Kräv service på svenska

Följ med i kommunalförvaltningen att det finns språkplaner och språkprogram, eftersom kommunallagen inte direkt omfattar språkliga förhållanden och tillämpningar, uppmanar verksamhetsledare Veronica Fellman i God Tid.

Pensionärsförbundens intresseorganisation utförde på våren en undersökning bland sina medlemsförbunds föreningar. Det kom fram att 40 procent av dem som svarade upplevde att servicen inom social- och hälsovården har försämrats, även på svenska. Finansministeriets enhet för demokrati, språk och grundläggande rättigheter har påpekat att det är viktigt att varje kommun tar skilt beslut om språkförhållandena på orten.
   Följ med i kommunalförvaltningen att det finns språkplaner och språkprogram, eftersom kommunallagen inte direkt omfattar språkliga förhållanden och tillämpningar.
Efter kommunalvalet kommer äldreråden att tillsättas. Det skulle vara ypperligt om äldreråden följer med den svenska äldreomsorgen på orten. I en tvåspråkig kommuns förvaltningsstadga ska ingå behövliga bestämmelser om hur invånare som hör till olika språkgrupper ska få service på enahanda grunder i kommunen.
   Maria Ranta-Muotio, Maj Krogell-Haimi och Markku Suksi på justitieministeriet påpekar med en mun att de är beredda att ta emot responser från föreningarna om språket inom den offentliga äldreomsorgen. För närvarande håller materialet för Statsrådets berättelse om tillämpningen av språklagstiftningen att samlas för att berättelsen ska ges ut under 2013. För detta behöver justitieministeriet verkliga fall och exempel, så tag gärna kontakt med Maj Krogell-Haimi eller verksamhetsledare Veronica Fellman om ni vill påpeka något om den svenska servicen på orten.

Finland går till kommunalval den 28 oktober och det gäller för föreningarna att skapa en kontakt mellan äldreråden och kommunalförvaltningen både när det gäller språkliga aspekten inom tjänsterna och när det gäller kvaliteten i den offentliga äldreomsorgen. Föreningarna uppmanas att vara aktiva i förhandlingarna om äldreråden efter kommunalvalet. Enligt social- och hälsovårdsministeriet kommer utkastet till lagen om stöd till den åldrande befolkningens funktionsförmåga och social- och hälsovårdsservice för äldre (äldreomsorgslagen) att träda i kraft den 1 juli 2013, vilken stadgar om äldreråden och om äldres rätt att bli hörda.

Viktigt att komma ihåg:

  • Svenska språket är inte en kvalitetsfråga utan ett grundkriterium.
  • Kommunerna har rätt att skilt konkurrera och upphandla på svenska.
  • Beträffande hälso-, social- och sjukhusvård är det viktigt att komma ihåg att även epikriser och övriga handlingar som klienten, kunden eller patienten frågar efter ska kunna erhållas på svenska, eftersom patienten enligt lag har rätt att få dokument som gäller honom eller henne på sitt eget språk, oberoende av ev. underordnade anvisningar.

Det kan krävas extra mycket tyngd för kraven, men ovan nämnda frågor är stiftade i lag.

Sedan önskar jag ta upp litet om kommande förmåner för pensionärer:
Nedan är en rad förmåner som pensionärer erhåller 2013:

  • En extra indexförhöjning på 0,7 procent på folkpensionen, garantipensionen och utkomststödet. Inverkan av den extra indexförhöjningen är drygt 4 euro per månad. Förhöjningen beräknas öka statens utgifter med cirka 45 miljoner euro och kommunernas utgifter med cirka 5 miljoner euro.
  • Kostersättningen till personer med celiaki höjs från 21 till 23,60 euro i månaden. Kostnaden för staten är 1 miljon euro 2013.
  • Veterantillägget nivåhöjs med 50 euro, och uppgår till cirka 103 euro per månad.
  • Handikappbidraget till personer med efterlevandepension ändras till vårdbidrag för pensionstagare när personen i fråga har fyllt 65 år. De statliga kostnaderna är cirka 3,3 miljoner euro 2013.
  • Folkpensionsanstalten har ökat sitt anslag för rehabiliterings- och anpassningsträningskurser för personer över 65 år som har olika diagnosticerade sjukdomar och för geriatrisk rehabilitering.

Passa på att rösta i kommunalvalet.

VERONICA FELLMAN
verksamhetsledare

ANNONSER