Det är aldrig för sent!

Verksamhetsledaren # 2 Temat för detta nummer är hälsa. Inom Svenska pensionärsförbundet kommer vi under året att uppmärksamma hälsosamt åldrande på ett mera synligt sätt än tidigare.

Temat för detta nummer är hälsa. Inom Svenska pensionärsförbundet kommer vi under året att uppmärksamma hälsosamt åldrande på ett mera synligt sätt än tidigare. 
Åldrande innebär att muskelstyrkan, rörelseförmågan, balansen och koordinationen förändras. Genom regelbunden motion och träning kan man behålla så mycket som möjligt av sin fysiska kapacitet. Fördelarna med motion är många, men en av de allra viktigaste är att motion ger kraft att orka i vardagen. Ökad ork hos äldre ger också ett rikare socialt liv och skapar bättre förutsättningar att klara sig själv i det egna hemmet. Inaktivitet, stillasittande, påskyndar åldrandeprocessen, medan aktivitet gör att man åldras långsammare. Motionens betydelse för hälsan kan inte underskattas.

Motion

  • förbättrar sömnkvalitén
  • förbättrar kroppskännedomen
  • påverkar blodtrycket positivt
  • håller ben och muskler starka
  • förebygger ryggproblem 
  • är bra för tarmfunktionen
  • påverkar aptiten i positiv riktning
  • minskar risken att insjukna i diabetes, kransartärsjukdomar och depressioner

Med andra ord är fysisk aktivitet en nödvändighet för att våra kroppar ska fungera. Genom att motionera får vi positiva effekter både på den fysiska och psykiska hälsan. 

Fick mig nyligen tillsänd en intressant rapport om vardagsmotionen. Några forskare vid Uppsala universitet och Karolinska institutet har studerat motionens betydelse för att undvika hjärtsvikt. I studien ingick 39 805 personer mellan 20 och 90 år som inte hade hjärtsvikt då studien började 1997. Information insamlades om deltagarnas livsstil, fysisk aktivitet, rökning, alkoholvanor och läkemedelsanvändning. Diagnoser, sjukhusvistelser och dödsfall samlandes in genom deltagarnas sjukhusjournaler.
Forskarna kunde se att många av de deltagare som hade utvecklat hjärtsvikt var äldre, män, hade lägre utbildningsnivå, högre kroppsmassaindex och midja-höftkvot och i större utsträckning haft hjärtattacker, diabetes, högt blodtryck och höga kolesterolvärden. Forskarna kom fram till att genom att motionera på en måttlig nivå över en timme (till exempel joggning eller simning) eller genom att träna hårt 30 minuter om dagen kan en person sänka risken för att drabbas av hjärtsvikt med 46 procent. Den fysiska aktiviteten var lika välgörande för män som för kvinnor. Forskarna konstaterar att man behöver inte springa ett maraton för att tillgodogöra sig fördelarna med fysisk aktivitet – även motion på ganska låg nivå kan ge positiva effekter.

Den stillasittande livsstilen som smugit sig in i våra hem och hus är inte lätt att bryta. Det är bekvämt att slå sig ner i soffan och titta på tv eller låta sig uppslukas av datorn och surfplattan …
För att bryta den här trenden vill jag dela med mig av några rörelsetips från Folkhälsan: 

se till att du har något att göra och pyssla med dagligen
gå ut och gå så ofta som möjligt, helst dagligen
om du inte kan gå ut av någon orsak (till exempel halka), rör dig då mer än vanligt inomhus
använd trappor
stig upp från en stol 10 extra gånger eller fler dagligen
stärk dina muskler genom ett hemprogram minst 2 gånger per vecka
träna din balans genom att stå på ett ben eller gå i olika riktningar
gå upp och ner på tå dagligen
böj och sträck vristerna när du sitter och ser på tv eller på möten
rulla på axlarna och sträck på armarna dagligen
sitt på en stol och försök vrida dig så att du ser bakåt, upprepa åt båda hållen

På nätet finns en mängd olika tips och idéer på hur man kan komma igång med att motionera. På förbundet Folkhälsans hemsida finns träningsråd och gymnastikprogram med instruktioner och bilder som man kan ladda ner. Du kan också delta i Folkhälsans motionskampanj Motionera dig till södern! Kampanjen är öppen för alla och pågår under tiden 1.2–30.4.
Ett annat gott tips är att skaffa en stegmätare. Första gången jag hörde om stegmätare skrattade jag och tänkte att det är bara bluff. Men en dag på mitt jobb kändes det som om jag promenerat från morgon till kväll utan en enda paus. Följande dag tog jag med stegmätaren och blev verkligen överraskad hur många steg jag gått på en arbetsdag. Efter det började jag följa med lite noggrannare och då blev det helt plötsligt riktigt roligt att se hur många steg jag fick ihop. 
Världshälsoorganisationen rekommenderar att vi tar minst 10 000 steg per dag. Det motsvarar ungefär 6 kilometer.
Ute i regionerna görs olika satsningar på motion för äldre. Ett exempel är Seniorsvängen i Ekenäs den 4 mars då deltagarna får möjlighet att bekanta sig med olika motionsformer som seniordans, balansbana, boccia med mera. En uppföljning av evenemanget sker under hösten i Karis.

Alla kan vi förbättra vår kondition och uthållighet. Det är aldrig för sent. Nu gäller det bara att komma igång!

Hälsningar från Berit Dahlin
verksamhetsledare

ANNONSER