oro för hur vi ska klara ekonomin. En ljuspunkt är att arbetspensionsindexet stiger med ca 6,8 % jämfört med år 2021 vilket ger en rejäl höjning på pensionen.Läs mera »

Jag har en dröm om att få allt från en lucka

Jag har en dröm att all socialservice som samhället erbjuder kunde fås vid en enda lucka, en enda instans,  en dröm som knappast förverkligas under min livstid.Läs mera »

Pensionen, hälsan och rättvisan

Jag är bekymrad över hur, äldre personer klarar sig i livet. För min egen del är jag trött på uttrycket ”en glad pensionär”. De flesta pensionärer har allvarliga hälsoproblem, känner isolering och ensamhet, är änkor eller änklingar, kämpar med ekonomin och bor obekvämt, vilket gör att man inte kan träffa släkt och vänner, eller kan besöka aktiviteter som ökar det allmänna välbefinnandet. Läs mera »

Svårigheter att klara sig i it-samhället drabbar både gamla och unga

Mediekunnighet räcker inte till för att klara sig i den digitala världen.  Så här går det till. Läs mera »

Vilken nivå på servicen inom vård och omsorg vill du ha?

Beakta äldrevården på svenska i välfärdsområdet. Det är högaktuellt att nominera kandidater till välfärdsområdesvalet som ordnas i början av nästa år. Tänk på att också nominera äldre människor med lång erfarenhet och sakkunskap till kandidater.Läs mera »

Pensionärerna kan börja vara mera aktiva nu

Coronarekommendationerna ställer till problem för samvaro i många sammanhang. Våra myndigheter har gjort mycket rätt då vi har så få döda av covid19 jämfört med andra länder. På sistone har vi tyvärr upplevt en otydlighet  i rekommendationerna, t.o.m. konflikt beroende på vem som talat.Läs mera »

Ge pensionärerna samma chans som de unga

Som pensionärer är vi mycket glada över att begränsningarna av barns och ungas fritidsaktiviteter lyfts av. Det är dags att bryta upp de schablonmässiga begränsningarna och öka flexibiliteten samt selektiviteten i koronarestriktionerna.Läs mera »

Pensionärsförbundet: Kommuner skapar onödig oro i vaccinationskön

Det är uppenbart att kommunerna nu behöver hjälp med att organisera och informera om hur coronavaccineringen skall gå till. Vårdpersonalen skall ha ett stort tack för det uppoffrande arbetet den gjort under pandemin.Läs mera »

Pensionärsförbundet: Kommuner skapar onödig oro i vaccinationskön

Det är uppenbart att kommunerna nu behöver hjälp med att organisera och informera om hur coronavaccineringen skall gå till. Vårdpersonalen skall ha ett stort tack för det uppoffrande arbetet den gjort under pandemin. Det är ändå för mycket begärt att de som är experter på att vårda oss och lever under stor press, nu dessutom skall ha tid och krafter att bygga upp och systematisera vaccineringen av nästan hela vår befolkning.Läs mera »

Bästa  pensionär!

Livet är fullt av risker. Det är en mindre risk att drabbas av covid-19 om du låter vaccinera dig!Läs mera »

Avgiftstaken i vården bör sänkas för att minska fattigdomen

Ungefär 300 000 pensionärer i Finland lever, enligt EU:s norm, under fattigdomsgränsen. De lägsta pensionerna skall höjas i sakta mak, men för att snabbare göra livet lättare för de mest utsatta kan man söka metoder för att sänka avgifter för samhällsservice.Läs mera »

Bidrag livsviktiga för äldreorganisationer

Enligt Finansministeriets budgetförslag kommer man att skära ner upptill 127 miljoner euro från social- och hälsovårdsorganisationer nästa år. Läs mera »

Tänk på hörselskadade när du använder munskydd

I dessa extrema tider har vi snabbt lagt oss till med nya vanor som vi för ett år sedan inte hade drömt om. Vem hade trott att vi i Finland skulle gå omkring med munskydd när vi åker metro? Läs mera »

Vi kan tiga ihjäl coronaviruset

Genom en ”tigandets kultur” kan vi till och med utrota coronaviruset, skriver Alexander van Assendelft, specialist i lungsjukdomar.Läs mera »

Spik från apoteket

Nyheterna är fulla med coronanyheter. För det mesta är åldersgruppen 70+ beskriven som folk som inte har annat att göra än gå till apoteket och matbutiken och knappt klarar det. Läs mera »

Dags för en bredare bedömning

I dessa koronatider är vi 70+are i fokus. På grund av ålder och underliggande sjukdomar är vi mest sårbara för viruset. Myndigheterna har gjort sina radikala beslut för att skydda oss. Vi 70+are är inte utpekade, utan föremål för samhällets speciella omtänksamhet. Ett varmt tack till alla beslutsfattare för det!Läs mera »

Ensamhetsspöket

Jag tackar hssmedia för er belysning av ensamhetsproblemet. Den uppföljande intervjun av Svenska pensionärsförbundets ordförande Ole Norrback var mycket förtjänstfull. Ni har gjort en viktig insats för folkhälsan.Läs mera »

Medlemmar ska välja Årets pensionär

Med anledning av diskussionen vid förbundets höstmöte om hur Årets pensionär bör utses vill jag framföra mina tankar. Läs mera »

Är storstaden numera det enda stället där du kan känna dig trygg som billös pensionär?

