Livet blir bättre med åren

Verksamhetsledaren # 3 Senaste fredag den 20 mars firades Internationella Lyckodagen, vilket uppmärksammades på olika håll i världen. Här hemma väckte Yle Fems program om lycka livliga diskussioner bland yngre och äldre

Senaste fredag den 20 mars firades Internationella Lyckodagen, vilket uppmärksammades på olika håll i världen. Här hemma väckte Yle Fems program om lycka livliga diskussioner bland yngre och äldre.
EU:s statistiska byrå Eurostat publicerade dagen till ära färska siffror om hur lyckliga vi är i Europa. Lyckan mättes på en skala från 0 till 10 där de nordiska länderna toppar statistiken. Det totala medelvärdet för Finland, Sverige och Danmark landade på 8,0 tätt följd av Norge med 7,9. Förklaringen kan sökas i att pensionssystemet och välfärden i Norden är bättre utformad än i många andra europeiska länder. Längst ner på skalan hittar vi Bulgarien, Grekland, Cypern, Ungern och Portugal.
I en jämförelse mellan de nordiska länderna beträffande åldersgruppen 65 år och uppåt tar Danmark ledningen. I åldersgruppen 65–74 år kommer danskarna upp till ett medeltal på 8,6 medan Finlands medelvärde är 8,0. Skillnaden i åldersgruppen 75 år och äldre blir ännu större mellan Danmark och Finland. 

Brittiska forskare har undersökt danskarnas lycka och kommit fram till att lyckan sitter i generna, speciellt i de danska. De hävdar också att det finns ett samband mellan mentalt välbefinnande och en mutation av den gen som påverkar upptagningen av serotonin, något som man tror inverkar på det mänskliga humöret. Det visade sig i undersökningen att Danmark och Nederländerna har lägst andel personer som lider av en viss typ av depression som kan kopplas till denna gen.
De svenska pensionärerna placerar sig också högt i undersökningsresultaten om lycka. Sveriges pensionärsförbund Seniorerna konstaterar att en förklaring till att svenska pensionärer känner sig lyckliga och mår gott är att de som är födda på 1940-talet är en del av rockgenerationen, det vill säga att de har vuxit upp med att lyssna på Beatles och Elvis och detta sitter i även då man blir äldre, man är något av en tonåring för evigt!

Det finns många intressanta svenska undersökningar om lycka och de pekar alla i samma riktning. I en undersökning som pensionsbolaget AMF låtit utföra bland 3 015 personer i åldern 16-74 år framkom att medelvärdet på hur lycklig man känner sig blir högre ju äldre man blir. 75-åringarna är lyckligare än 65-åringarna. Livets erfarenheter av framgångar och motgångar tycks skapa en inre trygghet som är grunden för äldres lycka. I undersökningen framkom att den viktigaste faktorn för att känna lycka är att man är frisk och mår bra. Därefter kommer goda relationer till partner, familj och vänner, fritiden samt boendemiljön. 
Den största skillnaden var att yngre (20–30 år) blir lyckliga av sina intressen och sin personliga utveckling, I åldersgruppen 31–50 år innebär arbetet lycka. I åldersgruppen 66–75 år ger barnen och boendemiljön lycka.
Man frågade också efter vad som är viktigt när man planerar för sin framtid som pensionär och då nämndes god hälsa, god ekonomi och goda relationer. 

I en avhandling vid Göteborgs universitet konstaterar man också att äldre är lyckliga. Det som skiljer sig åt mellan olika åldrar är föreställningen om vad ett lyckligt liv är. Äldre människor har genom sin erfarenhet skaffat sig strategier för att hantera besvikelser, ånger och liknande känslor som uppstår när livet inte blir som man tänkt sig. Yngre har däremot en tendens att skylla misslyckanden på utomstående faktorer. Med andra ord accepterar äldre i högre grad sina egna fel och brister och har lättare att gå vidare i livet. 
Yngre förknippar lycka med ”stora” upplevelser, medan äldre nöjer sig med mindre och översätter lycka med att kunna vara nöjd med livet som helhet. De svenska forskarna menar att beslutsfattarna har glömt bort den emotionella aspekten och bryr sig mer om det rationella. De påpekar också att framtida forskning bör fokusera på hur vi förändras emotionellt under livet. 
Samma studie visar också på att livsvisdom inte riktigt tas tillvara idag. Förr frågade man mormor eller någon annan äldre om råd när man stötte på motgångar. Dagens unga kollar på internet eller frågar jämnåriga. Inget fel i det, men då missar man den erfarenhet som äldre har och framförallt de strategier de utvecklat för att komma vidare i livet.

Alla undersökningar som gjorts kring lycka visar i samma riktning, det vill säga att livet blir bättre med åren! Själv firade jag Internationella Lyckodagen tillsammans med Köklax pensionärsklubb i Esbo och dagen till ära inledde vi med följande visa om lycka och glädje:

Köklaxklubben den bästa är
Bland alla Esbo stads klubbar
Vi kommer samman och träffas här
vi glada gummor och gubbar.

Så skönt att träffas bland goda vänner
där hjärtevärmen man riktigt känner.
Det piggar opp
en gammal kropp.

Humöret håller vi alltid opp
vem vill oss det förneka, 
Fast den är bräcklig vår gamla kropp
så vill vi sjunga och leka.
Där Köklaxklubben den kommer samman
där är det skoj, där är fröjd och gamman.
Det känns så bra
Så ska det va!!

(melodi: Kaffevisan)

Ta vara på våren och njut av lyckan!


Hälsningar från
Berit Dahlin
verksamhetsledare

ANNONSER