Om vi behärskar tekniken behärskar den inte oss

LEDARE # 7 2014 Det kan låta som tjat, men det tål att upprepas: Vi pensionärer klarar oss bättre i vårt dagliga liv om vi lär oss att använda datorer. Vi behöver inte bli experter eller nördar, men så mycket är det bra att kunna, att vi klarar de vardagliga uppgifterna.

Det kan låta som tjat, men det tål att upprepas: Vi pensionärer klarar oss bättre i vårt dagliga liv om vi lär oss att använda datorer. Vi behöver inte bli experter eller nördar, men så mycket är det bra att kunna, att vi klarar de vardagliga uppgifterna. Allt mera av informationen om pensionerna, om tider hos vårdpersonal, om kontakt med myndigheter, om bankärenden, för att ta några exempel sköts över nätet. 

Vi får tycka om det eller låta bli, men den här utvecklingen går inte att stoppa.
Nyttan av en datorkurs är stor i flera avseenden. I den lär vi oss hur datorn kan användas, som ju är det viktigaste. Samtidigt får vår hjärna stimulans, som den behöver för att hålla oss pigga. På datorkursen träffar vi dessutom andra pensionärer i samma situation, som kan bli nya vänner och som kan hjälpa oss med egna erfarenheter. Över nätet kan vi sedan umgås med vänner, skaffa oss nya och söka fram information om det mesta. Nu när höstmörkret tätnar är det rätt tid att bli mera datorlärd.

Tekniken kan vara både ett gott hjälpmedel och en dålig herre. Rätt använd kan den hjälpa oss på många, nya sätt. När pengarna tryter och antalet äldre ökar, finns en stark vilja att ta tekniken till hjälp när det gäller servicen, vården och tryggheten för oss pensionärer. Den utvecklingen finns det anledning att bejaka. Nya och enklare metoder utvecklas hela tiden för att göra vardagen lättare för oss. Vi får lättare att själva när som helst kontrollera till exempel vårt blodsocker, vårt blodtryck och våra kolesterolvärden med mätare, som genast noterar större förändringar. Vi får lättare att följa med hur vår fysiska kondition förändras, hur mycket av det vi äter och dricker förbrukas och till och med hur många steg vi tar. Vi får lättare att hitta hem, eller andra att hitta oss om vi gått vilse. Möjligheterna är många fler än så här.

Som alla medaljer har också den här en baksida. Den största risken är att det blir allt lättare att kontrollera vårt privatliv. Den som kan tekniken och har möjlighet att samköra all information om oss, kan i värsta fall veta mera om oss än vi själva noterat eller vet. Nu är den tekniska utvecklingen så snabb, framdriven av välvilja, uppfinnarlust och friställda Nokiaingenjörer, att de potentiella riskerna kan hamna i bakgrunden. Nya begränsande regler skapas ofta först när problemen är synliga. Dessutom skall reglerna oftast vara allmänna och inte för begränsande, vilket kan vara en svaghet när den tekniska utvecklingen är så snabb som den är. Våra myndigheter för dataskydd är alerta och kunniga, man kan säkert inte förutse allt och är inte heller av förståeliga skäl med i utvecklingen av nya produkter. Som medborgare skall vi naturligtvis reagera, men ofta har vi inte tillräckligt stora kunskaper.

Vårt hem och vårt privatliv skall vara vår borg och fritt från otillbörlig insyn. För att det skall lyckas behövs ett målmedvetet arbete. Ett udda exempel kan nämnas. Drönarna, det vill säga små och större flygande, fjärrkontrollerade farkoster har blivit kända från krigföringen mot terrorister. Drönarna är i dag tekniskt rätt enkla, billiga att framställa och att använda, och de är allt lättare att manövrera. De kan vara allt från pyttesmå till stora som vanliga flygplan. Därför kan de också användas till mycket positivt. Med lite fantasi kunde de till exempel transportera mat, mediciner och tidningar hem till oss och på returen sätta våra brev på posten. Men de kan också förses kamera eller i värsta fall vapen för andra syften än välvilliga.

Så från det udda exemplet tillbaka till den krassa verkligheten. Med hjälp av ny teknik blir det allt lättare att övervaka oss. Som regel borde vi alla få veta vilka uppgifter som registreras om oss och hur de är tänkt att användas. Äldre mänskor, som av förståeliga skäl inte kan allt om ny teknik och dessutom kan ha svårt att argumentera och försvara sina intressen, kan vara särskilt utsatta. 
I pensionärsorganisationerna har vi ett växande ansvar för att vår integritet och vårt privatliv är skyddade när ny teknik, oftast i välvilligt syfte tas i bruk.

Vårt ordförandeskap i Pensionärernas intresseorganisation(PIO) nästa år ger oss möjlighet att agera.

Ole Norrback
förbundsordförande

ANNONSER