Den lilla staden eller bysamhället har mycket att erbjuda oss pensionärer – rimliga boendekostnader, närhet till service, möjlighet att komma ut i naturen och mycket annat som kan ses som livskvalitet. Läs mera »

Gemenskap ger trygghet för de äldre

Vid Hedbo seniorboende i Sandsund, Pedersöre trivs de äldre. De bor självständigt i egna lägenheter. De som önskar kan i gemenskap äta tillsammans i matsalen. I dagsalen/matsalen samlas man till sångstunder och andra stimulerande aktiviteter. En liten egen personal, dagtid, möjliggör detta kvalitativa boende, som ger trygghet.Läs mera »

Äldres drickande – en utmaning

Alkoholmissbruk bland äldre har länge varit ett rätt förteget samhällsfenomen, men under de senaste åren har diskussionen tagit fart. Alkoholkonsumtionen bland finländare som är 65 år och äldre har nämligen visat en starkt uppåtgående trend sedan 1980-talet, och speciellt kvinnornas drickande har ökat, visar THL:s senaste dryckesvaneundersökning.Läs mera »

Pensionärsorganisation med rätt att övervaka

Omvårdnadsskandaler har fått rubriker denna vinter. De agerande har varit å ena sidan kommuner och andra myndigheter samt politiker, och å andra sidan de stora bolagen som har förtjänat miljoner på fuffens. Det är skrämmande att se hur pensionärerna har åsidosatts från beslutsprocesserna, från början till slut.Läs mera »

Gör slut på åldersdiskrimineringen

Nästan alla 1,5 miljoner pensionstagare i Finland har en låg inkomst. Hälften måste klara sig med en pension som understiger 1.434 euro i månaden.Läs mera »

Äldreombudsman i Österbotten!

Svenska Pensionärsförbundet i Österbotten efterlyser inrättandet av en regional ”äldreombudsman” för Österbotten. De äldres position i samhället behöver bevakas och förstärkas även på regional nivå. Vårdreformen som sannolikt på något sätt avancerar behöver få tydligare fokus på frågor som berör omsorgen om de äldre.Läs mera »

Fibernät också för oss äldre

Man väntar aldrig för länge om man väntar på något gott, brukar man säga. Men för mig höll det på att galet. Allt sedan mitten av 1980-talet, då jag under en företagsledarutbildning på IFL i Sigtuna var med om ett strategiarbete för Asea optoelektronik, har jag väntat på ett heltäckande optiskt fibernät i Finland. Och nu först börjar det byggas ut, äntligen.Läs mera »

Är du färdig för självbestämmanderätten?

Självbestämmelserätten betyder att var och en bestämmer själv om sina angelägenheter. Det betyder också att ingen annan har rätt att bestämma utan speciell tillåtelse. Låter det enkelt? Låter det så som det ska vara? Har du förberett dig?Läs mera »

Uttalande från SPF Österbotten 6.9.2018

FPA:s taxiersättningsmodell får skarp kritik. Taxilagen ändrades från 1.7.2018. Alla taxiresor som FPA ersätter ska beställas via en taxicentral. I Österbotten är det Taxi Vasa som sköter bokningarna. Man kan boka resor två veckor i förväg. Kunden betalar en självriskandel på 25 euro. När årssjälvrisken på 300 euro har överskridits är det FPA som står för resten av resekostnaderna. Tur och returresorna ska beställas separat.Läs mera »

Barn behöver vuxenstöd

Förlängning av läroplikten föreslås som en förbättring av elevernas skolframgång. Dock kan man ställa sig frågan huruvida skolpersonalen har tillräckliga möjligheter och ens resurser att individuellt stödja, sporra och motivera varje elev samt att en förlängning av läroplikten faktiskt skulle var en utmärkt lösning på en såpass kostnadsdryg förändring av nuvarande system?Läs mera »

Vi är inte macho

I God Tid 3/18 ingick en artikel som på ett alldeles utmärkt sätt belyser situationen med vargarna i både Österbotten och södra Finland. Terhomatti Hämeenkorpi sablar ner artikeln i följande nummer av tidningen. Läs mera »

Rädslan för varg är primitiv

I God Tid nummer 3/2018 blåstes vargfobin och hatet mot vargar upp på ett vidrigt och primitivt sätt: “Vargar stryker kring knutarna” och: “Byn är omringad av vargar”. Ids nu inte!Läs mera »

ANNONSER