Den "ledbrutna" skall också motionera

Håkans hörna är tillbaka efter några månaders paus. Denna gång skriver Håkan Hellberg om ledbesvär.

De vanligaste ledbesvären gäller knäna och höfterna. Det är just knäleder och höftleder som blir mest belastade (eller för mycket skonade) och leder till att vi blir ledbrutna på gammalt språk. Det som på finska heter ”nivelrikko”. Nyare forskning visar ändå att de här ledbesvären inte så mycket beror bara på nötning och slitage, men i hög grad orsakas av BRIST PÅ RÖRELSE OCH MOTION!
   De ämnen som håller ledernas broskskivor mjuka och smidiga kräver lagom rörlighet och ansträngning för att inte försvagas. När man rör på och anstränger lederna och motionerar stimuleras ledbrosken till utveckling. Ledbesvär skall alltså inte skötas med stillhet och vila, men med lagom gymnastik och motion.
   Ledbesvären kan alltså förebyggas just genom motion och gymnastik, men de goda nyheterna, för oss äldre som redan har ledbesvär, är att ledernas tillstånd kan förbättras också efter perioder av alltför mycket stillasittande och brist på rörlighet. Det lönar sig att börja promenera och jogga också på gamla dar.

Men lagom är ju naturligtvis bäst. Idrott på hög nivå inom lagsport och kraftsport kan fara illa fram med lederna, men också då kan rätta former av gymnastik och rörelsebehandling vara till nytta. För oss som motionerar måttligare är de goda nyheterna just att vi kan och skall röra på oss, gymnastisera och belasta lederna.
   Men effekten av motion kan inte lagras och resultaten beror på att motioneringen är regelbunden, tillräckligt långvarig och kontinuerlig. Samma sak som med andra goda vanor och lika svårt att förverkliga i kampen med vårt ”lata” och bekväma jag!

Det rekommenderas att vi motionerar på olika sätt minst 2,5 timmar per vecka och då skall ansträngningen leda till att man får varmt, pulsen och andningen ökar. Därtill är det bra med rörelse- och muskelgymnastik ett par gånger i veckan, gärna med fysioterapeutisk hjälp eller ledd gymnastik.
   För att göra det lättare hjälper det att diskutera med någon sakkunnig eller röra på sig i grupper där den sociala gemenskapen också motiverar och stöder.

HÅKAN HELLBERG

PS. I den begynnande höst- och vinterhalkan skall vi komma ihåg halkskydd och att gå med korta steg och ”fotona” inåt!

ANNONSER