IT-tjänster och självbestämmande

IT-tjänster, lagen om äldreomsorgen och ett nationellt utvecklingsprogram för närståendevården är ämnen som verksamhetsledare Veronica Fellman tar upp i sin kolumn i God Tid 6.

Allt flera pensionärer säger att de känner till datorer och internet, visade en undersökning av OP-Pohjola i somras. Tack vare förbundets RAY-projekt IT för seniorer har flera föreningar visat sig intresserade av att gå med i dataåldern. Det här syns i praktiken i det dagliga arbetet i förbundet i och med att allt fler styrelsemedlemmar i föreningarna kan nås per e-post och flera föreningar har en egen webbplats. Passa på att utnyttja projektet föreningen till fromma.
  En undersökning som SPF:s IT-projekt gjorde tidigare visade att banktjänster är ett viktigt motiv till att seniorer lär sig datorer. För bankerna är seniorers datorkunskap essentiellt: en av seniorernas viktigaste betalningstjänster direktdebitering kommer att upphöra under 2014. Den förmånligaste ersättande formen av tjänsten är e-faktura, som sköts via internet. Det är ändå en del praktiska åtgärder som ska skötas med banken före det, så det lönar sig att uppsöka sin egen bank. Om man inte använder nätbank blir direktdebiteringarna direktbetalningar, eller så kan man börja använda vanliga fakturor på papper.

Äldreomsorg
Under sommaren (1.7.2013) har lagen om stödjande av den äldre befolkningens funktionsförmåga och om social- och hälsovårdstjänster för äldre (äldreomsorgslagen) trätt i kraft. Avsikten är att utvärdera lagen under 2014. Den konkretiserar målsättningarna med lagen: beredskap för förändringar i åldersstrukturen, god vård och omsorg för de äldre samt att förstärka delaktigheten. I lagen stiftas om äldreråden. Avsikten är att regionalt stödja föreningarnas medlemmar i äldreråden.

Kvalitetsrekommendation om äldreomsorgen
Kvalitetsrekommendationen publicerades i juni, på svenska i juli. I kvalitetsrekommendationen behandlas bland annat delaktighet, boende, tryggande av en bibehållen funktionsförmåga, service, personal och ledning. Personaldimensioneringen är fortfarande aktuell, så diskussionerna fortsätter om dem, likaså om rehabiliteringen som en del av äldreomsorgen.

Närståendevården
Under sommaren har förbundet av social- och hälsovårdsministeriet fått en begäran om utlåtande till lägesrapporten av arbetsgruppen med uppgift att utarbeta ett nationellt utvecklingsprogram för närståendevården. Gruppen leddes av Elli Aaltonen. Den presenterar tre alternativa modeller för utbetalning av stödet till närståendevårdarna, som varierar mellan Folkpensionsanstaltens och kommunernas ansvar för administration och utbetalning av stödet till närståendevårdarna.
   Förbundets arbetsutskott var enigt att påpeka att det operativa och det ekonomiska ansvaret bör finnas hos samma instans och kriterierna för vård och ersättningsnivåer bör vara desamma i alla kommuner och inte beroende av den årliga budgeteringen. Likaså påpekade arbetsutskottet att det ekonomiska och administrativa systemet för närståendevårdarna ska bli klarare och rättvisare än vad det nu är.
   I och med att allt flera äldre ska klara av att bo hemma längre är närståendevården och att känna ansvar för sin nästa och att få möjlighet till semester med tillförlitliga ersättande vårdare av avgörande betydelse med tanke på framtiden. Föreningarnas nätverk av frivilliga är oersättligt och det arbete som görs i föreningarna till förmån för de äldre förtjänar all erkänsla, precis som närståendevårdarna. I dagens omvälvande arrangemang av social- och hälsovården är det viktigt att poängtera det sociala umgänget som en nyckelfaktor för välmåendet.

I senaste nummer av I blickfånget har jag använt fel översättning av ”yhdenvertaisuuslaki”. Den heter ”lagen om likabehandling” och den nya ombudsmannen heter ”diskrimineringsombudsman”. Det är bäst att hålla sig med samma termer som i Sverige och jag beklagar den felaktiga terminologin som jag använde i nummer 5 av God Tid.

Det har visat sig att frågan om beskattning av pensioner över 45 000 euro har väckt stor irritation och mer än tio klagomål har lämnats in till justitieombudsmannen. Mer om detta i ett senare nummer av God Tid.

I och med att medlemstidningen God Tid från nästa nummer övergår till en ny era då chefredaktören Ulf Wahlström går i pension från och med oktober månad önskar jag tacka honom för arbetet under de nästan elva åren medlemmarna till gagn och önska den nya chefredaktören Katarina Bengs-Westermark välkommen med i gänget. Jag hoppas att Ulf fortsätter att skriva i tidningen också när han är pensionär.

VERONICA FELLMAN
verksamhetsledare

ANNONSER