Berikande gemensamma upplevelser

Året går med stormsteg mot sitt slut och jag kan blicka tillbaka på en månad fylld med positiva upplevelser tillsammans med er pensionärer runtom i bygderna.

Året går med stormsteg mot sitt slut och jag kan blicka tillbaka på en månad fylld med positiva upplevelser tillsammans med er pensionärer runtom i bygderna.
Alldeles i början av november besökte jag Mariehamns Pensionärsförening och fick bland annat bekanta mig med verksamheten på Röda Korsgården samt spela boule i Baltichallen. Som kronan på verket besökte vi Anders Wiklöfs konstsamling på Andersudde, som ligger drygt tio kilometer söder om Mariehamn. Wiklöf växte upp i en arbetarfamilj i Mariehamn, fadern var hemma från Lepplax i Österbotten och modern från Saltvik på Åland. Modern var blind och familjens söner fick från barnsben lära sig ordning och reda, det vill säga allt måste ställas på sin rätta plats för att underlätta livet. Wiklöf är känd som en framgångsrik affärsman och började på 1980-talet intressera sig för konst. Det ena ledde till det andra och i mitten av 1990-talet köpte han en sommarstuga ute på Järsö som flera gånger byggts till vartefter konstsamlingen vuxit. I dag omfattar Wiklöfs konstsamling långt över hundra verk. Önningebykolonins målare har en framträdande plats och vi kunde beskåda Victor Westerholms berömda Höststämning, Signilskär, Strandäng och Finländskt skärgårdslandskap. Men även verk av Tove Jansson, Ellen Thesleff och Peter Dahl finns representerade.
Wiklöf är en fascinerande berättare som kan fånga lyssnaren och vi fick höra många intressanta historier om hur och varför han köpt olika tavlor. Det som skiljer denna konstsamling från de flesta andra är att Andersudde för det första inte är ett traditionellt konstmuseum utan ett hem och för det andra har han köpt tavlorna för att han personligen tycker om dem. 
Tilläggas kan att Andersudde är en fröjd för ögat med sina vackra byggnader anpassade till den åländska skärgårdsmiljön. Arkitekten bakom det hela är numera pensionerade stadsarkitekten Folke Wickström.
Besöket gjorde starkt intryck på oss alla som var med och den gemensamma upplevelsen är något vi kommer att diskutera långt framöver. Besöket gav oss också mersmak för konst och nya idéer för vår verksamhet.

Första helgen i advent kom också att gå i konstens tecken med några pensionärer, denna gång i släkten Serlachius fotspår i Mänttä. I mitten av 1800-talet kom apotekare G. A. Serlachius till Mänttä för att grunda ett träsliperi som så småningom under Gösta Serlachius ledning utvecklades till en betydande pappersindustrikoncern. Förutom ett brinnande företagarintresse hade de också ett genuint konstintresse. I dag förvaltas konsten av Serlachius konststiftelse och kan beskådas på Konstmuseet Gösta och G. A. Serlachius-museet. Museerna är förövrigt ett omtyckt utfärdsmål bland våra pensionärsföreningar och guidning och all information erbjuds på finska och svenska. Konstmuseet Gösta är känt för sina verk av mästare från Finlands guldålder, det vill säga Akseli Gallen-Kallela, Hugo Simberg och Lennart Segerstråle. I somras fick konstmuseet en tillbyggnad, Paviljongen, som representerar modern träarkitektur. Nämnas kan att en internationell arkitekttävling utlystes om tillbyggnaden, vilket resulterade i 579 tävlingsbidrag. 
I G. A. Serlachius-museet, som tidigare var Serlachius-bolagets storslagna huvudkontor, får besökarna ta del av utställningar som bygger på drama och interaktivitet.
Det är ett privilegium att under en och samma månad ha fått uppleva dessa konstsamlingar. I min barndom på den österbottniska slätten var det inte vanligt att man samlade konst. Min första kontakt med konsten var under ett sommarjobb på Stundars museum och kulturcentrum i Solf då jag hade som uppgift att bland annat ta emot utställningar av olika konstnärer och se till att det hela förlöpte väl. Efter det har intresset vuxit till sig och i dag ser jag konsten som en berikande del i livets alla skeden. Detta har man vinnlagt sig om inom Serlachius konststiftelse och under våren 2015 bjuder man in pensionärer en gång per månad till Seniorkaffe för att ta del av och diskutera konst.

I slutet av månaden samlades närmare 150 pensionärer till ett gemytligt höstmöte i Tammerfors. Förutom trevliga historier och gemensamma sångupplevelser fattades beslut om verksamheten och budgeten för år 2015.
Det övergripande temat för år 2015 är Pensionärerna i centrum.
Svenska pensionärsförbundet kommer under år 2015 att verka för ordnande och utvecklande av mångsidig, kvalitativ verksamhet på svenska samt stärkande av kulturell social gemenskap och delaktighet. 
Tyngdpunktsområden under året är medlemsvård och medlemsrekrytering, IT-verksamhet, initierande av resor, ordnande av inspirationsdagar, kurser, föreläsningar samt intressebevakning. I början av året ordnas förbundets största evenemang, PangSÅNGFesten, som vi hoppas samlar en talrik skara körsångare från alla regioner. Verksamheten rymmer även tävlingar som Berätta din historia och den traditionella Frågesporten. Under året kommer Tankesmedjan Magmas rapport Guldålder – men inte för alla. Pensionärsliv år 2024 att utgöra ett viktigt arbetsredskap för förbundet och föreningarna.

Ett annat viktigt tyngdpunktsområde under år 2015 är motarbetande av ensamhet och utanförskap. Dagligen möts vi av tidningsrubriker och nyhetsinslag om ensamhet bland äldre. Yle arrangerar just nu en riksomfattande kampanj, Använd hjärtat, och utmanar skolor att arrangera ett oförglömligt evenemang för ensamma äldre människor. Kampanjens mål är att sammanföra unga och äldre, visa hur mycket vi har att ge varandra och öka förståelsen mellan generationerna. 
Kampanjen är angelägen och många av våra pensionärer är involverade på ett eller annat sätt i Yles satsning. 

Därmed utmanar jag alla att ta hand om varandra och dela med oss av vår gemenskap! 

God Jul önskar
verksamhetsledaren
Berit Dahlin

ANNONSER